Obiectul de artă, respectiv o vază, oferit de primarul Gabriela Firea era învelit în două rânduri de hârtie, care acoperea o cutie din carton, urâtă, murdară și lipită cu bucăți de bandă adezivă.
„Întâlnirea de la primaria Madridului a fost gestionată de Ambasada României, a cărei conducere a fost mult mai preocupată de cenzurarea presei, decât de evitarea unor situații penibile de protocol precum aceasta. Și asta nu e tot! Pare incredibil pentru o țară europeană ca România, dar șeful de presă de la primăria Madridului a fost certat de conducerea ambasadei pentru că a chemat presa. (…) Bineînțeles că spaniolii nu s-au supărat pentru lipsa de tact a diplomaților români (purtători de valize diplomat), antrenați doar ca să smulgă telefoanele mobile din mâinile cetățenilor. Vezi cazul încă nesoluționat al fostului purtător de cuvinte al Ambasadei de la Madrid! Excesul de zel de pe vremea răposatului nu a dispărut, nici vechile apucături securiste, iar ambasada de la Madrid ne dovedește încă o dată că nu are nicio legătură cu spiritul european al transparenței și cu respectarea dreptului la libertatea de exprimare”, a scris jurnalistul pe Facebook.
La finalul postării, acesta se întreabă retoric dacă chiar era nevoie de o delegație de 21 de oameni la semnarea unui simplu acord de colaborare.
Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, însoțită de o delegație de specialiști de la Primărie, a efectuat începând cu 5 noiembrie, o vizită oficială în capitala Spaniei, la Madrid, la invitația omologului său, Manuela Carmena Castrillo.
„Am semnat, la Madrid, Memorandumul de colaborare între orașele-capitale București și Madrid, în domeniile infrastructură, smart city, educație, cultură și turism. Madridul este un model de aplicare a conceptului „smart-city” ce poate fi implementat și la Bucuresti. Considerăm că Spania este un model în plan european din punctul de vedere al modului de integrare a cetățenilor, atât la nivel guvernamental, cât și al societății.
Semnarea Memoradumului va contribui la consolidarea cadrului bilateral de cooperare, inclusiv în domeniul modernizării administrației publice locale. În Spania există o lege a capitalei care rezolvă cu succes o serie de incompatibilități și incongruențe ce intervin în relația dintre administrația publică locală și autoritatea centrală, de aceea găsesc oportun să preluăm acest model administrativ”, a scris Firea pe Facebook.