Prima pagină » Știri » Stratfor: Discursul lui Joe Biden în România a fost o provocare directă la adresa Rusiei

Stratfor: Discursul lui Joe Biden în România a fost o provocare directă la adresa Rusiei

Joe Biden a lansat o provocare directă Rusiei, prin discursul susținut în timpul vizitei în România, cerând vecinilor fostei Uniuni Sovietice să ajute statele foste sovietice să îndepărteze de la putere sistemele autoritare și să rămână independente, comentează agenția de analiză Stratfor.

Joe Biden a lansat o provocare directă Rusiei, prin discursulsusținut în timpul vizitei în România, cerând vecinilor fosteiUniuni Sovietice să ajute statele foste sovietice să îndepărteze dela putere sistemele autoritare și să rămână independente,comentează agenția de analiză Stratfor.

De asemenea, vicepreședintele american a afirmat că StateleUnite consideră sferele de influență ca fiind o mentalitate asecolului al XIX-lea, sugerând astfel că Washingtonul nu estepregătit să accepte hegemonia Rusiei în spațiul fostei UniuniSovietice.

Discursul a fost scris cu atenție, nu ca o ieșire a lui Biden,ci o expresie a politicii administrației Barack Obama. Acesta aatins cea mai importantă temere a Rusiei, și anume că Occidentul vaajunge până la granița sa de vest și chiar înăuntrul țării, curevoluții „colorate” care conduc la instalarea de Guverneprooccidentale, cum s-a întâmplat în Georgia (2003) și în Ucraina(2004-2005). De această dată, SUA nu se angajează să facă doaracest lucru, ci au cerut și restului țărilor din Europa Centrală săli se alăture și să consolideze guvernele prooccidentale dinfostele republici sovietice.

După ce a făcut ceva ce Moscova dorea să facă, anunțândrenunțarea la proiectul scutului antirachetă în Europa,Washingtonul a revenit și a anunțat, prin discursulvicepreședintelui american, o politică ce provoacă în mod directRusia și care reprezintă cel mai rău scenariu posibil pentruaceasta.

Ceea ce s-a întâmplat de la luarea hotărârii privind renunțareala scut și până la discursul lui Biden din România rămâne neclar,dar nu sunt decât trei posibilități, apreciază Stratfor. Fieadministrația Obama a hotărât o asprire a politicii față de Rusia,ca răspuns față de lipsa de reacție a Moscovei la deschidereaoferită; fie nu a luat în considerare efectele renunțării la scutulantirachetă, lucru perceput ca un gest conciliator la adresaMoscovei. Cea de-a treia posibilitate ar fi că noua administrațienu are o politică privind Rusia, răspunzând în schimb oricăreitensiuni.

Astfel, Washingtonul a provocat Moscova în privința celor maiimportante probleme. La un nivel mai profund, Rusia pare din nou săreprezinte o provocare majoră pentru interesele naționaleamericane. Moscova se teme exact de faptul că unul dintreobiectivele majore ale politicii externe americane este de aîmpiedica Rusia să revină ca mare putere.

În prezent, însă, americanii nu beneficiază de libertatea decare ar avea nevoie pentru a opri Rusia să recâștige importanță,din cauza angajamentelor din Afganistan și Irak. Kremlinul înțelegefoarte bine această divergență dintre obietiv și capacitatea de a-latinge și a făcut în așa fel încât să îi țină pe americani cât maiocupați cu altceva, în special prin sprijinirea Iranului.

Mediafax

Citește și