Streinu-Cercel, avertisment categoric: Dacă nu rezolvăm aceste lucruri, degeaba avem vaccin şi ne vaccinăm…
Directorul institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a vorbit, joi seara, despre programul de vaccinare anti-COVID. Acesta a spus că degeaba vom avea un vaccin, dacă unii vor refuza să se vaccineze și îi vor pune în pericol pe ceilalți!
Categoric o persoană care refuză vaccinare va pune în pericol alte persoane, care s-au vaccinat, transmite Streinu-Cercel.
Care vor fi prioritățile în administrarea vaccinului anti-COVID? Streinu-Cercel a oferit detalii la Antena 3. Moderatorul Mihai Gâdea a ridicat problema celor care ar refuza să se vaccineze, chiar dacă am avea vaccinul anti-COVID.
„Pe vremea mea, se făceau planuri de intervenţie în pandemie”
„O întrebare foarte bună. Dacă persoana care nu e vaccinată se infectează şi devine purtator sănătos pe termen lung, atnuci îl pune în pericol şi pe cel vaccinat, pentru că datele referitoare la anticorpi şi la durata în timp a acestor anticorpi nu sunt foarte bine precizate. În decurs de şase luni nu poţi să-ţi faci o idee pe termen lung. Şi atunci este evident că există acest risc potenţial.
Dar ce vreau să spun este următorul lucru: când se ia decizia unei vaccinări, este o decizie politică în acceaşi măsură în care este şi socială. Niciun guvernn nu îşi permite să facă vaccinare dacă problema de sănătate publică nu este o problemă majoră de sănătate publică. În cazul de faţă vorbim de o problemă de sănătate publică majoră, care a cuprins această planetă de la nord la sud şi de la est la vest. Cred că va fi o dezbatere publică cu privire la alocarea vaccinului, în primul rand.
A 2-a problemă se referă la cine va fi în primul rând la vaccinare. Nu trebuie să uităm că, dacă lucrurile o vor lua pe o pantă aiurea, va trebui să ne gândim la apă potabilă, la cine strânge gunoiul şi unde-l duce şi la electricitate (…) Dacă nu rezolvăm aceste lucruri, degeaba avem vaccin şi ne vaccinăm noi, cei care dorim dacă, cei care trebuie să ne asigure viaţa de zi cu zi nu mai sunt (…) Pe vremea mea, se făceau planuri de intervenţie în pandemie şi luptă în focar și lupta în focar se planifica cu creionul pe hârtie şi se stabileau obiectivele, unde te duci, cum te duci etc. Aceşti oameni au ieşit al pensie, au ieşit din joc.
„Lucrurile sunt complexe și trebuie făcute de cei care se pricep la PANDEMIE”
Cei care sunt în locul lor ştiu să folosească foate bine laptop-ul. Dar oamenii nu se uită, toţi, la laptop pentru că, deşi există şi viruşi de calculator, virusul acesta afectează vieţile oamenilor iar pe unii îi mai şi omoară. Şi-atunci (…) trebuie să luăm măsuri pentru oameni. Şi atunci, ne îndreptăm către ei, le explicăm că e bine să îi testăm, venim şi cu ajutor clar pentru aceste persoane, dacă se va pune problema să stea izolaţi (…) Lucrurile sunt complexe şi trebuie făcută de cei care se pricep la pandemie”, a spus medicul Streinu-Cercel.