Prima pagină » Știri » Streinu-Cercel, despre pericolul hepatitei A: „De un an virusul este mai agresiv și are mai multe căi de transmitere”. Reguli de protecție

Streinu-Cercel, despre pericolul hepatitei A: „De un an virusul este mai agresiv și are mai multe căi de transmitere”. Reguli de protecție

Streinu-Cercel, despre pericolul hepatitei A:
Virusul hepatitic A este, de un an, mai agresiv, cu afectare intensă a ficatului, în condițiile în care boala se transmite nu numai prin mâini murdare și apă contaminată, ci și prin sărut sau seringi, în cazul utilizatorilor de droguri injectabile, a spus Adrian Streinu-Cercel.

„Hepatita A este transmisă prin mâni murdare, apa contaminată, mai ales în cazul inundațiilor, dar, mai nou, prin sărut, contact sexual anal, obiecte contaminate, inclusiv serigi la utilizatorii de droguri injectabile. Acesta este mecansimul de transmitere simplu al hepatitelor A și E, a adăugat medicul”, a explicat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, la lansarea caravanei de informare și prevenție a hepatitei A, B și C împreună cu Fundația Renașterea pentru Sănătate, Educație și Cultură.

Medicul a explicat că 80 la sută dintre cei infectați cu virusul hepatitic A nu își dau seama că au boala, iar la medic ajung doar cei care se îngălbenesc la ochi și fac icter, adică aproximativ 20 la sută. Ceilalți pot însă transmite boala. Dintre cei care nu știu că au boala, 99 la sută se vindecă de la sine, adică duc boala pe picioare, dar îi contaminează pe cei din jur, a adăugat el.

„Regula numărul unu este spălatul cu săpun și apă din abundență. A doua regulă este cea de utilizare a grupului sanitar: te-ai șers cu mâna dreaptă, deschizi robinetul cu mâna stângă”, a spus Streinu-Cercel.

El a mai precizat că există un vaccin pentru hepatita A și a îndemnat oamenii să se testeze pentru a depista precoce infecția.

„Hepatitele virale reprezintă o problemă majoră de sănătate la nivel mondial. Vorbim de o problemă pandemică”, a declarat Streinu-Cercel, precizând că celelalte virusului hepatitice, respectiv B, C și D, se transmit prin sânge și prin act sexual neprotejat.

El a reamintit că, pentru orice contact sexual întâmplător, trebuie folosit prezervativul.

„Părinții, la un moment dat, trebuie să pună la dispoziție copiilor prezervative și să îi învețe cum să le folosească. Au responsabilitate. Dacă copilul se îmbolnăvește este și vina lor”, a mai spus Streinu-Cercel.

La nivel mondial, hepatita ucide în fiecare an circa 1,4 milioane de persoane și afectează alte sute de mii de persoane. Potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), circa 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 de milioane suferă de hepatită de tip B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatic C. Se estimează că în România sunt 10 la sută dintre cei 12 milioane de bolnavi de hepatită C care ar fi în Europa. Alarmant este faptul că specialiștii prognozează un vârf al incidenței hepatitei în 2020, în urma cumulului obținut între pacienții infectați înainte de anul 1989 cu persoanele nou infectate prin utilizarea de droguri intravenoase, piercing sau tatuaje.

Potrivit celui mai recent raport lansat de Asociația Europeană a Pacienților cu Boli de Ficat (ELPA), România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce privește accesul pacienților cu hepatită la tratament și servicii medicale specializate.

Citește și