Streinu Cercel: Românul suspect de febră hemoragică nu are Ebola. De ce boală suferă bărbatul
Băbatul în vârstă de 51 de ani, suspect de Ebola, care a fost transferat duminică, la prânz, de la Spitalul Județean din Ploiești la Institutul Național „Matei Balș” din București, suferă de malarie, a spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Ministerul Sănătății. Medicul a revenit asupra afirmație făcute duminică după amiază, când dădea asigurări că bărbatul nu suferă de malarie.
„Suspectul de Ebola a fost adus la București cu un transport securizat. Încă de la început am spus că șansa ca pacientul să sufere de Ebola era mică. Diagnosticul însă este de malarie, iar bărbatul beneficiază acum de terapie specifică”, a spus prof. dr. Streinu Cercel.
Streinu-Cercel a precizat că diagnosticul a fost confirmat în urma testelor de laborator.
„A fost transferat (la „Victor Babeș” – n.r.), pentru terapie specifică. Starea lui este stabilă”, a mai spus managerul de la „Matei Balș””, într-o conferință de presă desfășurată la Ministerul Sănătății.
Tot Adrian Streinu-Cercel, a anunțat, duminică seară, că „spre 99 la sută” se infirmă posibilitatea ca bărbatul din Ploiești adus la această unitate sanitară să fie infectat cu virusul Ebola.
Streinu-Cercel a adăugat că, în cazul aceluiași pacient, rămâne posiblitatea unei infecții.
„Ne îndepărtăm cu peste 90 la sută, spre 99 la sută, de etimologia virusului Ebola, dar rămân alte infecții posibile. (…) Pacientul este conștient”, a spus medicul.
Managerul de la „Matei-Balș” a mai spus că în cazul ploieșteanului este vorba despre „două boli succesive”, iar simptomele celei de-a doua afecțiuni au ridicat suspiciunea de infectare cu Ebola.
Adrian Streinu-Cercel a precizat că nu există consimțământul pacientului pentru a fi făcute publice bolile de care suferă. El a spus că bărbatul a făcut în Nigeria strict muncă de birou și nu a putut intra în contact cu secreții care să fi provocat Ebola.
Potrivit lui Streinu-Cercel, în Nigeria nu au fost înregistrat niciun caz de transmitere umană a virusului Ebola. Managerul de la „Matei Balș” a mai spus că pacientul nu este contagios în perioada de incubație a virusului cu care ar fi infectat. „Nu există niciun fel de risc pentru cei cu care pacientul a intrat în contact (…) Simptomele pacientului au apărut în noapte de 9 spre 10 august”, a adăugat Streinu-Cercel.
Legat de probele biologice recoltate de la pacient, medicul a precizat că, în momentul de față, nu este cazul ca acestea să fie trimise probe biologice la Laboratorul de referință din orașul german Hamburg.
Streinu-Cercel a mai spus că familia ploieșteanului va rămâne în carantină, la domiciliu, timp de 21 de zile și că niciunul dintre membrii acesteia nu prezintă simptome similare cu ale celui internat la „Matei Balș”.
Bărbatul care era suspectat de Ebola are 51 de ani, este din Ploiești și s-a întors din Nigeria la25 iulie.
El a lucrat în Nigeria ca inginer în domeniul energiei eoliene, într-un birou din capitala Abuja, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.
Potrivit surselor citate, el nu ar fi părăsit capitala Nigeriei în perioada în care a lucrat acolo.
Focarul infecțiilor cu Ebola din Nigeria este localizat în sudul țării, în zona celui mai populat oraș al țării – Lagos. Capitala Nigeriei, Abuja, se află în centrul țării.
Potrivit Ministerului Sănătății, bărbatul s-a prezentat, duminică dimineață, la Spitalul Județean Ploiești, cu simptomele febră, greață, vărsături și diaree hemoragică. De la Ploiești el a fost transferat la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, desemnat ca unitatea ce ar putea trata orice posibil caz de Ebola care ar ajunge în România.
La „Matei Balș”, bărbatului i s-au recoltat probe biologice.
Surse medicale susțin că bărbatul le-a spus doctorilor din Ploiești că, după întoarcerea din Nigeria, a fost în vacanță la Vama Veche și că a început să se simtă rău în urmă cu trei zile.
Familia ploieșteanului, respectiv soția și fiul său de 15 ani, a fost izolată la domiciliu, măsura preventivă fiind dispusă de autoritățile sanitare prahovene până în momentul în care va exista un diagnostic clar în cazul bărbatului.
Ministerul Sănătății informa, vineri, că probabilitatea apariției infecției de febră hemoragică de tip Ebola pe teritoriul României este scăzută, iar statul român are capacitatea medicală de a acționa în cazul apariției unor cazuri de infectare cu febra hemoragică de acest tip.
Epidemia de Ebola trebuie considerată o „urgență de sănătate publică la nivel mondial”, a subliniat, tot vineri, OMS.
Această epidemie, care a provocat moartea a aproximativ 1.000 de persoane de la începutul anului, este „cea mai importantă și cea mai gravă” din ultimele patru decenii, a subliniat într-o conferință de presă directoarea generală a OMS, doctorul Maragaret Chang.
Călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecția cu virusul Ebola și care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului și să precizeze că au fost în zona respectivă.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau țesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă și diaree. Rata mortalității bolii este cuprinsă între 25 și 90% în cazul oamenilor și nu există un vaccin omologat împotriva ei.