STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2012 – 2013. Ce trebuie să știe elevii și părinții – MIC GHID: de la clasa pregătitoare la Bacalaureatul din 2013

Publicat: 16 09. 2012, 22:37
Actualizat: 21 10. 2014, 20:34

Clasa pregătitoare și bacalaureatul profesional sunt principalele schimbări care îi așteaptă pe elevii care luni încep școala. Pentru că școala începe mai târziu cu o săptămână față de cum era programat, la 17 septembrie și nu la 10 septembrie, elevii vor recupera această săptămână în primăvară, când vor avea o vacanță cu o săptămână mai scurtă.

Ministerul Educației a hotărât ca în luna aprilie 2013, elevii să aibă numai o săptămână de vacanță și o altă săptămână de activități extracurriculare, denumită „Să știi mai multe, să fii mai bun! „, în care nu vor merge la școală, ci la muzeu. Luni sunt așteptați la școală aproape trei milioane de elevi, dintre care127.000 la clasa pregătitoare și 186.000 în clasa a XII-a.

Potrivit oficialilor de la Educație, STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2012 – 2013 va fi următoarea:

Semestrul I

Cursuri – luni, 17 septembrie 2012 – vineri, 21 decembrie 2012.

În perioada 29 octombrie – 4 noiembrie 2012, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.

Vacanța de iarnă – sâmbătă, 22 decembrie 2012 – duminică, 13 ianuarie 2013

Semestrul al II-lea

Cursuri – luni, 14 ianuarie 2013 – vineri, 5 aprilie 2013

Vacanța de primăvară – sâmbătă, 6 aprilie 2013 -duminică, 13 aprilie 2013

Cursuri – luni, 13 aprilie 2013 – vineri, 21 iunie 2013

Vacanța de vară – sâmbătă, 22 iunie 2013 – duminică, 8 septembrie 2013

Săptămâna 1-5 aprilie 2013 din semestrul al doilea este săptămână dedicată activităților extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Să știi mai multe, să fii mai bun! „.

Tezele din semestrul I se susțin până la data de 30 noiembrie 2012, iar tezele din semestrul al II-lea se susțin până la data de 25 mai 2013.

Clasă pregătitoare și nu prea

Premiera din acest an școlar este introducerea clasei pregătitoare în mod obligatoriu, clasă care se va desfășura la școală și nu la grădiniță cum eram obișnuiți până acum.

Peste 127.000 de elevi vor intra de luni la clasa pregătitoare, iar 8.700 de profesori îi vor pregăti într-un mod special. Pentru acest tip de educație inspectoratele școlare au comandat mobilier școlar special pentru 5.500 de săli. Dar nu în toate școlile se va întâmpla acest lucru. Din cauza lipsei de spațiu și de profesori în unele județe și în București, elevii nu vor fi primiți în clase cu mobilier special adaptat vârstei lor.

Mobilierul a întârziat din cauza licitațiilor anulate și a timpului scurt în care a trebuit comandat, dar autoritățile spun că băncile vor ajunge în școli cel mai târziu pe 23 septembrie. În total, la nivel național, lipsesc 4.500 de seturi de mobilier, dintre care 2.500 în București și 2.000 în școlile din țară.

Datele de la Ministerul Educației arată că mulți dintre copiii care ar trebui intre în clase pregătitoare vor învăța în alături de colegi de-ai lor mai mari, în clase simultane. Pentru acest an școlar vor fi în total 3.237 de clase simultane, dintre care 2.629 în mediul rural și 608 în mediul urban.

La clasa pregătitoare elevii vor urma opt materii obligatorii- comunicare în limba română, aritmetică, explorarea mediului, educație pentru societate, educație fizică și sport, dezvoltare personală, arte vizuale, lucru manual și religie -, și o materie opțională – Tehnologii de informare și comunicare. Elevii vor petrece patru ore pe zi la școală, dar vor învăța jucându-se și nu vor primi note.

Autoritățile susțin că anul viitor clasa pregătitoare va avea rămâne cu siguranță, însă în funcție de spațiu elevii vor merge fie la grădinițe, fie la școli.

Programul „Mărul” continuă

Elevii din clasa pregătitoare și clasele I-VIII vor primi gratuit și în anul școlar 2012-2013 mere în școli.Guvernul a aprobat 13,3 milioane de euro pentru programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în școli care prevede distribuirea gratuită zilnică de mere elevilor din clasele I-VIII și clasa pregătitoare în perioada 10 septembrie 2012-21 iunie 2013. Pentru a primi merele condiția este ca elevii să fie prezenți la cursuri.

Evaluări la clasa a IV-a și a VI-a

Legea Educației Naționale prevede ca elevii de clasa a IV-a și a VI-a să dea teste pentru evaluarea cunoștințelor. Ministerul Educației nu a dat încă un ordin pentru organizarea acestor examene, care ar trebui să aibă loc în luna mai. Autoritățile spun însă că examenele vor avea loc ca și anul trecut.

În anul școlar precedent, evaluarea elevilor de clasa a IV-a a avut pe un eșantion reprezentantiv la nivel național, printr-un program pilot. Elevii au dat evaluări la  matematică și la limba română.

La fel și în cazul elevilor din clasa a VI-a care ar trebui să dea evaluări la două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe.

Evaluare Națională la finalul clasei a VIII-a

Ministerul Educației a publicat calendarul admiterii la liceu. Astfel, elevii care intră în clasa a VIII-a în această toamnă vor termina cursurile anului școlar pe 14 iunie 2013. Înainte să fie admiși la liceu, elevii vor da elvalurea națională. Modul în care se vor susține examenele de la finalul gimnaziului nu s-a schimbat față de anul precedent, elevii vor susține tot două probe scrise.

Elevii de clasa a VIII-a se vor înscrie la evaluarea națională între 17 și 19 iunie 2013.

Pe 25 iunie va avea loc proba scrisă de limba și literatura română, iar pe 26 iunie va avea loc proba scrisă la limba și literatura maternă. Pe 27 iunie elevii vor susține proba scrisă de matematică.

Afișarea rezultatelor va avea loc pe 29 iunie, până la ora 16. În aceeași zi, între orele 16 și 20 va avea loc depunerea contestațiilor.

În perioada 30 iunie – 2 iulie va avea loc rezolvarea contestațiilor. Afișarea rezultatelor finale va avea loc pe 3 iulie.

ADMITEREA LA LICEU 2013

După examenele naționale, elevii vor da admiterea la liceu. Potrivit calendarului ADMITERII LA LICEU 2013, postat pe EDU.RO, elevii vor fi admiși la liceu pe baza rezultelor obținute la evaluarea națională, prin repartizare computerizată.

În perioada 5-9 iulie, elevii împreună cu părinții lor vor completa în fișele de înscriere toate opțiunile pentru liceul la care vor să învețe. În perioada 6-10 iulie, părinții și candidații vor verifica  fișele de înscriere care au fost procesate în calculator.

Repartizarea computerizată la liceu va avea loc pe 16 iulie 2013.

După ce au fost repartizați elevii trebuie să depună la școlile unde dosarele de înscriere, în perioada 17 iulie – 26 iulie.

Cei care nu au reușit să ocupe un loc la liceu se vor putea înscrie în a doua  etapă de ADMITERE la LICEU 2013 pe 17 iulie. Ei vor fi repartizați la liceu pe 25 iulie, pe locurile rămase neocupate.

BACALAUREAT 2013- ce se schimbă

Principala schimbare pe care Ministerul Educației o propune pentru examenul național de maturitate este introducerea unui nou tip de examen- bacalaureatului profesional, pe care elevii îl vor putea alege.

Ministerul Educației arată că bacalaureatul național nu se va schimba cu nimic, elevii vor da aceleași probe de competențe  notate cu califictive și aceleași trei probe scrise, în funcție de profil. Dar pe lângă acest bacalaureat național, elevii pot opta pentru un bacalaurea profesional, care le dă acces la piața muncii, dar nu le mai permite urmarea unei facultăți.

Absolvenții de liceu care vor alege să dea bacalaureatul profesional în 2013 vor primi o diplomă cu ajutorul căreia se vor putea angaja pe piața muncii.

 Pentru BAC-ul profesional, elevii vor susține, pe lângă probele de competențe, un proiect și o probă practică, precum și o lucrare scrisă la educația antreprenorială. Examenul de maturitate profesional va putea fi susținut de orice elev din orice liceu, oricare ar fi filiera sau profilul acestuia, pentru că disciplina de educație antreprenorială o parcurg toți liceenii.

 În plus, elevii de clasa a XII-a pot alege să susțină în același an și bacalaureatul profesional și pe cel național, pentru că se vor da pe rând. Oficialii de la minister susțin că întâi se va da examenul profesional și apoi examenul național, astfel încât cei care vor să dea ambele tipuri de examene să o poată face.

Bacalaureatul profesional nu a fost încă aprobat în Senat , dar ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat pentru gândul că examenul de maturitate de tip profesional va fi aprobat printr- ordonanță de urgență, chiar dacă votul în Senat va întârzia votul.

Calendarul BACALAUREATULUI 2013

Ministerul Educației a publicat în schimb calendarul bacalaureatului național de anul viitor. Astfel, BAC-ul 2013 va fi susținut la aceleași probe ca cele din acest an.  În perioada 10-28 iunie candidații vor fi evaluați la probele orale, iar între 1 și 5 iulie vor fi testați la probele scrise, rezultatele finale urmând să fie afișate în 12 iulie.

Examenul de bacalaureat din 2013 începe în 10 iunie cu proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), susținută până în 12 iunie. În perioada 12-14 iunie va avea loc proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B), urmată în 17-21 iunie de proba de evaluare a competențelor digitale (proba D) și în 25-28 iunie de proba de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C).

Probele scrise de la bacalaureat vor fi susținute în 1 iulie la Limba și literatura română (proba E a) și în 2 iulie – la Limba și literatura maternă (proba E b). În 3 iulie are loc proba obligatorie a profilului (proba E c) și în 5 iulie proba la alegere a profilului și specializării (proba E d).

Rezultatele vor fi afișate în 8 iulie, până la ora 12.00, iar contestațiile vor fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 și 16.00. În perioada 9 -11 iulie trebuie să fie soluționatecontestațiile . Rezultatele finale vor fi afișate în 12 iulie.

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 va avea loc în perioada august-septembrie, înscrierile fiind programate din 15 până în 19 iulie.