Prima pagină » Știri » STS și Ministerul Sănătății pregătesc un sistem de monitorizare a pacienților COVID-19. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am putea băga carantină locală, dar e prematur”

STS și Ministerul Sănătății pregătesc un sistem de monitorizare a pacienților COVID-19. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am putea băga carantină locală, dar e prematur”

STS și Ministerul Sănătății pregătesc un sistem de monitorizare a pacienților COVID-19. Primarul Capitalei, Nicuşor Dan: „Am putea băga carantină locală, dar e prematur”
Înființarea comisiei pentru monitorizarea companiilor municipale, pe ordinea de zi a ședinței CGMB. Nicușor Dan a convocat ședința la ora 19.00 / Primarul Capitalei, Nicușor Dan (FOTO: Alexandra Pandrea / Gândul)

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat – duminică – că este este aproape gata un sistem informatic dezvoltat de STS şi Ministerul Sănătăţii, care va ajuta autorităţile să ştie în fiecare moment unde sunt cei bolnavi de COVID-19 şi care este distribuţia geografică a cazurilor în Capitală.

În funcţie de aceste inormaţii, se poate lua decizia punerii în carantină a unui întreg cartier.

Ministerul Sănătății are în curs de implementare un sistem informatic care să permită localizarea persoanelor în timp real. Acest sistem mai are trei-patru zile până va fi complet funcțional. Dacă în urma acestui sistem o să vedem străzi sau aglomerare pe mai multe străzi putem să luăm această decizie de carantinare locală. Dar e prematur”, a explicat primarul Nicușor Dan.

Întrebat de jurnaliști cum va face tehnic carantinarea unei anumite zone, edilul a răspuns: „Eu cred că putem să luăm măsura, pentru că avem un efectiv de 1.500 de oameni alocați pentru această chestiune pe tot ce înseamnă ordine publică”.

Premierul Ludovic Orban, despre sistemele de monitorizare a bolnavilor de COVID-19: „Sunt sisteme foarte contestate”

Premierul Ludovic Orban a afirmat, tot duminică, despre sistemele de monitorizare a bolnavilor de COVID-19 că sunt foarte contestate: „Presupune un acord din partea fiecărui cetățean”.

Premierul Ludovic Orban, întrebat de jurnalisți, duminică, despre sistemele de monitorizare a bolnavilor de COVID-19, a spus că „știți foarte bine că aceste sisteme sunt foarte contestate. Ele au fost aplicate în unele țări, mai puțin în UE. Presupune un acord din partea fiecărui pacient să își instaleze aplicația, iar dacă un cetățean nu vrea să instaleze aplicația, nu avem nicio posibilitate legală de a-l determinat să o facă”.

În ce privește sistemul de monitorizare, Orban a explicat că e simplu: „DSP emite ordine de izolare sau de carantinare la domiciliu. Ele se duc la Evidența Populației. Ministerul de Interne are obligația de a verifica periodic respectarea deciziilor luate de DSP de izolare sau carantinare”.

Dacă-mi permiteți, la București asta e o chestiune care chiar funcționează. Adică persoanele care sunt izolate sau carantinate sunt verificate de Poliție o dată pe zi, la diferite ore”, a intervenit primarul Nicușor Dan, aflat lângă el.

Ludovic Orban și Nicușor Dan, alarmați de suprasolicitarea Ambulanței: Ne confruntăm cu o creştere foarte mare a apelurilor la 112

Premierul Ludovic Orban şi primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, au vizitat duminică Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov. Cei doi și-au exprimat îngrijorarea cu privire la suprasolicitarea serviciului de ambulanță și au anunțat suplimentarea echipajelor care efectuează teste şi prelevare de probe de la oamenii suspecţi de infectare cu noul coronavirus.a Nicușor Dan a precizat că a dispus detaşarea de personal de la administraţia spitalelor din Primărie către Ambulanţă.

Premierul Orban a explicat că în Bucureşti se constată o creştere foarte mare a oamenilor care sună la numărul 112 şi i-a îndemnat pe bucureşteni să apeleze doar dacă au o urgenţă.

La rândul său, Nicuşor Dan a adăugat că există o suprasolicitare a Ambulanţei din cauza numărului foarte mare de persoane care urmau să fie testate, astfel încât a dispus detaşarea de personal de la administraţia spitalelor din Primărie către Ambulanţă.

Premierul Ludovic Orban confirmă anularea Paradei Militare de 1 Decembrie: „Va fi o sărbătorire în niște condiții mult mai stricte”

Premierul Ludovic Orban a precizat, astăzi, că în acest an nu va mai avea loc parada de 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf, cu ocazia Zilei Naționale, dar și că cei care se gândesc la petrecerile de Revelion să ia în considerare că acestea sunt evenimente private care nu se vor mai organiza.

Premierul Ludovic Orban susține că aceste măsuri sunt importante pentru a reduce numărul persoanelor care s-ar putea infecta cu noul coronavirus.

Cu siguranță nu va mai fi acea paradă (de 1 decembrie – n.r.), cu siguranță că nemaifiind parada nu va mai exista motiv ca oamenii să vină să asiste la paradă. Va fi o sărbătorire în niște condiții mult mai stricte care să țină cont de numărul maxim de persoane în spațiul deschis care pot să participe la un eveniment, 50 de persoane. Sunt reguli care le vom respecta cu strictețe”, a precizat premierul.

Adio cu distracția de Revelion! Orban anunță că și petrecerile de Anul Nou sunt interzise

În ceea ce privește petrecerile de Revelion, premierul a precizat că acestea sunt considerate ca fiind private și că cei care au dat avans pentru hotel, vor putea merge, dar nu vor avea loc petreceri private.

Din punctul meu de vedere, petrecerea de Revelion este considerată o petrecere privată cum sunt nunțile, botezurile și alte tipuri de petreceri private. Pot să se ducă la hotel, dar nu se vor putea organiza petreceri private”, a spus el.

Bilanț dramatic pentru o zi de duminică. Peste 5.000 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 și 910 pacienți la ATI, în ultimele 24 de ore

Autoritățile au confirmat, duminică, 5.324 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore, după efectuarea a 21.556 de teste.

Numărul deceselor este unul ridicat: 99 de bolnavi COVID au murit în ultima zi. De altfel, 910 pacienți sunt internați la ATI.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 5.324 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 971 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Până astăzi, 7.067 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Ludovic Orban anunță: „România nu se află în situația altor țări ca ritm de creștere și număr de infectări”

Premierul Ludovic Orban a declarat, duminică, că România nu se află în situația altor țări ca ritm de creștere și număr de infectări și că acolo unde s-a depășit indicele de infectare de 3 la mia de locuitori s-au luat o serie de măsuri.

În legătură cu situaţia din Bucureşti, Orban a precizat că va fi efectuată o evaluare a măsurilor care au fost adoptate în urmă cu aproape două săptămâni.

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele

Citește și