Studenți și cadre didactice recunosc că oferă, respectiv primesc mită – studiu

Publicat: 15 02. 2012, 09:54
Actualizat: 24 07. 2012, 02:30

Aproximativ 7 la sută dintre cadrele didactice susțin că le-a fost oferită mită pe care au acceptat-o, iar 13 la sută dintre studenți spun că în facultate, cel puțin odată, li s-au cerut bani, cadouri sau servicii, pe care au acceptat să le dea, potrivit unui studiu al Fundației Soros.

Studiul intitulat ”Sistemul universitar românesc – opiniile cadrelor didactice și ale studenților” a fost realizat pe baza răspunsurilor date de peste o mie de cadre didactice și 1.100 studenți la întrebări legate de propria persoană, organizarea și funcționarea sistemului universitar, autonomia universitară, corupția academică și procesul educațional.

Astfel, potrivit studiului, 22 la sută dintre studenți declară că cineva de la facultate le-a cerut, cel puțin într-o situație, cadouri, bani sau servicii, 13 la sută recunoscând că au dat curs acelei cereri cel puțin odată. Aproximativ aceeași pondere a cadrelor didactice, adică 23 la sută, declară că li s-au oferit bani, cadouri sau servicii de către studenți, dintre aceștia 7 la sută recunoscând și faptul că au acceptat-o (aproximativ 2 la sută din totalul cadrelor didactice).

Aproape trei sferturi dintre profesori consideră că învățământul superior românesc este la fel de bun ca cel din vestul Europei, în timp ce doar 59 la sută din studenți sunt de acord cu această evaluare.

Potrivit aceluiași studiu, aproximativ 40 la sută dintre profesori consideră că universitățile nu se bucură de o autonomie universitară reală și că Ministerul Educației deține încă un control prea mare asupra universităților.

Sondajul relevă faptul că patru din zece cadre didactice mai au cel puțin încă un loc de muncă în afara activității din universitatea unde sunt încadrați. Aproape jumatate dintre ei lucrează în cercetare sau predau și la alte universități. O treime activează pe piața muncii, fie ca salariați, fie ca patroni.

În ceea ce-i privește pe studenți, aproape un sfert au un loc de muncă, iar aproape jumatate (43 la sută) ar vrea să se stabilească în altă țară. (Mediafax)