Studenții clujeni, ajutați de trei câini de terapie să nu mai fie stresați în sesiune

Publicat: 23 01. 2014, 17:27
Actualizat: 23 01. 2014, 17:36

Trei câini de terapie îi vor ajuta pe studenții a două universități din Cluj-Napoca să nu mai fie stresați în perioada sesiunilor, aceștia fiind incluși în programul „Keep calm with dogs”, care a fost lansat, joi, în premieră națională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au lansat, joi, programul antistres „Keep calm with dogs”, care se adresează studenților celor două instituții și are scopul de a reduce nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune prin interacțiunea cu câini de terapie.

Alina Rusu, conferențiar la Facultatea de Psihologie a UBB, a declarat că proiectul a fost inspirat din modelul unei universități canadiene, intitulat „Puppy-Room for Stressed Students”.

„La Vivariul UBB s-a lansat, joi, programul antistres «Keep calm with dogs», studenții de la UBB și USAMV având ocazia de a-și reduce nivelul de stres asociat cu examenele din sesiune prin interacțiunea cu câini de terapie, sub supervizarea echipelor specializate în activități asistate de animale. Programul își propune extinderea beneficiilor interacțiunii om-câine și pe parcursul semestrului, în direcția eficientizării procesului de învățare, având în vedere efectele dovedite științific ale acestui tip de interacțiune asupra îmbunătățirii memoriei de lucru, a performanței în sarcină și a atenției executive”, a spus Rusu.

Potrivit acesteia, programul oferă studenților exerciții de relaxare într-o cameră specială, numită „camera de relaxare”, în care aceștia vor putea să se joace cu câinii.

„Noi am pus ședințele de destresare de două ore, dar pot fi și de o jumătate de oră. Vom posta pe pagina de Facebook a programului exercițiile structurate, care vor avea loc de două ori pe săptămână, dar vom lăsa și exerciții libere, prin joc. Ca exercițiu demonstrativ este «Happy tails», studenții fiind încurajați să ofere câinelui o recompensă pentru a da cât mai mult din coadă, iar câinele se cronometrează. Datul din coadă, spun studiile, este un indicator al fericirii câinelui, însă se propagă și la om”, a explicat Rusu.

De asemenea, în cadrul ședințelor de terapie cu ajutorul câinilor studenții vor mai participa și la alte exerciții, cum ar fi plimbatul în lesă, perierea și îngrijirea corporală, jocul cu mingea, învățarea și exersarea unor trucuri comportamentale sau ascunderea unor răvașe și găsirea lor cu ajutorul câinilor.

În program participă trei câini atestați – Bes, un labrador negru de doi ani și jumătate, Bailey, un beagle de cinci ani, și Dersou, tatăl lui Bes, care are șapte ani și jumătate.

Patrupedele aparțin asociației Dog Assist din Cluj-Napoca și vor fi aduse de două ori pe săptămână la Vivariul UBB unde se vor ține ședințele de terapie.

„Interacțiunea cu câinele îi ajută pe studenți să se destreseze și noi încercăm să le creăm cadrul prin care ei vor pleca din camera de relaxare cu zâmbetul pe buze, relaxați și încărcați pozitiv pentru a-și continua studiul”, a declarat, joi, președintele Dg Assist, George Mosoia.