Prima pagină » Știri » Studenții din străinătate, nemulțumiți de problemele apărute la votare. „Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”

Studenții din străinătate, nemulțumiți de problemele apărute la votare. „Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere”

Studenții din străinătate, nemulțumiți de problemele apărute la votare. „Cei responsabili trebuie să fie trași la răspundere
Liga Studenților Români din Străinătate face (LSRS) apel la autorități să evalueze obiectiv și în regim de urgență modul in care s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale în afara granițelor, precum sancționarea vinovaților, după ce mii de români au reclamat că nu au putut vota.

LSRS și Fundația Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români (CAESAR) își exprimă, într-un comunicat de luni, „profunda indignare și îngrijorare față de modul în care s-a desfășurat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2 noiembrie”.

Liga susține că a primit numeroase sesizări din partea membrilor și voluntarilor din toată lumea cu privire la organizarea deficitară a procesului de votare. „Considerăm că este dincolo de orice limită de admisibilitate ca mii de cetățenii ai României să nu își poată exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat și decent oriunde s-ar afla. Mii de români care s-au prezentat la urne nu au reușit să își exprime opțiunea de vot din cauza organizării defectuoase a procesului electoral”, se arată în comunicat.

Potrivit celor două organizații, dreptul la vot este garantat prin Constituție tuturor cetățenilor României, iar încălcarea lui „este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept și principiilor democratice pe care România le-a câștigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol”. „Facem pe această cale un apel către toate instituțiile abilitate să facă de urgență o evaluare obiectivă a cauzelor situațiilor create în întreaga lume și să prezinte publicului larg, în termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicităm totodată ca cei responsabili să fie trași la răspundere în cel mai scurt timp, conform legilor în vigoare”, se mai menționează în comunicat.

Organizațiile mai cer ca pentru al doilea tur al alegerilor fiecare secție de votare să prezinte o evaluare realistă a prezenței la vot din 2 noiembrie și să suplimenteze personalul și resursele aferente procesului electoral, astfel încât fiecare cetățean român să își poată exercita dreptul la vot cât mai aproape de comunitatea unde se afla.

„Totodată, solicităm Ministerului Afacerilor Externe și instituțiilor abilitate să suplimenteze numărul secțiilor de votare din străinatate și să facă publică, cu cel puțin o săptămână înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, lista completă a secțiilor de votare. În calitate de observatori neutri și imparțiali, ne angajăm să sprijinim în continuare și prin toate demersurile posibile organizarea acestor alegeri și să monitorizam atent desfășurarea lor”, mai spun semnatarii comunicatului.

Citește și