Studenții cer Ministerului Educației să ia măsuri concrete pentru masteranzii și doctoranzii implicați în proiecte și rămași fără bani după ce a tăiat fondurile de cercetare cu 50%.
„Măsurile anunțate de UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, n.red.) prin care se comunică reducerea cu 40-55% a bugetului Proiectelor Parteneriate, a Proiectelor de Cercetare Exploratorie și a Proiectelor Complexe de Cercetare Exploratorie afectează în mod direct atât masteranzii, cât și doctoranzii și tinerii cercetători. Astfel, mulți dintre aceștia sunt în pericolul nu doar de a deveni șomeri, ci de a fi în incapacitatea de a-și finaliza studiile postuniversitare”, arată Uniunea Studenților din România într-un comunicat remis gândul.
Studenții spun că, în loc să fie premiați pentru ideile lor, tinerii cercetători sunt complet ignorați de către Ministerul Educației Naționale, care ar trebui să fie prima instituție care ar trebui să investească și să creadă în ei.
Studenții solicită miniștrilor Mihnea Costoiu și Remus Pricopie să evalueze rolului României în Agenda Lisabona și Europa 2020, în care România s-a angajat să dea 2% pentru cercetare și în același timp să creasă numărul cercetătorilor, și să comunice public care sunt prioritățile României în domeniul cercetării.
Cererea studenților vine după ce Ministerul Educației i-a anunțat pe directorii de proiecte de cercetare, câștigate în ultimii doi ani prin evaluare internațională, că le taie 40- 55% din finanțare.
Citește și Cum s-au tăiat banii de la cercetare pentru că „rata de succes a fost neobișnuit de mare”. „Am fost somați să semnăm noi contracte în baza unui ordin care nu există”