Studenții se pot specializa în medicina de urgență în urma unui proiect european de 2,1 mil. euro

Publicat: 22 07. 2013, 14:10
Actualizat: 22 07. 2013, 14:10

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a anunțat, luni, că studenții se pot specializa în medicina de urgență, pentru ca apoi să poată lucra în UPU sau SMURD, după ce în cadrul unui proiect european de 2,1 milioane de euro s-au realizat nouă module de pregătire în această disciplină.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, luni, într-o conferință de presă, că proiectul privind medicina de urgență a vizat modul de pregătire a studenților în această disciplină și a transformat pregătirea dintr-una clasică, „în care vine cineva și citește un curs, iar studentul citește din nou acel curs”, într-una „cu un mod atractiv, interactiv, care permite studentului să învețe într-o modalitate pedagogică mult mai modernă”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Au fost realizate nouă module în cadrul curriculei pentru disciplina medicina de urgență, iar studenții sunt monitorizați de profesorii lor pe partea teoretică, iar când se întâlnesc aplică, în simulare, și pe partea practică. Sunt convins că aceste cursuri de medicină de urgență vor atrage și mai mult studenții, pentru că sunt prezentate și cazuri clinice. Va crește motivația lor pentru această specializare și va contribui la o mai bună adaptare a lor pe piața muncii, în UPU sau SMURD. Modulele sunt traduse în franceză, urmând să fie folosite și de studenții din Franța, dar și în limba engleză pentru studenții străini care învață la universitățile de medicină și farmacie în România”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului au fost incluși 1.009 studenți de la universitățile de medicină și farmacie din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, care au parcurs modulele și au fost evaluați.

„Cursurile trebuie să fie de aici înainte total deschise, doar în baza unui cont, fără condiționări financiare, iar la ele vor avea acces toți studenții universităților de medicină și farmacie din România”, a subliniat Arafat.

Valoarea proiectului a fost de 9,5 milioane de lei (2,1 milioane de euro), finanțarea fiind asigurată prin Fondul Social European (FSE).

Raed Arafat a participat, luni, la Cluj-Napoca, la prezentarea de final a proiectului „Curriculă îmbunătățită și forme interactive de predare-învățare pentru specialități din programul de studii de licență de la facultăți de medicină”, derulat de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș, Societatea Franceză pentru Medicină de Catastrofă, Fundația pentru SMURD și Asociația SHOTRON.

Proiectul, al cărui manager a fost Raed Arafat, a fost implementat în perioada noiembrie 2010 – iulie 2013.