Studiu: 50% din copiii aflați în centre de plasament au fost separați de frații lor

Publicat: 28/11/2016, 12:29
Actualizat: 29/03/2019, 10:57

Conform studiului realizat de Asociația SOS „Salvați Satele Copiilor”, între anii 2010 și 2014, 1.250 de copii au fost abandonați în unitățile sanitare, iar peste 11.000 de copii au fost abuzați, neglijați sau exploatați și au ajuns în atenția Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copiilor (DGASPC).

Pentru 25% dintre aceștia s-a dispus măsura plasamentului, ceea ce înseamnă că peste 3.000 de copii au intrat anual în sistemul de protecție a statului in ultimii cinci ani.

La finele anului 2014, în România existau aproximativ 58.000 de copii lipsiți temporar sau definitiv de ocrotirea părintească. Dintre aceștia, 30% sunt plasați în familia extinsă sau alte familii, 33% sunt plasați la asistenți maternali, iar restul în servicii de tip rezidențial.

,,În viață există două sentimente care ne paralizează – frica și dorul. Acești copii, în afară de drama pe care o trăiesc fiind abandonați, sunt expuși de statul român la o nouă dramă, aceea a despărțirii de frați. Aproape jumătate dintre copiii aflați în plasament au cel puțin un frate, iar de multe ori nici măcar nu își cunosc fratele sau sora sau nici nu știu că mai au un frate”, a declarat Mihai Neguț, președintele SOS Salvați Satele Copiilor.

Studiul arată că 45,4% dintre cei aflați în plasament au cel puțin un frate în sistemul de protecție, această pondere variind între 30,4% în cazul DGASPC Sector 4 din București și 54,8% în cazul DGASPC Sibiu.

,,Aproximativ 23% din totalul copiilor cu măsură de protecție au un singur frate în sistem, 11% au 2 frați, iar 11% au 3 sau mai mulți frați în îngrijirea statului. Din totalul copiilor care au frați în sistemul de protecție, jumătate se află în plasament împreună cu toți frații lor, 33% sunt separați total de frații lor, iar 17% se află în plasament împreună doar cu unul dintre frați. Avem dificultăți la nivelul asistentului maternal, mai exact, avem probleme la numărul de copii acceptați de un asistent maternal. Legiuitorul nu s-a aplecat asupra acestui aspect, deși în sistem avem grupuri formate chiar și din 9 frați”, a explicat Alexandru Toth, autorul acestui studiu.

Concluziile studiului arată că este necesară creșterea eficienței și eficacității sistemului de servicii de îngrijire de tip familial, prin crearea unei rețele de asistență maternală specializată pe anumite categorii, cum ar fi copiii foarte mici, cu vârste de până la 3 ani sau copii cu dizabilități. De asemenea, recomandă închiderea tuturor instituțiilor de plasament de tip clasic și înființarea de case de tip familial și apartamente. În plus, ar trebui ca autoritățile să investească în formarea de asistenți maternali care să poată prelua grupuri de 2 sau 3 frați. Cel mai important, însă, explică autorii studiului, este ca bugetul alocat de stat pentru îngrijirea copiilor aflați în centrele de plasament să fie majorat, astfel încât, pe de o parte, salariile să fie suficient de mari pentru a atrage și menține specialiștii în domeniu, iar pe de altă parte să motiveze asistenții maternali să primească în îngrijire mai mulți copii.

Cercetarea a fost efectuată la centre de plasament sau case de tip maternal din județele Arad, Bacău, Cluj, Constanța, Ialomița, Mehedinți, Sibiu și Sectorul 4 din București, fiind incluși 7.074 de minori, de toate vârstele, dar și discuții cu specialiști din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copiilor, interviuri cu reprezentanți ai Organizațiilor Nonguvernamentale care se ocupă cu protecția copiilor și întâlniri cu părinți care au mai mulți copii dați în plasament.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Pauza de 5 secunde ar putea ajuta cuplurile să treacă peste certuri