Astfel, 38,1% dintre participanții la sondaj au spus că cea mai mare amenințare pentru casa lor ar fi izbucnirea unui incendiu la ei sau în casa vecinilor, iar 30,5% au menționat cutremurul, arată rezultatele unui sondaj realizat în cadrul unei campanii de informare privind asigurările de locuințe.
Pe de altă parte, alunecările de teren (indicate de 1,8% dintre respondenți ) și inundațiile (0,9%) au ocupat ultimele locuri în topul riscurilor de care se tem românii.
Potrivit răspunsurilor, 43% dintre participanți au avut o inundare provocată de spargerea conductelor, 80% dintre aceștia locuind la bloc, iar 4,93% au avut un incendiu în locuință.
La sondaj au participat 1.766 de respondenți, cu bărbați și femei în proporții egale, dintre care 62% locuiesc la bloc, iar 78% stau la oraș.
Aproape jumătate dintre români (49,7%) au auzit de o spargere a unei locuințe care a avut loc fie în zone învecinate, fie în același bloc cu ei, pe aceeași stradă sau în același cartier. De asemenea, 13,1% au declarat că au primit în casă o persoană străină, care invocă motive precum vânzări de bunuri, executări lucrări construcții/reparații sau solicitare de ajutor.
Aproape 4 din 10 români (37,2%) postează fotografii din călătorie pe pe rețelele de socializare în timp ce sunt plecați în vacanță. De asemenea, 18% dintre respondenți au declarat că atunci când pleacă în vacanță vorbesc despre acest lucru pe Facebook sau pe alte rețele de socializare.
Doar 23,1% dintre respondenți consideră că o asigurare obligatorie de locuință reprezintă o protecție suficientă pentru locuința lor.
Campania de informare din luna octombrie a fost susținută de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) și Asociația Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), fiind distribuite 500.000 de broșuri informative dedicate la nivel național.