Prima pagină » Știri » Studiu: Dezinformarea i-ar putea determina pe oameni să refuze să se vaccineze împotriva COVID-19

Studiu: Dezinformarea i-ar putea determina pe oameni să refuze să se vaccineze împotriva COVID-19

Studiu: Dezinformarea i-ar putea determina pe oameni să refuze să se vaccineze împotriva COVID-19

Teoriile conspiraționiste și dezinformarea duc la o creștere a neîncrederii în vaccinuri și ar putea duce la o scădere importantă a nivelurilor de administrare a vaccinurilor împotriva COVID-19 în Statele Unite și în Marea Britanie, sub ratele necesare pentru a proteja comunitățile împotriva acestei afecțiuni.

Avertismentul este inclus într-un raport publicat joi și citat de Agerpres.

Studiul a fost realizat pe 8.000 de subiecți din cele două țări și arată că mai puțini oameni ar accepta „în mod categoric” să fie vaccinați împotriva COVID-19 decât procentul de 55% din populația globală despre care oamenii de știință susțin că ar fi necesar să fie vaccinați pentru asigurarea „imunității de turmă”.

„Vaccinurile funcţionează doar dacă oamenii le folosesc. Dezinformarea stimulează anxietăţile şi incertitudinile existente legate de noile vaccinuri anti-COVID-19, precum şi de noile platforme care sunt folosite pentru a le dezvolta. Acest aspect ameninţă să scadă nivelurile de acceptare a vaccinurilor anti-COVID-19”, a declarat Heidi Larson, profesor la London School of Hygiene & Tropical Medicine și unul dintre autorii studiului.

Studiul a fost publicat la scurt timp după ce grupul farmaceutic Pfizer a anunțat că vaccinul său experimental împotriva COVID-19 are o eficiență de peste 90%, potrivit datelor preliminare furnizate de studiul său clinic de fază 3.

Anunțul Pfizer este considerat un pas crucial în cadrul eforturilor depuse la nivel mondial pentru a pune capăt pandemiei de COVID-19, care a dus deja la moartea a peste un milion de persoane în întreaga lume.

Persoanele expuse la informațiile false din mediul online, predispuse să refuze vaccinarea

În cadrul studiului privind efectele dezinformării, 3.000 de persoane din Statele Unite și alte 3.000 din Marea Britanie au fost expuse, între lunile iunie și august, unor dezinformări distribuite pe scară largă pe rețelele sociale despre vaccinurile împotriva COVID-19. Alți 1.000 de respondenți din fiecare țară, plasați în grupurile de control, au primit informații corecte referitoare la aceste vaccinuri.

Înainte de a fi expuși informațiilor false, 54% dintre respondenții din Marea Britanie au declarat că ar accepta „în mod categoric” să fie vaccinați, la fel cum au răspuns și 41,2% dintre participanții americani la studiu.

Cu toate acestea, după ce le-au fost prezentate informațiile false din mediul online, procentele au scăzut cu 6,4% în grupul din Marea Britanie și cu 2,4% în cel din SUA.

În ambele țări, respondenții fără studii superioare, cei din grupurile cu venituri mici și cei care provin din grupuri etnice minoritare s-au dovedit a fi mai predispuși să refuze vaccinarea.

De asemenea, potrivit studiului, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să refuze vaccinarea. Mulți dintre participanții la studiu au declarat că ar fi de acord să se vaccineze dacă acest lucru înseamnă că își pot proteja familiile, prietenii și cunoscuții.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și