Majoritatea românilor, mai exact 70% dintre ei, nu și-ar face o asigurare de sănătate privată, motivele reticenței fiind legate de lipsa banilor și de încrederea în unitățile sanitare din țară, arată un studiu dat publicității marți.
Potrivit celui mai recent studiu IMAS realizat la cererea MedLife, procentul celor neîncrezători în asigurările de sănătate privată scade în momentul în care sunt confruntați cu posibilitatea existenței/creării spitalor private corespunzătoare sau a celor cu unități de primiri urgențe.
Astfel, o treime dintre cei intervievați se declară interesați să își facă o asigurare privată de sănătate dacă ar exista spitale de urgență private. În plus, 18% dintre cei care inițial s-au arătat neinteresați de o astfel de asigurare, se răzgândesc în momentul în care știu că ar exista posibilitatea creării unor unități de primire urgențe în spitalele private. Cei mai interesați de această opțiune sunt tinerii (18-30 ani), rezidenții din orașele medii și mari și persoanele cu studii superioare.
„Nevoia pentru asigurările private de sănatate este din ce în ce mai mare în România, de altfel așa cum se întamplă oriunde în lume, însă, până de curând, această nevoie nu s-a putut contura din cauza lipsei unor unități spitalicești private, dar și a unui cadru legislativ corespunzător. Deschiderile de spitale din ultimii ani, dar și reluarea discuțiilor pentru noua reformă de sănătate, reprezintă factori importanți care contribuie la schimbarea acestui context”, afirmă președintele CA MedLife, Mihai Marcu.
MedLife are șase spitale private mono și pluri disciplinare în București și în țară. „Momentan, suntem în proces de autorizare pentru deschiderea unui nou spital, care este și primul spital privat de urgență din România. Discutăm de o investiție de minimum 15 milioane de euro, un spital care va deține 17 linii de gardă și care va respecta în totalitate normele locale și internaționale. Sperăm că autoritățile ne vor sprijni ca să finalizăm cât mai curând acest proiect”, a mai spus președinte CA MedLife.
În ceea ce privește frecvența vizitelor la medic, studiul reflectă o schimbare de atitudine în comportamentul românilor. Astfel, dacă anul trecut, 58% dintre cei chestionați au afirmat că nu merg la controale anuale de rutină sau merg doar atunci când au probleme, anul acesta, 75% dintre români au răspuns că au fost cel puțin o dată sau de mai multe ori la medic, în ultimele 12 luni. Cei care se prezintă cel mai rar la un consult medical sunt persoane cu vârste cuprinse între 30-44 de ani care nu au atât de des probleme medicale, precum și cele cu un venit redus.
Potrivit aceleiași cercetări, cele mai preocupate de sănătatea lor sunt femeile, persoanele în vârstă și cele din mediul urban.
Sondajul a fost realizat în aprilie 2012, la nivel național, pe un eșantion de peste 1.000 de persoane.