Prima pagină » Știri » Studiu: Elevii bucureșteni se simt mai în siguranță dacă vin înarmați la școală

Studiu: Elevii bucureșteni se simt mai în siguranță dacă vin înarmați la școală

Studiu: Elevii bucureșteni se simt mai în siguranță dacă vin înarmați la școală
Elevii bucureșteni spun că se simt mai în siguranță dacă vin la școală înarmați cu bricege, unele dintre armele albe purtate de copii fiind cumpărate chiar de către părinți, potrivit unui studiu sociologic privind armele albe în instituțiile de învățământ, realizat de Poliția Capitalei.

Elevii bucureșteni spun că se simt mai în siguranță dacă vin la școală înarmați cu bricege, unele dintre armele albe purtate de copii fiind cumpărate chiar de către părinți, potrivit unui studiu sociologic privind armele albe în instituțiile de învățământ, realizat de Poliția Capitalei.

Analiza realizată de ofițerii Serviciului de Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul Poliției Capitalei arată că elevii care vin înarmați cu arme albe la școală fac parte, în general, din categoria copiilor agresivi, care au tendința de a genera conflicte.

Chestionați de polițiști, unii elevi au explicat că părinții le împrumută sau chiar le cumpără bricege. Un motiv pentru care se ajunge în această situație, identificat de polițiști, este acela că părinții au conflicte personale cu alte persoane și le dau cuțite copiilor pentru ca aceștia să aibă cu ce să se apere în cazul în care sunt atacați de presupușii dușmani ai familiei.

Pe de altă parte, însă, sociologii din Poliția Capitalei au constatat că există elevi care, deși nu au niciun conflict, poartă arme albe doar pentru că „le este frică”.

Potrivit polițiștilor bucureșteni, unii dintre elevii chestionați știu că portul unei arme albe este infracțiune, dar consideră că nu vor fi percheziționați niciodată. În același timp, ei cred că „portul unei arme albe este justificat de legitima apărare, deci este un lucru normal”, pentru că un eventual conflict cu o persoană agresivă este greu de evitat dacă nu ai un briceag la îndemână.

Sociologii au mai stabilit că există și copii care cred că bricegele cu lamă scurtă sunt permise.

În ceea ce privește eventualele incidente în care ar fi implicați colegii lor, „majoritatea elevilor consideră că nu e treaba lor și nu e bine să se bage”, iar dacă un coleg vine la școală cu arme albe sau droguri, l-ar accepta, dar ar evita să se împrietenească cu el, arată același studiu.

Toleranța copiilor față de colegii care poartă arme albe se explică, spun polițiștii, prin faptul că elevii văd acest lucru „ca pe o normalitate”. În plus, ei se simt mai în siguranță lângă un coleg care poartă cuțit decât lângă un dependent de droguri, în condițiile în care narcomanul poate face o criză și le „poate face rău și lor”.

Elevii le-au mai spus polițiștilor că portul de armă albă nu ar trebui pedepsit dacă aceasta nu este folosită. În acest context, ei au susținut că dacă ar ști că un coleg are un briceag la el, nu ar anunța pe nimeni.

„Studiul a fost realizat după ce au fost intervievați 60 de elevi din cinci licee în care au avut loc incidente repetate. Am stat de vorbă cu elevii după ce, timp de trei ani școlari, am pus cap la cap evenimentele produse în școli și am anunțat conducerea că, dacă nu se iau măsuri, începând din anul școlar 2013 portul de arme albe în rândul elevilor ar putea deveni o problemă. În aces sens, a fost sesizat inclusiv Inspectoratul Școlar al Municipului București”, a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul-șef Grațiela Văduva, șeful Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Capitalei.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și