STUDIU: Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii a ajuns la noi cote negative. Care sunt motivele
Încrederea publică în guvernele care conduc democraţiile lumii a ajuns la noi cote negative din cauza modului de gestionare a pandemiei de coronavirus, dar şi pe fondul pesimismului în privinţa economiei, arată un studiu global realizat pe 36.000 de respondenți din 28 de țări, Edelman Trust Barometer.
În schimb, studiul arată o creştere a încrederii în mai multe state autocrate, mai ales China, precum şi un nivel solid de încredere în mediul de afaceri, datorită rolului acestuia în dezvoltarea de vaccinuri şi adaptarea măsurilor anti-Covid de la locul de muncă.
Richard Edelman, directorul grupului de comunicaţii care a realizat sondajul în perioada 1-24 noiembrie, a remarcat că „avem un adevărat colaps al încrederii în democraţii”.
Germania a înregistrat cea mai mare scădere a nivelului de încredere faţă de sondajele similare precedente, mai exact 7 puncte procentuale (46%), fiind urmată de Australia, cu -6 puncte procentuale (53%), Olanda cu -6 puncte procentuale (57%), Coreea de Sud cu -5 puncte procentuale (42%) şi Statele Unite cu -5 puncte procentuale (43%).
Încrederea publică în instituții în China a ajuns la 83% (+11 puncte procentuale), în Emiratele Arabe Unite la 76% (+9 puncte procentuale) şi în Thailanda la 66% (+5 puncte procentuale).
Studiul mai arată că, în Japonia, doar 15% dintre respondenţi au apreciat că situaţia lor şi a familiilor lor va fi mai bună peste cinci ani. În majoritatea democrațiilor, procentul acesta este între 20% şi 40%.
La polul opus, 80% din indieni s-au declarat optimişti în ce priveşte viitorul lor economic peste 5 ani, la fel și în China.
Potrivit autorilor studiului, acest nivel ridicat de încredere constatat în China este legat şi de percepţia predictibilității deciziilor politice.
„Cred că există o coerenţă între ce se face şi ce se spune… Au avut o situaţie mai bună privind COVID-19, de exemplu, decât SUA”, a menţionat Edelman.