STUDIU. Medicii care fac gărzi lucrează cu 54% mai mult decât norma legală
Medicii care fac gărzi lucrează cu 54% mai mult decât norma legală de activitate stabilită în cazul acestei categorii profesionale. Aceasta este concluzia unui studiu ce a analizat timpul de muncă în sectorul sanitar din România, realizat de către Federația „Solidaritatea Sanitară” din România.
„Media numărului de ore pe care este obligat să le lucreze un medic care face gărzi într-o lună este de 227 de ore, cu mult peste timpul normal de muncă”, arată datele studiului citat. Studiul mai arată că există și medici care lucreză un număr de ore ce depășește echivalentul a două contracte, în cadrul aceluiași contract individual de muncă. „Numărul mediu de ore de lucru pe săptămână pentru medicii care fac gărzi este de 58, în condițiile în care durata maximă legală a timpului de muncă săptămânal, aferent unui contract individual de muncă, este de 48 de ore”, se arată în studiul citat.
Potrivit studiului, există și asistenți medicali care au lucrat peste 1.000 de ore suplimentare, neplătite și nerecuperate, de-a lungul unui an de zile.
Cercetarea aferentă studiului a fost desfășurată în perioada 15 mai – 9 iunie anul curent, și s-a bazat pe completarea de unui chestionar de către 500 de medici din toată țara și din toate specialitățile, din care 320 au declarat că fac gărzi.
Documentul se încheie cu un set complex de măsuri recomandate pentru soluționarea acestei situații disperate, incluzând acțiunile în instanță și măsurile de protest. „Federația Solidaritatea Sanitară din România a solicitat deja Ministerului Sănătății remedierea de urgență a problemelor relevate, acestea contribuind în mod semnificativ la înrăutățirea situației salariaților”, se arată în comunicatul care însoțește studiul citat.