Covid-19 poate provoca pierderea bruscă și permanentă a auzului, au descoperit cercetătorii din Marea Britanie, adăugând că astfel de probleme necesită depistare precoce și tratament urgent, relatează publicația britanică The Guardian.
De la apariția coronavirusului, s-a descoperit că acesta afectează corpul în nenumărate feluri, de la pierderea gustului și a mirosului până la deteriorarea organelor. Acum medicii au raportat dovezi noi că virusul ar putea afecta și auzul.
În cadrul unui studiu publicat de un jurnal medical, experții de la University College London au descris cazul unui bărbat de 45 de ani care suferea de astm și care a fost internat la Terapie Intensivă cu COVID, ventilat mecanic și tratat cu remdesivir și steroizi. La o săptămână după ce a părăsit secția de Terapie Intensivă, pacientul a început să audă un țiuit în ureche, apoi și-a pierdut complet simțul auzului în urechea stângă.
La o săptămână după ce a părăsit secția de terapie intensivă a spitalului, bărbatul a început să audă un țiuit ciudat și apoi și-a pierdut auzul urechii stângi.
Este primul astfel de incident descoperit în Marea Britanie, deși câteva rapoarte similare au apărut și din alte țări.
Dr. Stefania Koumpa, coautor al studiului, a declarat că nu se știe încă modul în care Covid-19 ar putea cauza pierderea auzului, dar există posibile explicații.
“Este posibil ca virusul să intre în celulele urechii interne și să provoace moartea acestor celule sau să determine organismul să elibereze citokine, chimicale inflamatoare care pot fi toxice pentru urechea internă”, a spus aceasta.
Potrivit lui Kevin Munro, profesor al Universității din Manchester, și alte virusuri, precum cel care provoacă pojarul, pot afecta auzul persoanelor.