Studiu: Nucleul Pământului, misterioasa minge de fier din interiorul planetei, s-a oprit, apoi a început să se rotească invers
Cercetătorii tocmai au descoperit că nucleul interior al Pământului, care de obicei se rotește în interiorul unui înveliș exterior topit, pare să fi încetinit până la o oprire bruscă.
De pe suprafața Pământului observăm aproximativ 0,5% din planetă.
Adânc sub crusta terestră este mantaua de rocă fierbinte, ulterior nucleul exterior lichefiat, iar în interiorul lui se află nucleul solid de fier din centru.
Este posibil ca nucleul solid să se fi oprit din rotație, apoi să-și fi inversat direcția de rotire fără niciun motiv aparent, conform unui nou studiu, relatează Business Insider.
Oamenii de știință sunt de părere că rotirea nucleului nu va schimba semnificativ viața de la suprafața planetei.
„Probabil este ceva benign, dar vrem să înțelegem ce se întâmplă în profunzimea Pământului”, a declarat John Vidale, geofizician la Universitatea din California de Sud.
Cercetarea, care a fost publicată luni în revista Nature Geoscience, sugerează că nucleul interior solid al Pământului ar putea suferi modificări ale rotației o dată la câteva decenii.
Oamenii de știință nu se pot uita direct la nucleul interior, însă pot obține semne despre activitățile acestuia din cutremure și din testele efectuate cu arme nucleare din timpul Războiului Rece, care au trimis unde seismice în centrul Pământului.
Aceste unde seismice au indicat faptul că nucleul este alcătuit din fier și nichel solid și că se poate roti puțin mai repede decât restul Pământului.
În cazul în care nucleul interior ar fi fost inert, rotindu-se în linie cu straturile exterioare ale planetei, undele asemănătoare ar fi trebuit să parcurgă trasee similare prin el.
Dar, în timp, mișcarea acestor unde se schimbă, ceea ce indică faptul că nucleul se schimbă.
Ce teorie au găsit cercetătorii
Noua cercetare a avut în vedere undele seismice din anii 1960 până acum.
Oamenii de știință au descoperit un lucru ciudat începând cu anul 2009, mai exact, în ultimul deceniu, traiectoriile undelor seismice asemănătoare nu s-au schimbat.
Acest lucru sugerează că nucleul interior s-ar fi putut opri din rotație în acel interval de timp.
Datele provenite de la două explozii nucleare indică o pauză asemănătoare în jurul anului 1971, nucleul rotindu-se apoi spre est, ceea ce îi face pe cercetători să creadă că nucleul interior se poate opri și își poate inversa rotația la circa 70 de ani.
Teoria: câmpul magnetic al Pământului trage nucleul interior și îl determină să se rotească, în vreme ce câmpul gravitațional al mantalei creează o forță contrară.
La fiecare câteva decenii, o forță o poate învinge pe cealaltă, modificând rotația nucleului de fier.
O explicație ar putea fi că suprafața nucleului interior se modifică în timp.
Lianxing Wen, seismolog la Universitatea Stony Brook, a abordat această teorie într-o lucrare din anul 2006 și o susține și în prezent.
Wen a afirmat pentru The Washington Post că acest lucru ar putea explica pauzele din 1971 și 2009, potrivit ProTv.
„Acest studiu interpretează greșit semnalele seismice care sunt cauzate de schimbările episodice ale suprafeței interioare a nucleului Pământului”, a declarat Wen.