Prima pagină » Știri » Studiu: O singură doză de vaccin anti-Covid reduce riscul de infecție la toate grupele de vârstă

Studiu: O singură doză de vaccin anti-Covid reduce riscul de infecție la toate grupele de vârstă

Studiu: O singură doză de vaccin anti-Covid reduce riscul de infecție la toate grupele de vârstă

Șansele de a fi infectat de Covid au scăzut brusc după administrarea primei doze de vaccinuri AstraZeneca sau Pfizer, a constatat un studiu din Marea Britanie, relateză BBC.

Studiu amplu despre vaccinul Covid

Vaccinurile au funcționat la fel de bine la vârste de peste 75 de ani și în situații unde s-au întâlnit condiții de sănătate subiacente.

Oficiul de Statistică Națională (ONS) și cercetarea Universității din Oxford au găsit, de asemenea, un răspuns puternic la anticorpi la toate grupele de vârstă din ambele vaccinuri. Toți au arătat un răspuns la ambele vaccinuri, au spus ei.

Cercetarea, cuprinsă în două studii care nu au fost încă evaluate de către colegi sau publicate, se bazează pe teste de virus de la 370.000 de persoane din populația generală din Marea Britanie – unul dintre cele mai mari până în prezent.

Studiul oferă dovezi suplimentare din lumea reală că vaccinurile utilizate în Marea Britanie pentru a proteja împotriva Covid-19 sunt eficiente în protejarea oamenilor împotriva infecțiilor cu coronavirus.

În primul studiu, persoanele care fuseseră vaccinate cu o singură doză de vaccinuri Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech au fost cu 65% mai puțin susceptibile de a avea o nouă infecție Covid.

La trei săptămâni după primirea vaccinurilor, care a avut loc între decembrie 2020 și începutul lunii aprilie 2021, infecțiile cu simptome au scăzut cu 74%, în timp ce infecțiile fără simptome raportate au scăzut cu 57%.

Cei care au primit a doua doză de vaccin Pfizer au avut cu 90% mai puține șanse de a fi infectați. Nu s-a putut face același calcul pentru AZ, deoarece prea puțini oameni din studiu primiseră o a doua doză, pentru că lansarea acesteia a început mai târziu.

Perioada de timp dintre cele două doze s-ar putea decala

Studiul a arătat că ambele vaccinuri au fost eficiente împotriva variantei Kent (B117) care circula în acel moment.

Dr. Koen Pouwels, cercetător principal în cadrul Departamentului de Sănătate a Populației Nuffield de la Universitatea din Oxford, a declarat că datele susțin decizia de extindere a decalajului dintre doze.

„Protecția împotriva noilor infecții obținute dintr-o singură doză susține decizia de a prelungi timpul între prima și a doua doză la 12 săptămâni pentru a maximiza acoperirea inițială a vaccinării și pentru a reduce spitalizările și decesele”, a spus el.

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și