Prima pagină » Știri » STUDIU. Polul Sud s-a încălzit de peste 3 ori peste media globală în ultimii 30 de ani, sugerează un nou studiu

STUDIU. Polul Sud s-a încălzit de peste 3 ori peste media globală în ultimii 30 de ani, sugerează un nou studiu

STUDIU. Polul Sud s-a încălzit de peste 3 ori peste media globală în ultimii 30 de ani, sugerează un nou studiu
Singurul continent pe teritoriul căruia nu s-au înregistrat cazuri de coronavirus / Sursă Foto: Getty Images

Schimbarea dramatică în interiorul Antarcticii în ultimele trei decenii, ca urmare a efectelor din variabilitatea tropicală care lucrează împreună cu creșterea gazelor de seră

Cercetătorii climatici au crezut că interiorul Antarcticii este posibil să nu fie foarte sensibil la încălzire, dar cercetările The Guardian, publicate săptămâna aceasta, arată o schimbare dramatică.

În ultimii 30 de ani, polul sud a fost unul dintre locurile cu cea mai rapidă schimbare de pe Pământ, încălzindu-se de peste trei ori mai rapid decât restul lumii.

Polul sud nu este imun la încălzire

Polul sud se află în cea mai rece zonă de pe Pământ: platoul Antarcticii. Temperaturile medii variază de la -60 ℃ în timpul iernii la doar -20 ℃ în timpul verii.

Clima Antarcticii are, în general, o gamă uriașă de temperatură pe parcursul unui an, cu puternice contrasturi regionale. Cea mai mare parte a Antarcticii de Vest și a Peninsulei Antarctice s-au încălzit în cursul sfârșitului secolului XX. Dar polul sud – în interiorul continental îndepărtat și de mare altitudine – s-a răcit până în anii 1980.

Oamenii de știință urmăresc temperatura în stația polul sud Amundsen-Scott, cel mai sudic observator meteorologic al Pământului, încă din 1957. Este una dintre cele mai lungi înregistrări de temperaturi complete pe continentul Antarctic.

Analiza The Guardian despre datele stațiilor meteo de la polul sud arată că s-a încălzit cu 1,8 ℃ între 1989 și 2018, schimbându-se mai rapid de la începutul anilor 2000. În aceeași perioadă, încălzirea din Antarctica de Vest s-a oprit brusc și Peninsula Antarctică a început să se răcească.

Unul dintre motivele pentru încălzirea polului sud a fost sistemele mai puternice de joasă presiune și vremea furtunoasă la est de Peninsula Antarctică în Marea Weddell. Cu fluxul acelor de ceasornic în jurul sistemelor de joasă presiune, acesta a transportat aer cald și umed pe platoul Antarcticii.

Încălzirea polului sud legată de tropice

Studiul arată, de asemenea, că oceanul din Pacificul de vest tropical a început să se încălzească rapid în același timp cu polul sud. S-a constatat că aproape 20% din variațiile de temperatură de la an la an la polul sud au fost legate de temperaturile oceanelor din Pacificul tropical, iar o parte din cei mai călduroși ani de la polul sud în ultimele două decenii s-au întâmplat când oceanul Pacificului de vest tropical era de asemenea neobișnuit de cald.

Foaia de gheață a Antarctiii de Est, mărginită de oceanele Atlanticului de Sud și Indian, se extinde mai mult spre nord decât stratul de gheață Antarctica de Vest, în Pacificul de Sud. Acest lucru provoacă două modele meteorologice distinct, cu impacturi climatice diferite.

Vânturile mai constante, spre vest, în jurul Antarcticii de Est, mențin climatul local relativ stabil, în timp ce furtunile intense frecvente de pe latitudinea înaltă Pacificul de Sud transportă aer cald și umed către anumite părți din Antarctica de Vest.

Oamenii de știință au sugerat că aceste două modele meteorologice diferite, precum și mecanismele care conduc la variabilitatea lor, sunt motivul probabil pentru o puternică variabilitate regională în tendințele de temperatură ale Antarcticii.

Ce înseamnă asta pentru polul sud

Analiza  relevă că variațiile extreme ale temperaturilor polului sud pot fi explicate parțial prin variabilitatea tropicală naturală.

Aceasta înseamnă că variațiile de temperatură mult decadale sunt de trei ori mai puternice decât încălzirea estimată de schimbările climatice provocate de om în jur de 1 ℃.

Variabilitatea temperaturii la polul sud este atât de extremă încât în ​​prezent maschează efectele cauzate de om. Interiorul Antarctic este unul dintre puținele locuri rămase pe Pământ unde încălzirea cauzată de om nu poate fi determinată cu precizie, ceea ce înseamnă că este o provocare să spunem dacă sau pentru cât timp, încălzirea va continua.

Dar studiul nostru relevă că schimbările climatice extreme și abrupte fac parte din clima din interiorul Antarcticii. Acestea vor continua probabil în viitor, lucrând pentru a ascunde încălzirea indusă de om sau pentru a o intensifica atunci când procesele de încălzire naturală și efectul de seră umană funcționează în tandem.

Citește și