STUDIU. România, sub media europeană a investițiilor în cercetare și dezvoltare în medicină
România se află la coada clasamentului în Europa la capitolul investițiilor în cercetare și dezvoltare în medicină, conform datelor European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).
Potrivit raportului, țara noastră se află pe locul 21 după investițiile în cercetare și dezvoltare în medicină, într-un clasament care cuprinde 31 de state europene. Pe primele locuri se află Marea Britanie cu 5,588 milioane de euro investite în cercetare, Germania cu 5,318 milioane de euro și Elveția cu 4,972 milioane euro. Pe ultimele locuri se află Cipru, unde se investesc în cercetarea și dezvoltarea în medicină 14 milioane de euro, Croația investiții de 40 milioane de euro și Turcia cu 43 milioane de euro.
Câți bani se investesc la noi în țară în cercetarea medicală
În România se investesc în cercetare aplicativă și dezvoltare în medicină 218 milioane de euro, mult sub media europeană de 940 milioane de euro. Investițiile sunt doar în cercetare aplicativă, deoarece în România nu există capacitate de a realiza cercetare fundamentală, aceasta fiind cea care aduce tratamente inovatoare și descoperiri de noi molecule.
„Pentru realizarea progresului în medicină este nevoie de investiții majore în cercetare și dezvoltare și ne bucură foarte mult faptul că România, deși se află în continuare sub media europeană, înregistrează progrese. La nivelul anului 2008, suma alocată investițiilor în cercetare și dezvoltare medicală se ridica la 30 milioane de euro. Beneficiile inovației în medicină, atât asupra pacienților, cât și ca impact economic la nivelul țării, sunt majore. Terapiile noi au un grad de eficiență mai crescut, un nivel mai scăzut al efectelor adverse și presupun o recuperare mai rapidă a pacientului, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor aferente tratării pacientului, fiind astfel în beneficiul bugetului statului. Tocmai de aceea subliniem importanța continuării investițiilor și în același timp oferim sprijinul nostru pentru ca pacienții români să poată avea acces la terapiile rezultate în urma acestor investiții”, a declarat Oana – Martha Igrișan, Director de Comunicare Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Situația României la nivel global la capitolul investiții în cercetare și dezvoltare
În ceea ce privește investițiile în cercetare și dezvoltare per ansamblu, ultimele date OECD relevă că în România acest aspect nu este considerat o prioritate.
Conform raportului OECD, cel mai mult investesc în cercetare și dezvoltare Finlanda, cu 4,38% din PIB, Suedia cu 3,78% din PIB și Danemarca cu 3,37% din PIB. La finalul clasamentului se află Slovacia, cu 0,68% investiți din PIB, Polonia cu 0,77% și Ungaria cu 1,21%. România nu este inclusă în acest clasament care cuprinde 34 de state dintre care 25 europene.