Studiu Transparency International. Corupția din România, în creștere, conform percepției publice

Publicat: 23 01. 2020, 13:19

Indicele de Percepție a Corupției reflectă percepția pe care mediul de afaceri o are cu privire la corupția existentă în sectorul public.

Clasamentul Corruption Perceptions Index (CPI) al TI indică, pe o scară de la zero la 100, nivelurile percepute de corupție în sectorul public, unde 0 înseamnă „foarte corupt”, iar 100, „deloc corupt”.

„La nivelul Uniunii Europene nu se înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Media scade de la 66 la 64 de puncte, în top trei rămân aceleași state: Danemarca (87 puncte, în scădere cu un punct față de 2018), Finlanda (86 puncte, în creștere cu un punct față de 2018) și Suedia (85 puncte, la fel ca în 2018). Cu 44 de puncte, România se află pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria și cu un punct în plus față de Bulgaria (43)”, arată sudiul.

Comparativ cu anul 2018, România înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la același scor ca în anul 2012.

România ocupă locul 70 în lume, în clasamentul cu 180 de state și teritorii.

Din analiza Transparency International reiese că lipsa de integritate la nivel politic contribuie la menținerea gradului mare de corupție în instituțiile publice.

„În vederea reducerii corupției și îmbunătățirea încrederii în politic, TI recomandă guvernelor să ia o serie de măsuri imediate. Multe dintre aceste recomandări sunt aplicabile și la nivelul României. Printre acestea se numără: – Consolidarea independenței față de factorul politic pentru sistemele de control și echilibru, precum și promovarea separării puterilor în stat; – Elaborarea de mecanisme care să respingă orice tratament preferențial în alocarea resurselor și prestarea serviciilor publice; – Măsuri de control asupra finanțărilor politice, pentru a preveni influența excesivă în politică; – Măsuri de gestionare a conflictelor de interese, astfel încât să se reducă riscul de influență nejustificată în elaborarea de politici publice, precum și aplicarea de reguli clare privind pantouflage-ul; – Consolidarea integrității în procesele electorale, prevenirea și sancționarea campaniilor de dezinformare – măsuri esențiale prin care cetățenii pot înțelege că își pot folosi votul pentru a pedepsi politicienii corupți”, se recomandă în documentul citat.

Totodată, Transparency International recomandă guvernanților să implice societatea civilă în monitorizarea și expunerea faptelor de corupție, inclusiv prin asigurarea unei mai bune protecții a avertizorilor de integritate și a jurnaliștilor.