Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea de Stat din Colorado, SUA, care a vizat compoziţia în bio-aerosoli a oceanului planetar, a identificat o regiune atmosferică ce nu a suferit modificări legate de activităţile umane. Vorbim despre zona Antarcticii, unde a fost găsit cel mai curat aer de pe planetă.
Aerul din stratul de deasupra Oceanului Sudic nu este contaminat cu particule provenind din arderea combustibililor fosili, agricultură şi alte industrii poluante şi nici cu praf provenind de pe alte continente. Specialiştii au descris regiunea ca fiind „cu adevărat virgină”.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), poluarea creşte riscul de boli cardiace, accidente cerebrale şi cancer pulmonar şi ucide anual şapte milioane de oameni.
Poluarea este provocată – în general – de aerosoli, particule lichide, solide şi gazoase aflate în suspensie în aer şi este o adevărată problemă de sănătate publică.
Potrivit unor studii recente, pacienții care sunt infectați cu noul coronavirus sunt mult mai predispuși la moarte decât dacă se află într-o zonă în care aerul este mai poluat.
Pacienții care sunt infectați cu COVID-19 și stau în zone în care aerul este poluat au șanse mult mai mari să moară, față de cei care se află în orașe în care aerul nu are un nivel atât de ridicat de poluare, potrivit unui studiu realizat la nivel național de către Școala de sănătate publică a Universității Harvard.
Cercetătorii au analizat peste 3.000 de orașe din SUA și au luat în considerare numărul locuitorilor, numărul de paturi din spitale, numărul de persoane testate, vremea, dar și socioeconomia, scrie nbcnews.com.
În ciuda faptului că un studiu făcut recent de Universitatea Harvard arată că nivelurile ridicate de particule minuscule periculoase din aer, cunoscute ca PM 2.5, sunt asociate cu rata crescută de decese provocate de coronavirus, mii de bucureșteni sunt obligați să suporte săptămânal niveluri foarte mari de poluare.
În condițiile în care cercetătorii susțin că există o legătură între poluare și cazurile critice de COVID 19, mii de oameni din Ilfov și București respiră săptămânal aer otrăvit.
Săptămânal, în sudul Bucureștiului se înregistrează valori foarte mari de poluare, provenite de la arderile de cabluri electrice învelite în cauciuc.
Bolnavii de Covid-19 din zone unde a fost înregistrat un nivel crescut al poluării aerului înainte de izbucnirea pandemiei prezintă un risc mai mare de deces din cauza infecţiei decât cei care trăiesc în zone cu aer mai curat, spun cercetătorii.
Este vorba despre un studiu realizat la nivelul Statelor Unite care face legătura clară între expunerea prelungită la poluare şi rata deceselor provocate de coronavirus.