Aproximativ unul din cinci copii români abandonează școala, arată ultimul raport UNICEF privind copiii lăsați în afara sistemului de educație.
Studiul, care analizează perioada 2005- 2009, arată că rata abandonului școlar în România este de 20 %, cu toate că până în 2014 ar trebui să ajungă la o rată de 15%.
Pe grupe de vârstă, cercetarea arată că 20% din numărul total al copiilor de vârstă preșcolară nu merg la grădiniță, 8% din numărul total al copiilor cu vârstă școlară nu mergeau la cursuri, iar 5% din numărul elevilor de gimnaziu nu frecventau școala.
Cei mai mulți copii care abandonează școala trăiesc în mediul rural. Cercetarea arată că în cazul băieților din ciclul primar rata abandonului școlar este mai mare, în timp ce în cazul fetelor de aceeași vârstă riscul îl reprezintă mai degrabă nefrecventarea deloc a școlii.
Cea mai mare rată a repetenției se înregistrează la clasa a V-a , din cauza dificultăților de adaptare la intrarea în ciclul gimnazial.
Cei mai mulți copii care abandonează școala sunt la învățământul gimnazial în mediul rural.
Cercetarea mai arată că există patru categorii de copii cu risc de abandon: copiii din mediul rural, copiii din familii sărace, copiii de etnie romă și copiii cu dizabilități.