Ce spun studiile Congresului European de Microbiologie Clinincă şi Boli Infecţioase: Uscătoarele pentru mâini au un risc mai mare de răspândire a COVID-19 decât prosoapele de hârtie.
Mâinile uscate la aparat pot contamina suprafeţele atinse de 10 ori mai mult decât cele uscate cu prosoape de mârtie.
Un nou studiu făcut de cercetători ai Congresului European de Microbiologie Clinincă şi Boli Infecţioase, citat de Forbes, scoate la iveală diferenţa în ceea ce priveşte răspândirea coronavirusului între uscatul mâinilor la aparat şi cel cu prosoape de hârtie.
Cercetătorii au folosit o bacterie, nedăunătoare omului, pe care au pus-o pe mâinile unor voluntari care au folosit toaleta dintr-un spital. Rolul bacteriei a fost să stimuleze contaminarea. Voluntarilor li s-a cerut să se spele superficial pe mâini, apoi să se usuce folosind fie un prosop de hârtie, fie uscătorul de mâini. Apoi participanţii la studiu au atins mai multe suprafeţe din spital precum clanţe, balustrade, telefoane sau mânere de scaune. Cercetătorii au testat gradul de contaminare al fiecărei suprafeţe.
Rezultatele au arătat că toate cele 11 suprafeţele atinse cu mâinile uscate la aparat au fost contamintate, în timp ce în cazul uscării cu prosoape de hârtie, pe doar 6 suprafeţe au fost găsiţi viruşi. Gradul de contaminare al suprafeţelor a fost de 10 ori mai mare în cazul mâinilor uscate la aparat.
Cercetătorii au descoperit încă un risc în cazul uscătoarelor de mâini. Unele aparate stropesc de jur împrejur, ceea ce poate duce la răspândirea virusului în aer.
În concluzie, pentru a reduce într-adevăr riscul de răspândire a coronavirusului, spală-te temeinic pe mâini, evită pe cât posibil uscătoarele şi foloseşte prosoape de hârtie.