Vitamina K este vitală în lupta împotriva Covid-19, conform rezultatelor unui studiu, realizat recent de cercetători olandezi. Acest lucru este posibil, pentru că vitamina K este esenţială pentru producerea de proteine care te pot proteja împotriva bolilor pulmonare.
În urma studiului, a reieșit faptul că cei mai mulți pacienţi care au murit sau au fost internaţi la Terapie Intensivă, în urma infectării cu coronavirus, prezentau deficienţe de Vitamina K.
Așadar, schimbarea dietei ar putea ajuta la combaterea acestei epidemii, această vitamină importantă găsindu-se în ouă, spanac şi în brânza cu mucegai.
„Se stochează, de aceea este destul de greu ca să ajungem să facem carenţe serioase de vitamina K. Însă, este important să ne asigurăm un aport optim de vitamina K pentru că ea are multiple funcţii foarte importante pentru organism. Funcţia de coagulare este implicată în coagularea sângelui şi de aceea în sistemul cardiovascular are foartă multă importanţă. Vitamina K se găseşte în plante şi în produse de origine animală, ouăle, produsele lactate şi în carne”, spune Simona Carniciu, nutriţionist, citată de Mediafax.
Un studiu din SUA a descoperit că pacienții cu deficiență severă de vitamina D au de două ori mai multe șanse să experimenteze complicații majore și să moară din cauza coronavirusului.
Au apărut mai multe dovezi care sugerează că pacienții care suferă de COVID-19 și au un nivel ridicat de vitamina D au mai multe șanse să supraviețuiască bolii, relatează publicația britanică Daily Mail, care citează un studiu realizat în SUA.
Cercetătorii de la Northwestern University spun, însă, că dovezile analizelor de laborator sunt încă preliminare, fiind prundeți în a da un verdict.
Lipsa de vitamine poate anunța, în cazuri extreme, dezvoltarea unei afecțiuni cardiace. Primul pas ar fi instalarea anemiei. Dacă aceasta ar fi tratată la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.
Persoanele care nu primesc necesarul de vitamine riscă să facă un atac de cord sau să necesite intervenții speciale pentru tratarea bolilor de inimă, comparativ cu cei care nu se confruntă cu această problemă.
Combinația dintre deficiența de vitamine și insuficiența cardiacă poate crește riscul de deces sau de spitalizare cu 30-60%.
Medicii specialiști cred că numărul românilor care se confruntă cu anemia este în continuă creștere.
Anemia (din punct de vedere etimologic înseamnă „fără sânge”) și apare ca urmare a deficienței calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găsește în globulele roșii.
Hemoglobina transportă oxigenul în organism, iar când aceasta scade (hipoxie – lipsă de oxigen), țesuturile nu mai reușesc să funcționeze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelată cu apariția unor boli ale sângelui.
FOTO: ultimate-fitness.co.uk / diet.ind.in