Prima pagină » Știri » Studiul OMS, făcut „praf” de Asociația Română a Cărnii: Fără discernământ și fără rigoare științifică

Studiul OMS, făcut „praf” de Asociația Română a Cărnii: Fără discernământ și fără rigoare științifică

Studiul OMS, făcut
Studiul OMS, făcut "praf" de Asociația Română a Cărnii: Fără discernământ și fără rigoare științifică

„Ne manifestăm indignarea față de ușurința cu care aceste studii sunt aruncate pe piață, fără niciun discernământ și fără nicio rigoare științifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informații alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piață alimentară care și așa este afectată de concurență neloială pe care o fac evazioniștii fiscali”, a declarat președintele ARC, Radu Timiș, într-un comunicat.

ARC este de acord că este nociv pentru sănătate consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizați, nerespectând normele de siguranță alimentară, depozitate impropriu.

„Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, și Asociația Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piață asemenea produse, inclusiv prin susținerea reducerii TVA la carne și preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existența unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar și populația l-au așteptat atâția ani”, afirmă Timiș.

ARC notează că orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sănătății, dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panică se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

„Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct și fără nicio nuanță de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Așa cum credem că știți, o această generalizare a fost infirmată parțial în urmă studiilor date publicității în ultimii ani, opinia majorității comunității științifice fiind mult mai nuanțată în prezent”, se arată în comunicat.

Informațiile alarmiste precum cele din raportul OMS reprezintă riscuri pentru securitatea alimentară a românilor și ar putea pune în pericol industria alimentară a României, care asigură locu zeci de mii de locuri de muncă, și care, împreună cu agricultură și zootehnia, contribuie cu peste 11% la PIB-ul României.

Totodată, Centrul de Legătură pentru Industria de Procesare a Cărnii din UE a notat, marți, într-un comunicat de presă, că industria de procesare a cărnii consideră inoportun să se atribuie unui singur factor un risc crescut de cancer.

„Este un subiect foarte complex care poate să depindă de combinația mai multor factori precum vârstă, moștenirea genetică, dietă, mediul înconjurător și stilul de viață. Niciun grup specific de alimente care definește riscurile asociate cu sănătatea nu poate fi luat în considerație singular, ci dieta că întreg, împreună cu alți factori. Experții în sănătate, asociațiile de medici și oficialitățile recomandă consumul fiecărui grup de alimente pentru a avea o dietă sănătoasă, echilibrată și variată. Această include consumul moderat de produse din carne”, se arată în comunicat.

OMS a publicat, marți, un comunicat potrivit căruia carnea roșie și carnea procesată au potențialul de a cauza cancer în organismul uman. Raportul a fost întâmpinat cu nemulțumire de reprezentanții industriei cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este „inadecvat”.

Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) și publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată – precum salam și șuncă – în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer și include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun și gazele de eșapament, informează site-ul publicației The Wall Street Journal.

Carnea roșie din fripturi și frigărui este considerată „probabil cauzatoare de cancer” – o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat).

IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roșie și declanșarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
O japoneză s-a „căsătorit” cu un personaj AI creat cu ChatGPT
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather, anunț de ultimă oră: Pe ce dată vine iarna în București, de fapt
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Mierea miraculoasă din România, mai puternică decât unele antibiotice. Depășește în eficiență multe produse faimoase la nivel mondial
Mediafax
Temperaturi mai scăzute și precipitații ușor excedentare în mai multe regiuni ale țării în următoarele patru săptămâni
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Colacul de salvare primit de Rusia de la China pe timp de război vine cu un preț: „O inversare completă și jenantă”
Cancan.ro
GESTUL făcut de nepoata Rodicăi Stănoiu, după a doua slujbă de înmormântare a fostului ministru al Justiției
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Un astronom explică de ce crede că prima întâlnire cu extratereștrii nu va fi ca în filme