Echipa de detectivi „DRASTIC” (Decentralized Radical Autonomous Search Team Investigating COVID-19), care se ocupă de o cercetare independentă despre originile pandemiei de coronavirus, dezvăluie că a descoperit „pacientul zero“ al pandemiei, o femeie numită „Pacienta Su“, care locuia în apropierea unei staţii de metrou asociată cu răspândirea coronavirusului, la aproximativ cinci kilometri de Institutul de la Wuhan, relatează The Mirror.
O greşeală a unui important oficial chinez ar fi dezvăluit numele, adresa şi detaliile despre femeia care ar fi fost diagnosticată cu Covid-19 cu trei săptămâni înainte ca autorităţile de la Beijing să recunoască detectarea virusului, relatează și Daily Mail.
Datele personale ale „Pacientei Su” au fost făcute publice din cauza greșelii oficialului chinez, care ar fi transmis o captură de ecran cu adresa femeii unui jurnal medical chinez. De acolo s-a aflat că femeia în vârstă de 61 de ani, cunoscută sub numele „Pacienta Su“, locuia la aproximativ cinci kilometri de unul dintre principalele laboratoare de cercetare a coronavirusului din oraş. Ea ar fi fost trată la spitalul Rongjun din Wuhan, după ce a avut simptome specifice bolii.
„Am reuşit să identificăm numele, vârsta şi adresa unui caz suspect de îmbolnăvire foarte timpurie, cu o lună mai devreme decât primul caz de infecţie raportat oficial. Locuinţa ei se află lângă o staţie de metrou şi e destul de aproape de un spital al armatei unde au fost trataţi primii pacienţi“, a declarat Demaneuf pentru Daily Mail.
Primele simptome de boală au fost înregistrate la un pacient prima dată pe 8 decembrie, potrivit datelor oferite de China Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Un nou studiu ce urmează să fie publicat într-un jurnal ştiinţific susţine că există dovezi potrivit cărora Institutul de Virusologie din Wuhan a creat în laborator virusul COVID-19 şi apoi l-a manipulat prin inginerie inversă pentru ca acesta să arate ca un virus apărut natural la lilieci.
Doi cercetători, Angus Dalgleish (Marea Britanie) şi Birger Sørensen (Norvegia), susţin că au descoperit „amprente unice” în probele de la pacienţii cu COVID-19 care dovedesc o manipulare în laborator.
Jurnaliștii de la Daily Mail au obținut raportul celor doi cercetători. Potrivit studiului, cercetătorii chinezi de la Institutul de Virusologie au folosit structura moleculară a unui coronavirus prelevat de lilieci pe care au suprapus o nouă proteină spike astfel, astfel încât să creeze un coronavirus contagios capabil să provoace o boală mortală.
Noi credem că s-au creat virusuri prin inginerie genetică inversă. Au modificat un virus natural şi apoi au umblat la date pentru a face să pară că face parte din secvenţe genetice anterioare apărute spontan”, au explicat cercetătorii pentru Daily Mail.