Prima pagină » Știri » SUA a atribuit un contract de 5,7 milioane de dolari pentru mentenanță la scutul antirachetă de la Deveselu

SUA a atribuit un contract de 5,7 milioane de dolari pentru mentenanță la scutul antirachetă de la Deveselu

SUA a atribuit un contract de 5,7 milioane de dolari pentru mentenanță la scutul antirachetă de la Deveselu
Un contract pe 31 de luni pentru servicii de mentenanță și utilități la Baza Deveselu a fost atribuit de către Armata SUA unei firme americane, Exelis Systems Corporation

Un contract pe 31 de luni pentru servicii de mentenanță și utilități la Baza Deveselu a fost atribuit de către Armata SUA unei firme americane, Exelis Systems Corporation, informează, luni, Ambasada SUA la București.

„În sprijinul Fazei a II-a a proiectului scutului antirachetă din Europa, Comandamentul Naval al SUA (NAVFAC) de la Napoli, în Italia, a atribuit pe 19 martie un contract pe 31 luni de servicii de mentenanță (BOSS – Base Operations and Services Support) firmei americane Exelis Systems Corporation. Contractul cu o valoare de 5,7 milioane de dolari va fi realizat la Baza Deveselu din județul Olt, în România”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Contractul BOSS acoperă toate aspectele privind locuirea, alimentația, depozitarea și distribuția de combustibili, aprovizionarea și mentenența, inclusiv serviciile de instalații, electrificare, apă.

Misiunea diplomatică americană precizează că acest contract vine după ce Corpul de Geniști al SUA staționat în Europa a atribuit, pe 22 decembrie 2012, un contract pe opt luni în valoare de 3,3 milioane de dolari firmei românești, SC Glacial PROD SRL, cu sediul în județul Ilfov, pentru construcția unor facilități temporare pentru Baza de la Deveselu.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operațională în 2015.

Ambasada SUA la București a precizat în urmă cu o săptămână că nu va fi afectată contribuția SUA la apărarea statelor NATO din Europa și faza a II-a a programului scutului antirachetă din România va rămâne în același calendar și în același buget după ce Administrația de la Washington a informat că a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa.

Această ajustare are în vedere renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA urmare a amenințărilor din partea Coreei de Nord.