Prima pagină » Știri » SUA cer o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a ONU, după ce Coreea de Nord a testat cea mai puternică rachetă balistică a sa din ultimii ani

SUA cer o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a ONU, după ce Coreea de Nord a testat cea mai puternică rachetă balistică a sa din ultimii ani

SUA cer o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate a ONU, după ce Coreea de Nord a testat cea mai puternică rachetă balistică a sa din ultimii ani

Statele Unite au solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu situația Coreii de Nord, care a lansat duminică cea mai puternică rachetă din 2017, potrivit unor oficiali, scrie aljazeera.com. Reuniunea ar urma să aibă loc joi cu uşile închise.

Având în vedere că Rusia deține președenția în exerciţiu a Consiliului de Securitate în februarie, va trebui să parafeze organizarea acestei reuniuni.

Coreea de Nord a lansat recent o rachetă balistică cu rază medie şi lungă de acţiune Hwasong-12, cea mai puternică rachetă a sa din ultimii patru ani.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a spus că testul reprezintă „o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate”.

Washingtonul a făcut presiuni pentru sancțiuni mai dure împotriva Phenianului din cauza recentelor lansări de rachete. La mijlocul lunii ianuarie, administrația președintelui american Joe Biden a impus sancțiuni unilaterale asupra a cinci nord-coreeni, un rus și o firmă rusă în urma testelor.

SUA au propus, de asemenea, impunerea unei interdicții de călătorie ONU și înghețarea activelor pentru cinci dintre acești indivizi, dar China și Rusia au blocat acest efort la Consiliul de Securitate pe 20 ianuarie, au declarat diplomații la acea vreme.

Japonia și Coreea de Sud au detectat duminică dimineața lansarea presupusei rachete balistice cu rază intermediară (IRBM), spunând că este o amenințare la adresa securității regionale.

În 2017, Consiliul de Securitate al ONU a decis în unanimitate de trei ori să impună noi sancţiuni economice dure Coreei de Nord pentru testele sale nucleare şi balistice. Aceste sancţiuni afectează în special importurile de petrol ale ţării şi exporturile acesteia de cărbune, fier, textile şi produse din pescuit.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele