SUA, Marea Britanie, Franța critică Rusia privind criza din Ucraina; Moscova răspunde cu amenințări

Publicat: 05 06. 2015, 21:02

„Asistăm la o nouă ofensivă separatistă asupra unităților armatei ucrainene. Este vorba de acțiuni premeditate”, a declarat Matthew Rycroft, ambasadorul Marii Britanii la Națiunile Unite.

„Forțele separatiste sunt creația Rusiei, instrumentele Moscovei. Rusia are capacitatea și influența de a exercita control asupra forțelor separatiste. Trebuie să exercite această influență pentru a asigura respectarea Acordului de la Minsk”, a subliniat oficialul britanic, citat de Reuters.

„Rusia continuă să nege secretul cunoscut… că înarmează insurgenții și trimite militari să moară ca anonimi în estul Ucrainei”, a acuzat ambasadorul Statelor Unite la ONU, Samantha Power.

„Toată lumea știe ce rol joacă Rusia în criza din Ucraina încă de la început”, a confirmat ambasadorul Franței la ONU, Francois Delattre.

Moscova a respins acuzațiile, atribuind Administrației prooccidentale de la Kiev intensificarea confruntărilor militare. „Dacă vom lăsa Kievul să continue aceste acțiuni, situația ar putea scăpa de sub control…”, a atras atenția Vitali Ciurkin, ambasadorul Rusiei la ONU.

Confruntările militare s-au intensificat, începând de miercuri, în estul Ucrainei, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenții separatiști proruși.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.400 de morți, potrivit estimărilor ONU.