SUA vor aloca 4 miliarde de dolari pentru descurajarea Rusiei în Europa de Est, o creștere a bugetului de 600 de milioane față de anul acesta, pe fondul tensiunilor recente din zonă
SUA au crescut bugetul alocat Inițiativei europene de descurajare a Rusiei în această zonă, de la 3,4 miliarde la 4 miliarde de dolari, conform proiectului de buget al Apărării, scrie Politico. Banii sunt destinați pentru colaborarea cu țările europene în cadrul European Deterrence Initiative (EDI). Amintim că în ultimele săptămâni, rapoartele americane arată că mii de soldați ruși, plus echipamente militare, au fost aduși la granița dintre Rusia și Ucraina. Săptămâna aceasta au apărut și primele imagini din satelit cu mișcările trupelor rusești, care îngrijorează SUA, UE și NATO. Marți, președintele SUA, Joe Biden, a avut un o întâlnire virtuală cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta situația de la granița cu Ucraina.
Proiectul de buget al Apărării SUA alocă și 300 de milioane de dolari pentru Inițiativa de Asistență pentru Securitatea Ucrainei (Ukraine Security Assistance Initiative), bani care vor fi folosiți pentru furnizarea către Kiev de arme și echipamente militare pentru a descuraja mișcările din ultima vreme ale Rusiei.
În total, proiectul prevede un buget de 768 de miliarde de dolari pentru programele naționale de apărare. Mai departe, proiectul urmează să fie votat de Camera Reprezentanților și Senat.
Imagini din satelit cu trupele rusești care se adună la granița cu Ucraina
Noi fotografii din satelit publicate de Business Insider arată forțe armate rusești adunate în locații strategice din vestul Rusiei, lângă granița cu Ucraina și într-un loc din Crimeea, pe fondul zvonurilor că Rusia va invada țara vecină.
Imaginile, pe care Insider le-a obținut de la Maxar Technologies, arată trupe tactice de luptă rusești, inclusiv personal și echipamente, cum ar fi tancuri, artilerie și transportoare blindate, aflate în zona Pogonovo și Yelnya în Rusia și Novoozernoye în Crimeea. Imaginile au fost făcute în luna noiembrie.
După ce exercițiile militare din primăvară în apropierea Ucrainei au declanșat semnale de alarmă, tensiunile s-au diminuat pentru o vreme. Dar situația a escaladat în zonă după ce un număr semnificativ de trupe rusești a fost observat la câteva sute de mile de granița cu Ucraina, la începutul lunii trecute.
Rapoartele arată că Rusia ar putea invada Ucraina cu 175.000 de soldați la începutul lui 2022
Oficialii administrației Biden au dezvăluit la sfârșitul săptămânii trecute că informațiile lor indică faptul că Rusia ar putea invada la începutul anului viitor cu o forță de 175.000 de soldați, potrivit mai multor rapoarte.
Un oficial a spus că „planurile rusești arată o ofensivă militară împotriva Ucrainei la începutul anului 2022, cu o scară de forțe de două ori mai mare decât cea observată în primăvara trecută”. „Planurile implică o mișcare extinsă cu aproximativ 175.000 de soldați, împreună cu arme, artilerie și echipamente”, a spus oficialul de la Casa Albă, explicând în continuare că SUA estimează că „jumătate dintre aceste unități sunt deja în apropierea graniței cu Ucraina”.
Biden și Putin au discutat marți despre situația de la granița Ucrainei
Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au început marți discuții într-un summit virtual pe tema Ucrainei, dar și a altor subiecte, a anunțat televiziunea de stat rusă, pe fondul temerilor occidentale că Moscova intenționează să își atace vecinul din sud.
Biden îi transmite lui Putin că Rusia și băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancțiuni economice de până acum dacă invadează Ucraina, au declarat oficiali americani înainte de conferința video.
Oficialii au declarat că sancțiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci rusești și capacitatea Moscovei de a converti rublele în dolari și alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zecile de mii de soldați masați în apropierea graniței ucrainene.