Prima pagină » Știri » SUBIECTE BAC 2013. Ce SUBIECT s-a dat la română și BAREM de rezolvare

SUBIECTE BAC 2013. Ce SUBIECT s-a dat la română și BAREM de rezolvare

SUBIECTE BACALAUREAT 2013. SUBIECT LA ROMÂNĂ scris și BAREM la ROMÂNĂ scris

SUBIECTE BACALAUREAT 2013. Găsiți aici toate informațiile legate de subiectele date azi la română și rezolvarea lor. Proba scrisă la BAC 2013 a început luni, 1 iulie. Peste 187.000 de elevi participă la BACALAUREAT 2013.

Gândul vă oferă în timp real toate informațiile despre BAC 2013 – calendar, subiecte și REZULTATE BACALAUREAT 2013. Oficialii de la Ministerul Educației spun că elevii trebuie să se aștepte la aceeași exigență ca și în anii trecuți, cu camere video în sălile de examen și cu profesori care nu te lasă să miști din banca ta.

UPDATE 15:01 EDU.RO a publicat BAREMUL pentru profilurile UMAN și PEDAGOGIC

CLICK PENTRU A MĂRI

UPDATE 15.00 EDU. RO a publicat BAREM la ROMÂNĂ scris profil REAL, TEHNOLOGIC și VOCAȚIONAL

UPDATE 11.33 SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilul Uman – filieră teoretică, și profilul Pedagogic – filieră vocațională

Subiectul nr. 1 de la profilul Uman a fost un text la prima vedere din „Accidentul”,  de Mihail Sebastian.

La subiectul nr.2 elevii au avut de argumentat importanța unui jurnal în viața unui adolescent.

Pentru subiectul al treilea au trebuit să scrie despre tema și viziunea într-o poezie aparținând simbolismului.

UPDATE 10.52  SUBIECTE BAC 2013 ROMÂNĂ – pentru profilurile REAL, TEHNOLOGIC ȘI Filieră VOCAȚIONALĂ – toate profilurile, cu excepția celui pedagogic

Elevii au primit la subiectul 1  un text la prima vedere din „Scrinul negru” de George Călinescu. Subiectul a verificat cunoștințele de vocabular, elevilor cerându-li-se să găsească sinonimele la cuvintele „mormane” și „uzate”. De asemenea, li s-a cerut să facă o expresie cu cuvântul „umăr”.

La subiectul 2, elevii au avut un text în care să argumenteze, în 300 de cuvinte, despre „alegerea unui model în viață”.

La subiectul 3, elevii de la profilul real au primit o poezie, la alegere, din lirica lui Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Barbu (un eseu până la 3000 de cuvinte).

SUBIECTE BAC 2013 UPDATE 1 iulie În scurt timp, vom publica aici SUBIECTELE primite azi la ROMÂNĂ la BAC 2013 de elevii de la profilul real și de elevii de la profilul uman. Pentru prima oară, elevii primesc subiecte diferențiate în funcție de profil. Tot aici aflați și baremele.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 30 iunie, ora 15.00. Ministerul Educației a anunțat duminică, cu o zi înainte de începerea probelor scrise de la BAC 2013, că profesorii vor avea toleranță zero față de orice act de corupție.

Într-o videoconferință cu inspectorii generali și cu profesorii universitari șefi de comisii la BACALAUREAT 2013, ministrul Educației a declarat toleranță zero față de orice act de corupție și față de orice tentative de fraudare.

Pentru comunicarea în timp real a situațiilor care ies din litera legii, MEN a creat, pentru public, pe site-ul www.edu.ro, pe prima pagină, o secțiune specială  – Sesizează fapte de corupție aici!, se arată într-un comunat MEN.

Telverde pentru BACALAUREAT 2013: „Publicul poate semnala orice suspiciune privind desfășurarea examenului de Bacalaureat 2013 și pe site-ul www.educatiepentruviitor.ro sau la Telverde valabil în fiecare județ. Numărul este 0800.801.100 și poate fi apelat, gratuit, între orele 8.00 – 21.00. Personalul implicat în organizarea sesiunilor examenului de Bacalaureat 2013 are obligația de a afișa, într-un loc vizibil, numărul și adresele la care pot fi anunțate diversele situații”, mai precizează aceeași sursă.

162.338 de absolvenți participă la proba scrisă de limba română

Pentru sesiunea iunie-iulie, s-au înscris la Bacalaureat 188.251 de absolvenți, iar la proba de Limba și literatura română, 162.338 de absolvenți. 7.762 sunt așteptați la proba de Limba și literatura maternă, 174.555 la proba obligatorie a profilului și 165.373 la proba la alegere a profilului și specializării. Ministerul Educației susține că diferențele în ceea ce privește numărul de candidați provin din faptul că o parte dintre aceștia sunt absolvenți ai seriilor anterioare care au susținut și promovat unele dintre probe, echivalându-și ulterior notele pentru această sesiune.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 28 iunie, ora 12.00. Absolvenții de liceu au astăzi ultima zi  pentru evaluarea competențelor într-o limbă străină. Luni, 1 iulie, elevii vor începe probele scrise de la BAC 2013. Iată mai jos calendarul probelor scrise.

1 iulie 2013 –  Limba și literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 –  Limba și literatura maternă  proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului și specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor finale

BACALAUREAT 2013. UPDATE 27 iunie, ora 9.00. Absolvenții de liceu mai au două zile de examen pentru evaluarea competențelor într- limbă străină. Săptămâna viitoare, începând de luni 1 iulie elevii vor începe probele scrise de la BAC 2013. 

Dar fără susținerea probei de competențe lingvistice într-o limbă străină candidații nu pot da  probele scrise.

Proba orală de limba străină constă în mai multe testări. Potrivit metodologiei de organizare a concursului, proba durează trei ore, timp în care elevii dau mai multe teste: înțelegerea a unui text audio ce durează 20 de minute,  proba scrisă de 120 de minute și o  proba orală la care vor primi  trei subiecte.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 26 iunie, ora 12.00. În prima zi a probei de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală într-o limbă de circulație internațională (proba C) din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat, s-au prezentat 129.452 de candidați.

Dintre aceștia, trei au fost eliminați pentru tentative de fraudă. Proba se va desfășura și în zilele următoare, până vineri, 28 iunie, inclusiv.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 25 iunie, ora 17.00. Majoritatea elevilor care au susținut proba de compețentele digitale la BACALAUREAT 2013 au primit calificativul „experimentat” la informatică.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației, la această probă au participat 138.563 de candidați, dintre care 832 de elevi (0,60%) au fost evaluați „fără calificativ”, 17.113 (12,35%) au obținut calificativul „începător”, 38.352 (27,68%) au obținut calificativul „mediu”, 36.659 (26,46%) au obținut calificativul „avansat”, iar 41.078 (29,65%) calificativul „experimentat”.

Potrivit Ministerului Educației, alți 9.601 de elevi și-au echivalat competențele digitale, în baza certificatului ECDL (Start și Complet).

Un număr de 4.520 (2,70%) de candidați nu s-au prezentat, iar 9 au fost eliminați pentru tentative de fraudă.

La această probă nu se acordă puncte din oficiu. În funcție de punctajul obținut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competență digitală a candidatului: 10-25 de puncte – utilizator începător; 26-50 de puncte – utilizator de nivel mediu; 51-74 de puncte – utilizator avansat; 75-100 de puncte – utilizator experimentat. Elevii care nu știu nimic sau aproape nimic, dar deschid calculatorul primesc „fără calificativ”.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 25 iunie, ora 7.00.  Astăzi încep probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străină. Cei mai mulți dintre elevi dau examenul la engleză și franceză.

În fiecare centru de examen, comisia de examaninare va intra în școală între  7 – 7. 30;  intrarea în centrul de examen se face pe baza bulletinului de identitate sau a cărții de  identitate și a legitimației/ adeverinței de serviciu.

Prezența la proba de comunicare în limbi străine este obligatorie, iar fără susținerea acestei probe candidații nu pot da  probele scrise. Proba de orală de limbi străine durează trei ore și constă în: o probă de înțelegere a unui text audio ce durează 20 de minute,  proba scrisă   de 120 de minute și o  proba orală la care vor primi  trei subiecte.

Proba de competențe lingvistice într-o limbă străină poate fi echivalată pe baza unui certificat obținut de elevi de la instituțiile recunoscute de Ministerul Educației.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 24 iunie, ora 9.00.  Regulamentul de organizare a examenului de BAC 2013 prevede că personalul medical, polițiștii și jandarmii care sunt solicitați pentru paza lucrarilor scrise și pentru păstrarea ordinii publice și care au acces în centrele de examen nu pot avea soțul/soția, o rudă sau un afin de până la gradul al IV-lea inclusiv, printre candidații care participa la BACALAUREAT 2013.

De asemenea, accesul persoanelor străine în centrul de BAC 2013 se face pe baza buletinului de identitate/cărții de identitate sau a pașaportului. În situația în care aceste persoane au asupra lor materiale nepermise (telefon mobil, orice mijloc electronic de calcul sau comunicare etc.), acestea vor fi depozitate într-o altă cameră.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 23 iunie, ora 12.00. La accesul candidaților în centrul de BACALAUREAT 2013 se procedează astfel: un cadru didactic și un membru al personalului de pază solicită la  intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate. În același timp, profesorii verifică dacă fotografiile corespund. Candidații care participă la BAC 2013 sunt îndrumați spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen și sunt atentionați să citească extrasele din Metodologie  afișate pe ușa sălii de examen și să nu staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute.

Cei care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen  sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora.
Metodologia de organizare a BACALAUREATULUI arată că abvolventul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notite, însemnari etc., precum și orice  mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poseta/geanta etc.) va primi o punga/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționeaza numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

La BACALUREAT 2013, sala de depozitare a obiectelor personale se va afla cât mai aproape de intrarea în centrul de examen și va fi supravegheată de o persoană dintre asistenți, desemnată de comisia de examen.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 22 iunie, ora 13.00. Absolvenții de clasa a XII-a vor lua o pauză timp de trei zile. Luni, 24 iunie, este zi liberă pentru toți bugetarii, inclusiv pentru profesorii care participă în comisiile de BAC 2013.

Comisiile de BACALAUREAT 2013 din centrele de examen și din centrele zonale de evaluare au obligația să informeze telefonic, în cel mai scurt timp, Comisia Națională de BACALAUREAT cu privire la neregulile care  organizarea și desfasurarea Bacalaureatului, precum și despre neprezentarea unor președinți, în vederea înlocuirii acestora.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 21 iunie, ora 9.00. Astăzi este ultima zi  de evaluare a competențelor digitale la BACALAUREAT 2013. De marți, 25 iunie, încep probele de evaluare a competențelor lingvistice într-o limbă străăină. 

În fiecare centru de examen, comisia de examaninare va intra în școală între  7 – 7. 30;  intrarea în centrul de examen se face pe baza bulletinului de identitate sau a cărții de  identitate și a legitimației/ adeverinței de serviciu.

Metodologia de examen prevede ca asistentul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare, precum și ziare, reviste, cărți) va primi un plic/o pungă în care să introducă toate materialele, împreună cu un bilețel/o etichetă pe care își notează numele și prenumele; apoi va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Sala de depozitare a obiectelor personale este supravegheată de o persoană desemnată de comisia de examen.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 20 iunie, ora 10.00.Absolvenții de liceu mai au două zile de examen pentru evaluarea competențelor digitale. Săptămâna viitoare, începând de marți 25 iunie, vor da  proba de competențe lingvistice într-o limbă de circulație internațională. La fel ca și probele de competențe de comunicare și digitale, și proba de comunicare în limbi străine este obligatorie. Fără susținerea acestei probe candidații nu pot da  probele scrise. Proba orală de limba străină constă în mai multe testări.

Potrivit metodologiei de organizare a concursului, candidații vor trebui ca în trei ore să susțină: o probă de înțelegere a unui text audio ce durează 20 de minute,  proba scrisă   de 120 de minute și o  proba orală la care vor primi  trei subiecte.

Proba de competențe lingvistice într-o limbă străină poate fi echivalată pe baza unui certificat obținut de elevi de la instituțiile recunoscute de Ministerul Educației.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 19 iunie, ora 8.00. Regulamentul de organizare a examenului de BAC 2013 prevede că absolvenții de clasa a XII-a care au fost eliminți de la o probă, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de BACALAUREAT. Aceștia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme în a treia sesiune după cea în timpul căreia au fost eliminați.

 BACALAUREAT 2013. UPDATE 19 iunie, ora 7.30. Absolvenții de clasa a XII-a mai au trei zile de examen pentru evaluare a competențelor digitale. În timp ce unele centre de examen au terminat de examinat elevii din prima zi, altele mai au de evaluat și astăzi. Pe fondul temperaturilor ridicat,  autoritățile recomandă elevilor să evite pe cât posibil expunerea la soare între orele 11 și 18.

În această perioadă este recomandat consumul de lichide – între 1,5 și 2 litri de apă. Chiar dacă e perioadă de examene și consumul de cafea crește, medicii spun că pe caniculă trebuie evitate băuturile are au un conținut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. De asemenea, îmbrăcămintea trebuie să fie una adecvată temperaturilor crescute: pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 18 iunie, ora 7.15. Luni, 17 iunie, absolvenții de clasa a XII-a au început proba de evaluare a competențelor digitale în cadrul examenului de BACALAUREAT 2013. Examenul durează până pe  21 iunie, până când rând pe rând elevii în laboratorul de informatică și vor demonstra că știu să utilizeze calculatorul. Dintre cei 139.946 înscriși la probele de evaluare a competenețelor de la examenul de BAC 2013  9.601 de candidați și-au echivalat examenul prin certificatele de tip ECDL. Însă, proba de evaluare a competențelor digitale nu a fost chiar așa de simplă cum credeau unii absolvenți de clasa a XII-a din Capitală. Elevii care au spus că subiectele nu au fost neapărat grele, ci mai degrabă a fost mult de scris, iar dacă rezultatele nu contează pentru nota finală de la BACALAUREAT 2013, atunci timpul pentru examen este practic pierdut.

 BACALAUREAT 2013. UPDATE 17 iunie, ora 7.00.   Luni, 17 iunie, absolvenții de clasa a XII-a încep proba de evaluare a competențelor digitale în cadrul examenului de BACALUAREAT 2013.

Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor da la BACALAUREAT subiecte diferite la probele scrise, care încep pe 1 iulie, în funcție de profilul urmat la liceu. Subiectele pentru probele scrise vor fi în concordanță cu programele școlare și cu programele de BACALAUREAT. De asemenea, subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare. Pentru probele scrise, accesul candidaților în sălile de examen la BACALAUREAT 2013 se va face pe baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puși câte unul în bancă.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 16 iunie, ora 10.00. Luni, 17 iunie, absolvenții de clasa a XII-a încep proba de evaluare a competențelor digitale în cadrul examenului de BACALUAREAT 2013. Examenul se va susține în laboratorul de informatică. Potrivit regulamentului de organizare a examenului de BACALAUREAT 2013, la accesul candidaților în centrul de examen se procedează astfel: un cadru didactic și un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate, și verifică dacă fotografiile corespund. Candidații sunt îndrumați spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen. Candidații sunt atentionați să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen și să nu staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute.  Candidații care au materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumati spre sala de depozitare a acestora.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 15 iunie, ora 15.00. 77,88% dintre candidații care s-au prezentat la proba de limba maternă de la BACALAUREAT 2013, adică 5.911 dede elevi,  au intrat în posesia certificatului de utilizator experimentat. Datele de la Ministerul Educației arată că alți 1.283 de elevi (16,90%) au obținut certificatul de utilizator avansat, iar 253 (3,31%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu.

La această probă, s-au înscris 7.590 de absolvenți de liceu, dintre care 243 (1,88%) au absentat. Nici un elev nu a fost eliminat din examenul de BAC 2013.

Rate ridicate de participare la proba de competențe  lingivistice în limba maternă la BAC 2013 s-au înregistrat în județele Harghita (2.016 elevi), Mureș (1.234 elevi) și Covasna (933 elevi).

 BACALAUREAT 2013. UPDATE 15 iunie, ora 11.00.  Luni, 17 iunie, absolvenții de clasa a XII-a încep cea de-a doua probă de BACALAUREAT 2013 proba de evaluare a competențelor digitale (proba D). Metodologia de organizare a concursului prevede că în fiecare unitate de învățământ  liceal care are clase terminale  se organizează comisia de bacalaureat de evaluare a competențelor  lingvistice și digitale.

Din această comisie fac parte: președinte – directorul sau directorul adjunct al unității de învățământ; secretar – un cadru didactic cu abilități în operarea pe calculator/informatician; membri – 1-2 cadre didactice; asistenți – câte 2 cadre didactice, de altă specialitate decât cea la care se susține proba, pentru fiecare sala în care se desfășoara probe scrise sau  practice de examen; profesori examinatori – profesori de specialitate, pentru fiecare disciplina de examen la care se susțin probe de evaluare a competențelor.

 BACALAUREAT 2013. UPDATE 14 iunie, ora 7.50. Luni, 17 iunie, absolvenții de clasa a XII-a încep cea de-a doua probă de BACALAUREAT 2013 proba de evaluare a competențelor digitale (proba D).  Până pe 21 iunie, absolvenții de liceu care s-au înscris la examenul de de BACALAUREAT 2013 vor susține proba de competențe digitale.

În cadrul acestei probe de la BAC 2013 elevii trebuie să demonstreze că știu să folosească un calculator. Proba are două părți, una teoretică și alta practică. Elevii vor primi un subiect care va putea fi rezolvat în maximum 90 de minute, timp în care elevii vor primi FIȘA A ale cărei cerințe le vot rezolva în 15 minute, și FIȘA B ale cărei cerințe le vor rezolva în 75 de minute. Candidații vor avea acces la Internet în primele 30 de minute de la primirea subiectelor, timp în care vor rezolva cerințele specifice.

Candidații nu vor primi note, ci un punctaj care va arăta care este nivelul de competență. Punctajul maxim cumulat pentru fișele A și B este de 100 de puncte.

La această probă nu se acordă puncte din oficiu. În funcție de punctajul obținut de fiecare elev, se va stabili nivelul de competență digitală a candidatului: 0-25 de puncte: utilizator începător;26-50 de puncte: utilizator de nivel mediu; 51-74 de puncte: utilizator avansat;75-100 de puncte: utilizator experimentat.

 BACALAUREAT 2013. UPDATE 13 iunie, ora 20.30. BACALAUREAT 2013. Rezultatele finale înregistrate la nivel național la proba de evaluare a competențelor de comunicare în limba română (proba A) arată că 94.106 dintre candidații de la BAC 2013, adică 62,86%, sunt utilizatori  experimentați ai limbii române. Datele statistice de la Ministerul Educației arată că  6.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu, iar 35.010 (23,38%) au obținut certificatul de utilizator avansat. 

Cele mai mari procente de elevi experimentați sunt în județele: Prahova (77,69%), Brașov (76,31%), Buzău (73,50%), Brăila (72,04%) și Iași (70,32%);

În schimb, există și  județe unde sub 45% dintre elevi sunt experimentați la limba română : Covasna (40,58%), Harghita (41,37%) și Ilfov (43,16%).

La proba de limba română de la BAC 2013 au fost evaluați 149.717. Cei mai mulți candidați au fost în București (13.776),  Constanța (6.129), Bihor (5.678) și Suceava (5.672).

Din totalul candidaților înscriși, 3.920 (2,62%) au absentat, iar șase elevi au fost eliminați din examen, pentru tentative de fraudă.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 13 iunie, ora 9.00. 7.585 de elevi aparținând minorităților croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană vor susține până vineri proba de comunicare orală la limba și literatura maternă dincadrul examenului de  BACALAUREAT 2013.  Dintre aceștia 6.691 sunt elevi aparținând minorității maghiare.

Rezultatul obținut de fiecare candidat la proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător grilei aprobate la nivel național, disponibilă pe www.subiecte2013.edu.ro.

Metodologia de BACALAUREAT 2013 precizează că nivelul de competență lingvistică de comunicare orală  în limba maternă se stabilește de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat și cu grila cuprinsă în procedurile elaborate și transmise de Centrul Național de Evaluare și Examinare, iar suplimentul descriptiv al certificatului de competență conține descrierea competențelor lingvistice de comunicare orală  în limba maternă ale candidatului și se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 12 iunie, ora 9.00.  Cinci candidați au fost eliminați din examenul de BACALAUREAT 2013, marți, în a doua zi de evaluare a competențelor în limba română,  după ce au fost prinși cu telefoane mobile asupra lor, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației până la ora 15.00.

Doi dintre candidații eliminați sunt din Capitală, alți doi din județul Bacău, iar unul, din județul Iași. Marți, până la ora 15.00, în a doua zi de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A) din cadrul examenului național de BACALAUREAT 2013, s-au prezentat 52.270 de absolvenți de clasa a XII-a, mai precizează Ministerul Educației.

 BACALAUREAT 2013. UPDATE 11 iunie, ora 18.30 Mai multe camere video care vor fi amplasate pentru supravegherea examenului de bacalaureat din județul Timiș vor fi orientate spre tablă, la probele scrise, astfel încât profesorii supraveghetori să nu poată scrie răspunsurile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Timiș, Cornel Petroman, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că începând din acest an în județul Timiș vor fi introduse, la probele scrise ale examenului de bacalaureat, camere de supraveghere video care vor fi îndreptate spre tablă.

Potrivit lui Petroman, aceste camere vor viza inclusiv zona în care se află profesorul supraveghetor, astfel încât acesta să nu poată scrie pe tablă răspunsurile corecte la subiectele de examen.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 11 iunie, ora 8.30. Un singur candidat a fost eliminat din examenul de BACALAUREAT 2013,  luni, după ce a fost prins cu un telefon mobil asupra sa, la proba orală de limba și literatura română, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației până la ora 15.00.

În prima zi de examinare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A) din cadrul examenului național de BACALAUREAT 2013, s-au prezentat, până la ora 15.00, un număr de 72.183 de absolvenți de clasa a XII-a, precizează ministerul.

Conform metodologiei examenului de BACALAUREAT 2013, este strict interzis accesul candidaților cu orice tip de lucrări – manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile sau cu orice alt mijloc electronic de calcul sau comunicare.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 10 iunie, ora 15.00.  „Zilele muzicii populare”,  „Scopul comunicării în societate”, „Drepturile de autor” , O scrisoare de la Odobescu către fiul său” și „Drepturile consumatorului” sunt câteva dintre temele despre care absolvenții de clasa a XII-a din Capitală au vorbit liber,  timp de un sfert de oră, în prima zi de evaluare a competențelor de comunicare în limba română la BAC 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 10 iunie, ora 8.00.  187.898  de elevi vor participa începând de luni, 10 iunie,  la prima sesiune a examenului național de BACALAUREAT 2013. Luni are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A).

Candidații au dreptul să susțină examenul de BACALAUREAT 2013 fără taxă de cel mult două ori. Cei care nu reușesc să treacă a doua oară examenul vor plăti o taxă, în funcție de numărul de probe pe care le vor susține.

Elevii care nu se prezintă la probele orale pot intra la probele scrise care încep pe 1 iulie, dar nu vor promova examenul de BAC 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 9 iunie, ora 20.00.La examenul de BACALAUREAT 2013, premierul Victor Ponta cere o supraveghere strictă. Iată ce a spus Victor Ponta despre examenul de BAC 2013 și despre măsurile de siguranță de la BACALAUREAT 2013 în ultima ședință de Guvern:

„E foarte importantă supravegherea la BACALAUREAT 2013, camere de luat vederi, profesori, totul trebuie să fie supravegheat la sânge. Un elev bine pregătit trebuie să ia o notă mare, unul mai puțin pregătit – o notă mai mică, iar unul care fură trebuie să dispară din examen. Nu trebuie să existe niciun rabat și niciun fel de diferență față de ceea ce se cere. Poți fi mai puțin bine pregătit, dar nu poți fi hoț. Dacă ești hoț, trebuie să pleci de la BACALAUREAT„, a declarat Victor Ponta despre examenul de BAC 2013 și supravegherea necesară la examenul de BACALAUREAT 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 9 iunie, ora 9.00.  Luni, 10 iunie,  are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A). Proba se va desfășura în intervalul 10 – 12 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană , programată între 12 și 14 iunie 2013.

 Ministerul Educației arată că la BACALAUREAT 2013  s-au înscris numai 187.898 elevi, repartizați în 585 de centre de examen. Dintre aceștia, 20.016 elevi sunt din București, peste 6.000 dintre candidații din Capitală sunt din promoțiile anterioare. Datele de la Ministerul Educației arată că ultimii 10 ani numărul elevilor care se înscriu în fiecare an la BACALAUREAT a scăzut.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 8 iunie, ora 10.00. Promovarea examenului de BACALAUREAT 2013 permite accesul în învățământul superior. În urma promovării examenului de BAC 2013, absolventului i se eliberează diploma de bacalaureat.

Absolvenții care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de BACALAUREAT 2013 au obținut media 10 primesc diploma de merit.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 23.00. 187.898  de elevi vor participa începând de luni la prima sesiune a examenului național de BACALAUREAT 2013, arată Ministerul Educației.

Luni, 10 iunie, are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura română (proba A).

Proba se va desfășura în intervalul 10 – 12 iunie și va fi urmată de evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B) – croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă și ucraineană , programată între 12 și 14 iunie 2013

Cu toate că se așteptau la peste 200.000 de elevi care să participe la BAC 2013, Ministerul Educației arată că s-au înscris numai 187.898 elevi, repartizați în 585 de centre de examen.

Dintre aceștia 20.016 elevi sunt din București, peste 6.000 dintre candidați din Capitală fiind din promoțiile anterioare.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 19.00.  Peste 200.000 de elevi de clasa a XII-a  și  absolvenți din alte generații s-au înscris la BAC 2013. 10% din candidați sunt în Capitală, unde s-au înscris 20.016 elevi, dintre care 6.357 sunt din promoțiile din anii trecuți.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 18.00. Doi elevi din clasa a XII-a de la Liceul Tehnic „Domnul Tudor” din Drobeta Turnu Severin s-au gândit că examenul de BACALAUREAT 2013 trebuie să aibă o melodie a lui, care să-i motiveze într-un fel și să le reamintească atât lor, cât și colegilor, că nu e de glumă cu examenul de maturitate. Pentru asta au ales să parodieze melodia trupei Taxi „Cele două cuvinte”, căreia i-au scris versurile și a devenit, în mediul online, Imnul Elevului la BAC 2013.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 7 iunie, ora 8.00Gândul a obținut de la profesorii de la corectori de la BACALAUREAT 2013 perlele de la proba scrisă de română. Unii dintre olimpicii care au susținut proba scrisă de limba română la BACALAUREAT 2013 nu s-au pregătit sufficient și au scris unele lucruri care i-au făcut și pe profesori să zâmbească.

„Problema a fost că nu au învățat. Au fost mai puține perle anul acesta, acum nu au știu nu au scris nimic. Dar trebuie spus că sunt și lucrări foarte bune. Însă, am avut și unele în care am întâlnit foarte des dezacorduri, cacofonii, anacoluturi. Unii nu disting între roman și nuvelă, nu stăpânesc tehnica argumentării”, a spus pentru gândul Iolanda Mănescu.

Gândul a selectat câteva dintre „perlele” pe care unii dintre olimpici le-au scris:

Romanul psihologic este Moara cu Noroc de Ioan Slavici, iar personajul principal este Fafuridi. Un alt personaj principal este Moș Costache Giurgiveanul care este tipul țăranului filosofic.

– În romanul psihologic Moara cu Noroc, Ultima Noapte, Farfuridi este personajul flămând căruia i se trage și numele de la farfurie.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 15.30. CINE FACE SUBIECTELE LA BAC 2013. Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:

a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;

b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;

c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de BACALAUREAT, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;

d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;

 Baremele de evaluare și de notare la BACALAUREAT 2013  se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel național.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 13.00. Elevii care susțin BACALAUREAT 2013 vor primi la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orală în limba română, care începe luni, 10 iunie, subiecte elaborate de către Centrul Național de Evaluare și Examinare.

Subiectele de la BAC 2013 pot fi  texte literare și nonliterare, funcționale și nonfunctionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 12.00.  Luni, 10 iunie începe BACALAUREATUL 2013, cei peste 200.000 de elevi  vor suține proba orală de evaluare a competențelor de comunicare în limba română.

Comisia Națională de  BAC 2013 se compune din președinte care este secretarul de stat responsabil pentru învățământul preuniversitar și  vicepreședinți: directorul general al Direcției Generale Educatie și Înăvățare pe Tot Parcursul Vieții, directorul general al Directiei Generale Învățământ în Limbile Minorităților, Relația cu Parlamentul și Partenerii Sociali, directorul general al Direcțăiei Generale Învățământ Superior, directorul general al Centrului Național de Evaluare și Examinare.

De asemenea, din comisia națională de BAC 2013 mai fac parte secretari care sunt  specialiști ai Centrului Național de Evaluare și Examinare și ai Direcției Generale Educatie și Învățare pe Tot Parcursul Vieții și  5-9 membri: directori, șefi de serviciu, inspectori generali din minister, specialiști din cadrul Centrului Național de Evaluare și Examinare, profesori din învățământul preuniversitar.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 6 iunie, ora 7.00.  Subiectele de la BAC 2013 vor fi securizate de STS „după sistem NATO”.  Oficialii de la Ministerul Educației spun că sistemul pentru securizarea subiectelor de la BAC 2013 este  similar cu sistemele de securitate NATO pentru securizarea informațiiilor, asta pentru a nu avea loc vreo scurgere de informații sau de subiecte pe internet.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 5 iunie, ora 20.00. Pentru miile de elevi picați în anii trecuți examenul de BACALAUREAT 2013 este unul dintre evenimentele importante ale acestei veri. Cei mai mulți dintre absolvenții din ultimii trei ani care au picat la BAC se pregătesc intens pentru proba de matematică.

Elevii care au picat Bacalaureatul în anii trecuți speră să aibă mai mult succes la BACALAUREAT 2013. În timp ce unii s-au angajat sau au urmat cursuri postliceale, alții au stat acasă și au făcut meditații la materiile la care au picat.

BACALAUREAT 2013. UPDATE 5 iunie, ora 12.00. Ministerul Educației nu a făcut încă centralizarea candidaților înscriși la BACALAUREAT 2013. Inspectoratele școlare au termen până vineri, 7 iunie, să transmită situația elevilor înscriși la examen. În unele dintre județe, unii dintre elevi nu s-au înscris la BAC 2013. În Botoșani, din cei peste 4.000 de elevi din anii terminali s-au înscris numai 2.776. Peste 1.000 de elevi d au refuzat  să dea examenul care începe peste o săptămână motivând că nu sunt pregătiți.

Timp de trei săptămâni, între 10 și 28 iunie, candidații vor susține probele orale de competențe lingvistice, la competențele de comunicare într-o limbă străină și la competențele digitale. Probele scrise la BACALAUREAT 2013 vor începe pe 1 iulie cu limba și literatura română, care va fi urmată de proba la limba maternă și în 3 iulie de proba obligatorie a profilului.

Examenul de BAC 2013 se va da după ordinul de ministru aprobat în luna augist 2012 de către ministrul educației, ordin care aprobă la rândul lui  metodologia din 2011.

Subiectele în concordanță cu programa școlară

BACALAUREAT 2013. Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor da la BACALAUREAT subiecte diferite la probele scrise în funcție de profilul urmat la liceu. Acest lucru este  prevăzut în metodologia de examen, care la articolul 43 prevede că subiectele pentru probele scrise vor în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat. De asemenea, subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare.

Elevii olimpici care au susținut examenul la finalul lunii mai au primit subiecte diferite: unele pentru profilul uman sau pedagogic și altele pentru real sau tehnologic.

BACALAUREAT 2013. „De anul trecut, elevii au avut la dispoziție modele de subiecte în funcție de profil. Nu poți să pui niște elevi de la uman care fac 7-8 ore de română pe săptămână să dea același examen ca cei de la real care fac trei ore de română. Este vorba de adecvarea la programa școlară. Nu poți să faci o programă de examen pe care să n-o fi predat la clasă”, a spus Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educației care a realizat modele de subiecte.

Elevii care au obținut certificate prin care competențele digitale sau  de comunicare într-o limbă străină sunt recunoscute de Ministerul Educației nu vor fi nevoiți să participe la probele orale.

Accesul în sală la BACALAUREAT 2013 pe bază de act de identitate

Pentru probele scrise, accesul candidaților în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate, cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea probei. Elevii vor fi puși câte unul în bancă.

Regulamentul de organizare al examenului prevede că elevii nu au voie să intre în sală cu niciun fel de lucrări, de la manuale până la dicționare de care s-ar putea ajuta la examen.

BAC 2013 se va organiza, la fel ca și în ceilalți ani, în trei tipuri de centre de examen: licee – in care se organizează probele orale, centrele de examen unde se organizează probele scrise și centrele zonale de evaluare unde se dă proba E, la alegere a profilului.

La BACALAUREAT 2013 se pot înscrie elevii care au picat în anii trecuți, iar aceștia își pot echivala probele pe care le-au susținut în anii trecut. Metodologia de organizare prevede că absolvenții promoțiilor anterioare anului 2011 vor susține examenul de bacalaureat în conformitate cu programele școlare aprobate în 2011.

Pentru a promova examenul elevii vor trece fiecare examen cu cel puțin nota 5, dar per ansamblu, media de la BAC 2013 trebuie să fie de cel puțin 6.Pentru candidații care obțin media generală 5,99, aceasta se va rotunji la 6,00.

Calendar BACALAUREAT 2013 – Sesiunea iunie-iulie:

27 – 31 mai 2013 –  înscrierea candidaților

10 – 12 iunie 2013 –  Evaluarea competențelor lingvistice – limba română

12 – 14 iunie 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice –  limba maternă

17 – 21 iunie 2013 – Evaluarea competențelor digitale

25 – 28 iunie 2013 –  Evaluarea competențelor lingvistice – limbi străine

1 iulie 2013 –  Limba și literatura română – proba scrisă

2 iulie 2013 –  Limba și literatura maternă  proba scrisă

3 iulie 2013 Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

5 iulie 2013 – Proba la alegere a profilului și specializări- proba scrisă

8 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor

12 iulie 2013 – Afișarea rezultatelor finale

Elevii care nu reușesc să treacă de sesiunea din vară vor avea o a doua șansă în sesiunea din toamnă.

Calendar BACALAUREAT 2013- Sesiunea august-septembrie:

15 – 19 iulie 2013 –  Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen

19 – 20 august 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice – limba romană

19 – 21 august 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice –  limba maternă

20 – 21 august 2013 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională

22 – 23 august 2013 –  Evaluarea competențelor digitale

26 august 2013 – Limba și literatura romană – proba scrisă

27 august 2013 –  Limba și literatura maternă – proba scrisă

28 august 2013 –  Proba obligatorie a profilului – proba scrisă

30 august 2013 – Proba la alegere a profilului și specializării – proba scrisă

2 septembrie 2013 – Afișarea rezultatelor la BACALAUREAT 2013 și depunerea contestațiilor

 

 

Citește și