Gândul vă prezintă în exclusivitate SUBIECTELE și BAREMUL de la LIMBA ROMÂNĂ la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Peste 196.000 de elevi de clasa a VIII-a participă la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2013 în perioada 25 iunie – 3 iulie.
În același timp, Gândul vă oferă în timp real toate informațiile despre EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 – calendar, SUBIECTE și REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2013.
EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. Ce subiecte s-au dat azi la română
Găsirea unor antonime, rolul virgulei într-un fragment de text, două compuneri și construirea unei fraze cu subordonată predicativă sunt câteva dintre cerințele subiectelor probei de limba română din cadrul examenului de evaluare națională.
La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuță – „Din durerile lumii”. Pornind de la acesta, elevii au avut de îndeplinit mai multe cerințe. Prima dintre acestea a constat în găsirea de antonime pentru cuvintele „sărac”, „mari” și „bucurie”. Ei au trebuit să explice rolul virgulei în secvența de text „cu inima plină de dor, de bucurie și de nerăbdare”. Cerința a treia a constatat în transcrierea din text a două cuvinte sau grupuri de cuvinte care se referă la timpul în care se petrece acțiunea. Iar la punctul 4, au avut de precizat două trăsături ale genului epic prezente în text și să comenteze în trei-cinci rânduri semnificația unei secvențe din text.
Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut să redacteze o compunere de 15-25 de rânduri în care să evidențieze trăsăturile unui personaj din fragmentul dat.
La al doilea subiect, cerințele au avut ca punct de plecare un text de 12 rânduri de pe site-ul www.eucitesc.ro.
Cerințele au presupus, printre altele, formularea unor enunțuri legate de acest text, menționarea valorii morfologice a unor cuvinte și a funcției sintactice a altora și construirea unei fraze alcătuite din două propoziții, dintre care una să fie o predicativă introdusă prin adverbul relativ „cum”.
Subiectul 2 a avut și o cerință constând în redactarea unei compuneri de 10-15 rânduri în care să se prezinte o întâmplare reală sau imaginară petrecută în timpul unui concurs.
EVALUARE NAȚIONALĂ 2013. TOTUL despre examen. Calendar, subiecte, rezultate. UPDATE
SUBIECTE ROMÂNĂ EVALUARE NAȚIONALĂ 2013
Olimpicii de clasa a VIII-a care au susținut deja proba la limba română la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 au primit o compunere în care au avut de caracterizat personajul „fata moșneagului” dintr-un fragment din basmul „Nu cânta, băiete!”
Ce subiecte s-au dat la Evaluarea Națională din 2012
În 2012, elevii care au susținut evaluarea națională au primit la primul subiect un fragment din „Cireșarii”. La acest subiect trebuiau să răspundă la mai multe cerințe despre sinonime, explicarea utilizării unor semne de punctuație, identificarea modurilor de expunere și a figurilor de stil. De asemenea, elevii trebuiau să demontreze că au capacitatea de a înțelege și a comenta un text literar. La cel de-al doilea subiect, elevii au primit un textul la prima vedere despre ebook publicat în Dilematica. Ei trebuiau să identifice autorul, numele articolului și al publicației în care a apărut și să răspundă la două întrebări prin care să demonstreze că au înțeles textul.
EDU.RO a publicat azi la ora 15 BAREMUL la LIMBA ROMÂNĂ la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013:
Metodologia de la EVALUARE NAȚIONALĂ 2013 precizează că elevii surprinși având asupra lor manuale, dicționare, notițe, însemnări, alte materiale sau instrumente care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinși copiind în timpul desfășurării Evaluării Naționale, comunicâand cu ceilalti elevi sau comițând alte fapte menite să le favorizeze rezolvarea subiectelor, primesc nota 1 (unu) la lucrarea respectivă; tentativa de fraudăa se pedepsește în acelasi mod. În situația în care frauda este dovedită după evaluarea lucrării, nota obținută prin frauda se anulează și se înlocuiește cu nota 1.
Calendar Evaluarea Naționala 2013 pentru absolvenții de clasa a VIII-a
14 iunie Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
17-19 iunie Înscrierea la Evaluarea Națională
25 iunie Limba și literatura româna – proba scrisă
26 iunie Limba și literatura maternă – proba scrisa
27 iunie Matematica – proba scrisa
29 iunie Afișarea rezultatelor (pâna la ora 16)
29 iunie Depunerea contestațiilor (orele 16 – 20)
30 iunie – 2 iulie Rezolvarea contestațiilor
3 iulie Afișarea rezultatelor finale după contestații