Subprefectul de Vrancea cere un control al Ministerului Sănătății la unitățile sanitare din județ, după decesul unui bebeluș
Părinții bebelușului mort sunt din comuna Homocea, județul Vrancea, primarul localității, Neculai Ionescu, spunând că mama copilului, în vârstă de 17 ani, are o relație de concubinaj cu un sătean.
Conform sursei citate, tânăra a născut prin cezariană la Spitalul Județean de Urgență din Focșani, iar după patru zile a fost externată, medicii spunând că nu mai sunt locuri disponibile.
„I s-a făcut bilet de externare ( n.r. – mamei bebelușului) sâmbătă și a plecat duminică”, a spus primarul, care a adăugat că tânăra nu a solicitat să fie emis certificat de naștere pentru copil.
Primarul a afirmat că bebelușul de o lună și jumătate a murit miercurea trecută la locuința părinților săi, el fiind anunțat despre deces o zi mai târziu.
Acesta a spus că echipajul de pe ambulanța care a fost chemată la fața locului a informat familia copilului și Poliția că o mașină mortuară va veni, miercuri, 19 martie, să ia cadavrul bebelușului, însă acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că joi primarul a vorbit cu reprezentanții Spitalului de Urgență din Focșani și cu Poliția pentru rezolvarea problemei.
Cadavrul copilului a fost ridicat abia joi seară de la locuința părinților.
Edilul a precizat că legislația prevede ca trupul neînsuflețit al unei persoane decedate să fie transportat pentru necropsie de o mașina mortuară.
La rândul său, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, Vitalie Betișor, a declarat că, miercurea trecută, la numărul de urgențe 112 s-a solicitat intervenția unui echipaj medical în cazul unui bebeluș care ar fi decedat.
„Serviciul de Ambulanță Județean Vrancea nu transportă cadavre, doar pacienți vii. Se ocupă cu urgențe”, a afirmat Vitalie Betișor, care a precizat că echipajul medical a găsit la locul intervenției doi polițiști cărora le-a spus să anunțe fie Serviciul de Medicină Legală, fie Laboratorul de Anatomo-Patologie, pentru necropsie.
El a menționat că SAJ Vrancea poate constata decesul persoanelor doar vineri, sâmbătă, duminică și de sărbători legale.
Pe de altă parte, medicul de familie din comună a susținut că nu a știut despre nașterea bebelușului și că acesta nu se afla în evidențele sale.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Focșani a anunțat, miercuri, că bebelușul decedat s-a născut în unitatea sanitară, în 12 februarie.
„Femeia s-a internat în 12 februarie. A născut prin cezariană o fetiță perfect sănătoasă, iar după patru zile a fost externată. Conform legii, obligația mamei era ca în termen de 15 zile să declare nașterea”, a precizat Alina Cosma, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Focșani.
Cadavrul copilului a fost ridicat de o mașină mortuară trimisă de directorul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani și transportat la Laboratorul de Anatomo-Patologie din cadrul unității sanitare. Deși trupul neînsuflețit al copilului a fost adus în 20 martie, necropsia a fost făcută abia în 24 martie, întrucât medicul de familie nu a eliberat certificatul constatator al decesului.
Copilul a fost înmormântat miercuri.
Subprefectul de Vrancea, Cristi Misăilă, a declarat, joi, că, în urma acestui incident, va solicita Ministerului Sănătății să facă verificări, pentru a se stabili cui aparține vina.
„Vreau propuneri din partea tuturor instituțiilor implicate pentru a întocmi un protocol de intervenție în astfel de situații. De asemenea, va fi întocmit un raport către Ministerul Sănătății prin care voi solicita un corp de control care să vină să facă verificări, iar cine se va face vinovat de situație, riscă să fie demis”, a spus subprefectul Cristi Misăilă.
Pentru a evita apariția unor situații similare, vineri dimineață, la sediul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea se vor întâlni reprezentanți ai instituțiilor sanitare pentru a semna un protocol de intervenție în astfel de cazuri.
„Vineri dimineață ne vom întâlni reprezentanți ai Poliției Județene, CAS, Ambulanță, medicilor de familie și manageri de spitale pentru semna un protocol, în speranța că vom acoperi lipsa de legislație”, a spus medicul Cătălin Graur, șeful DSP Vrancea.