Subprogramul de fertilizare in vitro va fi reorganizat de Ministerul Sănătății. Se dorește asigurarea integrală a sumei necesare pentru o procedură
Victor Costache, ministrul Sănătății, admite că subprogramul de fertilizare in vitro și embriotransfer a fost subfinanțat. Ministrul a participat vineri la dezbaterea „Împreună pentru o experiență mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, la invitația Societății de obstetrică ginecologie din România.tema
„Subprogramul MS a fost subfinanțat. Practic, costul mediu alocat pe pacient este mult mai mic decât este nevoie. Această subfinanțare cronică a programelor de sănătate și a tot ce înseamnă medicină în România ne-a adus la situația în care suntem – un sistem sanitar care este pe roșu în toate sectoarele. Serviciul de reproducere asistată trebuie finanțat integral. Așa se practică. Radioterapia, un model de bună practică, care este finanțat integral trebuie extins și în alte sectoare, iar unul dintre ele este fertilizarea in vitro și tot ce înseamnă medicina de reproducere. Declinul demografic al țării este major, este îngrijorător. Avem o problemă reală de infertilitate a cuplurilor și trebuie să ieșim din această situație”, a spus ministrul Victor Costache, potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul Sănătății a mai spus că subprogramul de fertilizare in vitro al Ministerului Sănătății va fi regândit de o comisie, astfel încât să fie decontate mai multe proceduri. De asemenea, se dorește asigurarea integrală a sumei necesare pentru o procedură FIV.
„Vrem ca noua comisie să se întâlnească săptămâna viitoare la MS (Ministerul Sănătății, n.r.) pentru a ne prezenta care sunt soluțiile pe care trebuie să le adoptăm rapid. Știți foarte bine că din aprilie începe un nou contract cadru și dacă va fi ratata această etapă, iar intrăm într-un an în care vor fi perpetuate aceleași greșeli”, mai explică ministrul.
Trend descendent
Conform celui mai recent Raport național al stării de sănătate a populației, în anul 2018 rata de fertilitate generală a fost de 35,1 de născuți vii la 1000 femei de vârstă fertilă, de 15-49 ani.
Potrivit raportului – elaborat de Ministerul Sănătății, Institutul de Sănătate Publică și Centrul Național de Evaluare ș Promovare a Stării de Sănătate – în perioada 2009-2018, rata de fertilitate generală a variat mult de la un an la altul, între 34,6 n.vii ‰ femei de 15-49 ani în anul 2011 – (valoarea cea mai mică a intervalului) și 38,7 n.vii ‰ femei de 15-49 ani în anul 2009 – (valoarea cea mai mare a intervalului). În acest interval studiat, trendul este descendent. Creșteri s-au înregistrat în anii 2009 (38,7 n.vii ‰ femei de 15-49 ani) și în 2013 (38,2 n.vii ‰ femei de 15-49 ani), dar nu depășesc valoarea de 40 n.vii la ‰ femei de 15-49 ani.