Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriană de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională, Rose Gottemoeller.
„Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA, n.r.) la Baza Deveselu și vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcția acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, aflată în vizită la București.
Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operațională în 2015.
Îngrijorările privind Baza Deveselu au apărut după ce administrația americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunțând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a amenințărilor din partea Coreei de Nord.
„Banii pentru bază sunt deja prevăzuți în buget și vrem ca proiectul de construcție să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operațională”, a subliniat Rose Gottemoeller.
Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, „nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un „partener foarte important” pentru Statele Unite.
Președintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că „există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă „imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influența planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: „Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul național și bugetul apărării în sprijinul proiectului”.
Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate și sunt disponibile, prin urmare, „nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce privește România”. „Ați fost un partener foarte important și considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.
Întrebată dacă această cooperare în privința apărării antirachetă ar putea fi un catalizator pentru includerea României în programul Visa Waiver, subsecretarul american de Stat a refuzat să comenteze.
„Eu activez ca subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională. Responsabilitățile mele se referă la aspectele legate de securitate. Este foarte inadecvat pentru mine să comentez în privința programului Visa Waiver. Dar pot spune că relațiile bune pe care le avem cu România sunt evidente prin spectrul larg al cooperării noastre – economic, politic și de securitate”, a declarat Gottemoeller, exprimându-și speranța într-o continuare a cooperării.
România se află printre puținele state europene, alături de Polonia, Bulgaria și Cipru, care nu sunt incluse în programul Visa Waiver (VWP), ce permite călătoriile în Statele Unite, de până la 90 de zile, fără viză turistică, principalul obstacol fiind rata ridicată de refuz a solicitărilor de viză ale cetățenilor români. Aceasta a fost de 17% în 2012, în scădere față de 22,4% în 2011. Rata de refuz rămâne însă principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislația americană în vigoare este 3%.