Subsecretar de Stat american: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operațională la timp

Subsecretar de Stat american: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operațională la timp
Publicat: 22/04/2013, 14:10
Actualizat: 25/06/2013, 14:39

Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriană de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională, Rose Gottemoeller.

„Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa – EPAA, n.r.) la Baza Deveselu și vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcția acesteia la timp”, a declarat Gottemoeller, aflată în vizită la București.

Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operațională în 2015.

Îngrijorările privind Baza Deveselu au apărut după ce administrația americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunțând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunțarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecție antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a amenințărilor din partea Coreei de Nord.

„Banii pentru bază sunt deja prevăzuți în buget și vrem ca proiectul de construcție să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operațională”, a subliniat Rose Gottemoeller.

Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, „nu există nicio imprevizibilitate privind România”, care a fost un „partener foarte important” pentru Statele Unite.

Președintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că „există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil”. Întrebată dacă „imprevizibilitatea” de orice fel ar putea influența planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: „Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul național și bugetul apărării în sprijinul proiectului”.

Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate și sunt disponibile, prin urmare, „nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce privește România”. „Ați fost un partener foarte important și considerăm pozitiv să colaborăm cu voi”, a adăugat Gottemoeller.

Întrebată dacă această cooperare în privința apărării antirachetă ar putea fi un catalizator pentru includerea României în programul Visa Waiver, subsecretarul american de Stat a refuzat să comenteze.

„Eu activez ca subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului și Securitate Internațională. Responsabilitățile mele se referă la aspectele legate de securitate. Este foarte inadecvat pentru mine să comentez în privința programului Visa Waiver. Dar pot spune că relațiile bune pe care le avem cu România sunt evidente prin spectrul larg al cooperării noastre – economic, politic și de securitate”, a declarat Gottemoeller, exprimându-și speranța într-o continuare a cooperării.

România se află printre puținele state europene, alături de Polonia, Bulgaria și Cipru, care nu sunt incluse în programul Visa Waiver (VWP), ce permite călătoriile în Statele Unite, de până la 90 de zile, fără viză turistică, principalul obstacol fiind rata ridicată de refuz a solicitărilor de viză ale cetățenilor români. Aceasta a fost de 17% în 2012, în scădere față de 22,4% în 2011. Rata de refuz rămâne însă principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislația americană în vigoare este 3%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini...
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Cine a câștigat alegerile prezidențiale din Venezuela?