Subvenții pentru cei care angajează șomeri cu vârsta de peste 45 de ani / PROIECT liberal
„Potrivit statisticilor oficiale privind angajările, șomerii de peste 45 de ani au cele mai mari dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Mai exact, din totalul numărului de șomeri înregistrați în 2018, un procent de 30,25% erau cei cu vârsta între 40-49 de ani, iar în total, românii fără un loc de muncă din categoria de vârstă de peste 40 de ani reprezintă aproape 70% din totalul șomerilor. Corelat cu fenomenul de îmbătrânire a populației, aceste statistici sunt îngrijorătoare și pot avea grave efecte economice și sociale pe termen mediu și lung.
În aceste condiții, pentru a contracara efectele acestei tendințe, avem nevoie de politici economice care să se adreseze persoanelor din categorii de vârstă vulnerabile – dacă e să ne raportăm la piața muncii, de exemplu. Statistici din varii domenii arată că, pe măsură ce înaintează în vârstă, oamenii se confruntă, atât în România cât și la nivel european, cu discriminarea în ce privește accesul la piața muncii, sănătatea, servicii publice, pentru a numi doar câteva”, se arată în expunerea de motive.
Pentru a contracara efectele, la nivelul Uniunii Europene au fost lansate diferite inițiative pentru ca statele membre să prevină aspectele negative ale îmbătrânirii populației și accesul pe piața muncii.
Proiectul propune modificarea Legii nr. 76/2002, prin acordarea de subvenții pentru angajatorii care angajează șomeri de peste 45 de ani pe o perioadă de cel puțin doi ani.
„Proiectul propune acordarea de subvenții, la solicitarea autorităților locale, pentru angajatorii care angajează pe o perioadă de cel puțin doi ani șomeri de peste 45 de ani, și investesc în formarea acestor angajați minim 25% din valoarea contractului, pentru executarea de lucrări și activități de interes pentru comunitățile locale.”, se mai arată în expunerea de motive.
Companiile cu peste 50 de angajați care angajează, simultan, un șomer cu vârsta de până la 25 de ani și un șomer cu vârsta de 45 de ani, vor primi lunar, pentru o perioadă de 24 de luni, 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată, fiind obligați să păstreze acele persoane la locul de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.
Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, cameră decizională fiind Senatul.
Foto: Mediafax Foto / Liviu Chirică