Suma impresionantă pe care Guvernul o dă pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului
„Bugetul alocat la rectificare cultelor este de 67 de milioane de lei. Din cele 67 de milioane de lei, 25 de milioane de lei sunt pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Neamului „, a spus ministrul Eugen Teodorovici, răspunzând unei întrebări referitoare la suma dată pentru acest obiectiv, din totalul suplimentării bugetare pentru Secretariatul de Stat pentru Culte.
Catedrala Mântuirii Neamului era finalizată, în iunie, aproximativ 60 la sută, iar în 2017 ar putea fi gata pentru a fi ținute slujbe, costurile pentru lucrările „la roșu” fiind sub 100 de milioane de euro.
În decembrie 2011 se turna prima cifă de beton la Catedrala Neamului, după aproape trei ani și șase luni, construcția a fost ridicată mai bine de jumătate, iar în alți doi ani ar trebui să aibă uși și ferestre, catapeteasma pictată și să permită să se facă slujbe.
La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armătură rigidă și aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje.
Despre costurile construcției a vorbit, în iunie, părintele Nicolae Crîngașu, consilier patriarhal, coordonator la sectorul monumente și construcții bisericești, care a arătat că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, până în faza „la roșu”, și nu 400-500 de milioane, așa cum s-ar fi vehiculat, sume foarte deplasate față de realitate.
„Cheltuielile au fost până acum de aproximativ 46 de milioane de euro, în care sunt incluse absolut toate, de la taxe, facturile emise, salarii, avize, ceea ce reprezintă peste 50 la sută din valoarea totală. Pentru biserică ar mai trebui 45 de milioane de euro, astfel că valoarea totală ar fi sub 100 de milioane de euro, «la roșu». Sperăm ca în 2017 starea ei să fie consacrată cultului, să fie închisă, acoperită cu ferestere și uși, să aibă catapeteasmă pictată, iar starea construcției să permită să se facă slujbe”, spunea atunci părintele Nicolae Crîngașu.
Donațiile care susțin șantierul Catedralei vin lunar de la credincioși, la care se adaugă colecta națională, dar și sumele alocate de Guvern, primării și consilii județene.