Suma record care este cerută ca daune în dosarul Colectiv. Care e stadiul anchetei

Publicat: 28 10. 2016, 14:35
Actualizat: 09 06. 2018, 05:26

Procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată a celor doi angajați ISU implicați în dosarul Colectiv, acuzându-i de abuz în serviciu și uzurparea funcției. „În timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că Clubul Colectiv din București (care până la data de 06.10.2014 a funcționat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., București, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. București) desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”, arată procurorii anticorupție. 

Concret, procurorii DNA explică faptul că cei doi angajați ISU au permis funcționarea clubului, chiar dacă au constatat că acolo există multe nereguli, și nu au luat nicio măsură în acest sens, motiv pentru care atât angajații, cât și cei care au mers în Colectiv au fost puși în pericol. Prejudiciul cauzat ISU București Ilfov se ridică, astfel, la 12.156,42 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție. De asemenea, clubul Colectiv a obținut în acest fel un folos necuvenit de 62.298 lei.

„De menționat este faptul că, deși au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu. 

Mai mult, în aceeași calitate și cu bună știință, cei doi inculpați, fiind în timpul serviciului și contrar atribuțiilor de serviciu, au întocmit în numele S.C. Colectiv Club S.R.L. și pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protecția împotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor în caz de incendiu, dispoziție privind organizarea apărării împotriva incendiilor, dispoziții de apărare împotriva incendiilor, fișe individuale de instructaj în domeniul situațiilor de urgență și au instruit angajații societății în cauză pe linia securității la incendiu.
 
„Până în acest moment, în dosarul la care faceți referire s-au constituit părți civile un nr. de 248 persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sumele de 212.474.000 euro și 51.240.315,8 lei. De asemenea, au mai fost identificate un număr de 55 persoane ca participanți sau succesori în drepturi ale unora dintre victimele incendiului produs în clubul Colectiv din București la data de 30.10.2015, cărora le-au fost aduse la cunoștință obiectul cauzei, încadrarea juridică a faptelor reținute în sarcina inculpaților precum și drepturile și obligațiile procesuale, urmând a fi citați în cauză în calitate de persoane vătămate”, se arată în răspunsul procurorilor.

Curtea Militară de Apel a decis pe 15 februarie să retrimită dosarul în care sunt anchetați pompierii George Matei și Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) București-Ilfov la DNA, pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul, magistrații cerând „respectarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor părților, subiecților procesuali principali și ale celorlalți subiecți procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părților civile și a celorlați subiecți procesuali – corelativ infracțiunilor imputate celor doi inculpați dar și înlătură de la aplicare măsurile procesuale și probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil”.

George Matei și Antonina Radu au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie 2015, fiind acuzați că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de prevenirea și stingerea incendiilor (PSI).

În plus, ISU București-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din clubul Colectiv.

„Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpații cpt. Radu Antonina și cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparținând SC Colectiv Club SRL, dar și prin efectuarea unor acte contrare atribuțiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condițiile permiterii funcționării societății în lipsa autorizației pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecința fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data menționată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție”, se menționează în rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către căpitanii Antonina Radu și Petrică George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit în valoare de 62.298 lei, „reprezentând profitul net pe care societatea comercială l-a realizat în perioada ce interesează cauza”.

Parchetul General al României anunță, vineri, că în ancheta Colectiv disjunsă și rămasă în lucru se fac cercetări pentru toate faptele sesizate de către victime ori alte persoane, prin plângerile depuse, în dosar fiind urmărit penal unul dintre pirotehniștii din club.

„În ceea ce privește cauza disjunsă din dosarul „Colectiv”, aflată în continuare pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, facem următoarele precizări: Procurorii au dispus începerea urmăririi penale față de Moise Marian (aflat sub control judiciar), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă privind decesul a 64 de persoane și vătămarea corporală din culpă a 112 persoane, precum și pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. În cauză se efectuează cercetări și față de persoanele trimise în judecată prin rechizitoriul din 28 aprilie 2016 sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă față de alte 92 de persoane vătămate. Totodată, sunt efectuate acte de urmărire penală cu referire la toate faptele sesizate în cauză de către persoane vătămate ori alte persoane”, se arată într-un comunicat remis vineri agenției MEDIAFAX.
 
Comunicarea Parchetului General vine după ce, miercuri, avocatul a 20 de părți vătămate în urma incendiului din Colectiv a anunțat că a solicitat extinderea anchetei față de ISU, Departamentul de Urbanism al Primăriei Sectorului 4, firma de construcții care a ridicat clădirea unde se afla clubul și față de societatea care a montat buretele din încăpere.
 
Reprezentanții Parchetului General susțin că în ancheta disjunsă au fost audiate până acum 40 de martori și victime, fiind ridicate și sute de documente medicale de la spitale din țară și din străinătate, locurile unde au fost tratați răniții din Colectiv.
 
Procurorii care instrumentează dosarul au dispus 82 de expertize medico-legale, fiind cerute și primite înscrisuri de la autorități din țară în acest caz, mai anunță Parchetul General.
 
„Precizăm că potrivit actelor medico-legale întocmite inițial în cauză, medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au apreciat că este necesară reexaminarea mai multor persoane vătămate la interval de 6 luni și 1 an, în vederea stabilirii prejudiciului estetic sau a infirmității, până în prezent unele dintre persoanele vătămate fiind în cursul tratamentului atât în țară, cât și în străinătate”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.
 
Potrivit victimelor care au cerut extinderea cercetărilor, solicitarea a fost depusă pe 11 aprilie, după finalizarea expertizei în construcție de avocatul Antoniu Obancia, reprezentantul legal a douăzeci de persoane implicate în tragedie sau rude ale celor decedați.
 
„După ce s-au materializat expertizele dispuse de către parchet, pe baza lor am identificat alte posibile paliere de răspundere și, propriu-zis, a fost o cerere de extindere a urmăririi penale față de alte fapte, alte persoane. A fost disjunsă și face obiectul unui dosar separat care va fi instrumentat și finalizat intr-un fel. (…).”, declara, miercuri, avocatul Antoniu Obancia.
 
În urma incendiului din seara de 30 octombrie, 64 de de persoane au murit iar alte peste o sută au fost rănite. Tragedia a dus la deschiderea mai multor anchete, una în care sunt judecați patronii clubului și cei ai firmei care a distribuit artificiile și alta care îl vizază pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, acesta fiind judecat alături de alți funcționari. O a treia anchetă îi vizează pe angajații ISU care ar fi acoperit lipsa avizelor privind siguranța clubului în caz de incendiu, aceștia fiind trimiși în judecată vineri.