Suma record care este cerută ca daune în dosarul Colectiv. Care e stadiul anchetei
Procurorii anticorupție au decis trimiterea în judecată a celor doi angajați ISU implicați în dosarul Colectiv, acuzându-i de abuz în serviciu și uzurparea funcției. „În timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că Clubul Colectiv din București (care până la data de 06.10.2014 a funcționat ca persoana juridică S.C. Music Hall S.R.L., București, iar după această dată ca persoana juridică S.C. Colectiv Club S.R.L. București) desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu”, arată procurorii anticorupție.
Concret, procurorii DNA explică faptul că cei doi angajați ISU au permis funcționarea clubului, chiar dacă au constatat că acolo există multe nereguli, și nu au luat nicio măsură în acest sens, motiv pentru care atât angajații, cât și cei care au mers în Colectiv au fost puși în pericol. Prejudiciul cauzat ISU București Ilfov se ridică, astfel, la 12.156,42 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data de 30.10.2015, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție. De asemenea, clubul Colectiv a obținut în acest fel un folos necuvenit de 62.298 lei.
„De menționat este faptul că, deși au făcut mai multe deplasări la Clubul Colectiv Club, inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate comercială să fie luată în evidență de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
Curtea Militară de Apel a decis pe 15 februarie să retrimită dosarul în care sunt anchetați pompierii George Matei și Antonina Radu de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență(ISU) București-Ilfov la DNA, pentru ca procurorii să refacă rechizitoriul, magistrații cerând „respectarea drepturilor și intereselor legitime ale tuturor părților, subiecților procesuali principali și ale celorlalți subiecți procesuali prin crearea cadrului procesual corespunzător, respectiv introducerea în cauză a persoanelor vătămate, a părților civile și a celorlați subiecți procesuali – corelativ infracțiunilor imputate celor doi inculpați dar și înlătură de la aplicare măsurile procesuale și probele administrate prin încălcarea dreptului la un proces echitabil”.
George Matei și Antonina Radu au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, pe 4 decembrie 2015, fiind acuzați că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privința respectării normelor de prevenirea și stingerea incendiilor (PSI).
În plus, ISU București-Ilfov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 29.680 de lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului din clubul Colectiv.
„Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpații cpt. Radu Antonina și cpt. Matei George Petrică, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv aparținând SC Colectiv Club SRL, dar și prin efectuarea unor acte contrare atribuțiilor de serviciu în timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, în condițiile permiterii funcționării societății în lipsa autorizației pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecința fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentând costurile efectuate cu prilejul intervenției în urma incendiului de la data menționată, costuri constând în utilizarea autospecialelor de intervenție, precum și cheltuielile cu personalul implicat în intervenție”, se menționează în rechizitoriu.
Conform documentului citat, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către căpitanii Antonina Radu și Petrică George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit în valoare de 62.298 lei, „reprezentând profitul net pe care societatea comercială l-a realizat în perioada ce interesează cauza”.
Parchetul General al României anunță, vineri, că în ancheta Colectiv disjunsă și rămasă în lucru se fac cercetări pentru toate faptele sesizate de către victime ori alte persoane, prin plângerile depuse, în dosar fiind urmărit penal unul dintre pirotehniștii din club.