Sumă record pentru cauțiunea stabilită de DNA pentru omul de afaceri Dan Adamescu
Procurorii au dispus un termen de zece zile pentru plata cauțiunii însă în acest interval omul de afaceri poate contesta la instanță măsura luată de procurorii, decizia DNA devenind definitivă doar dacă va fi menținută de judecători.
Procurorii DNA susțin ca Dan Adamescu ar fi comis faptele în calitate de președinte al Consiliului de Supraveghere al Societății de Asigurare Reasigurare ASTRA S.A, în perioada 2011 – 2013, atunci când „a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate”.
DNA transmite printr-un comunicat de presă că administrarea defectuoasă a constat în „utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționare a pieței interne a asigurărilor. Activitatea infracțională s-a desfășurat și în contextul presupusei complicități a anumitor funcționari cu funcții de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) care a devenit din aprilie 2013 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.)”.
Astfel, în perioada 2011-2013, Dan Adamescu „a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor. Drept urmare, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind în sumă de 795.387.999 lei”, adaugă procurorii.
Concret, explică DNA, acesta a dispus acordarea de împrumuturi firmelor afiliate, în valoare de 105.999.859 lei, fără a lua măsuri de precauție și ar fi dispus semnarea unui contract de cesiune prin care Astra S.A s-a obligat să plătească integral datoria unei firme către o bancă, „în condițiile în care firma respectivă era în procedură de faliment”. Procurorii menționează că firma respectivă făcea parte din grupul firmelor afiliate Astra și că „datoria acesteia era de 1.594.564,89 euro și 10.000 USD, la care se adaugă o dobândă de 6%/an”, însă „în cadrul procedurii de faliment a firmei, Astra a încasat doar suma de 358.768 lei”.
De asemenea, în perioada iunie-iulie 2011, Dan Adamescu, în calitate de reprezentant al unei firme „a folosit suma de 68.322.510 lei la achiziționarea unor acțiuni, reprezentând 17% din capitalul social al societății Astra SA, cunoscând că suma respectivă provenea din acordarea, în mod abuziv, a unor împrumuturi către SC Medien Holding SRL (societate afiliată societății Astra). La data de 21 iunie 2011, la cererea lui Adamescu Dan Grigore, la nivelul conducerii Comisiei de Supraveghere al Asigurărilor s-a aprobat intenția societății Epsilon Estate Provider SRL de a achiziționa un pachet de acțiuni Astra SA., deși nu îndeplinea condițiile financiare pentru a deveni acționar semnificativ la o societate de asigurări”.