SUMA URIAȘĂ care s-a dat mită în România. Banii ar fi ajuns pentru cofinanțarea construcției de autostrăzi pentru trei ani

Publicat: 25 02. 2016, 11:55

Există vulnerabilități care pun în pericol buna funcționare a societății și o corupție generalizată în domeniul achizițiilor publice, a declarat procurolul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, la bilanțul instituției.

„Există sectoare în domeniul achizițiilor publice în care corupția este generalizată. De multe ori, atribuirea contractelor sau plățile aferente contractelor sunt condiționate de primirea unor sume de bani mascate prin înțelegeri frauduloase sau contracte fictive”, a declarat Laura Codruța Kovesi, procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Aceasta a mai afirmat că în momentul de față corupția se reflectă în calitatea și prețul serviciilor de care beneficiază românii.

„Peste 100 de primari și președinți de consilii județene au fost trimiși în judecată. O treime din președinții de consilii județene ai României sunt trimiși în judecată. Cu siguranță este rezultatul unei modalități netransparente de folosire a bugetului public. Cât timp planificarea unei achiziții publice nu va fi transparentă se va folosi bugetul pentru achiziții supraevaluate. În continuare se vor folosi banii cetățenilor pentru achiziții de aparatură medicală scumpă de la firme de apartament în timp ce spitalele nu pot asigura minime condiții pentru pacienți. Cât timp se poate decide discreționar ordinea efectuării plăților, vor fi în continuare funcționari care vor primi mită pentru a favoriza anumite firme”, a mai declarat Laura Codruța Kovesi.

Potrivit șefei DNA, din dosarele trimise anul trecut în judecată DNA, 431 de milioane de euro au fost date ca mită, adică aproape bugetul pentru cofinanțarea bugetului de autostrăzi în 2016, 2017, 2018.