În cadrul unui discurs, susținut înainte de summitul NATO de la Varșovia, Stoltenberg a prezentat provocările la care Alianța Nord-Atlantică trebuie să răspundă. În acest context, oficialul NATO a declarat că vor fi luate decizii care au drept scop să consolideze „apărarea colectivă și capacitatea de descurajare. Și pentru a proiecta stabilitate dincolo de frontierele noastre.”
„Astăzi, vom decide să întărim prezența noastră pe flancul de est al Alianței. În Estonia, Letonia, Lituania și, aici, în Polonia, vom desfășura, prin rotație, batalioane multinaționale în fiecare dintre aceste state (…) De asemenea, vom transforma o brigadă românească într-una multinațională, pentru a consolida prezența în zona de sud-est a Alianței Nord-Atlantice”, a adăugat secretarul general al NATO.
„Summitul de la Varșovia are loc într-un moment definitoriu în istoria Alianței noastre. Cu amenințări imprevizibile și provocări complexe din mai multe direcții. NATO a răspuns. Am inițiat o consolidare a apărării noastre colective și de descurajare. Cea mai semnificativă de la sfârșitul Războiului Rece,” a mai spus Stoltenberg.
Oficialul a vorbit pe larg și despre relațiile cu Moscova, reiterând faptul că Alianța Nord-Atlantică dorește un „dialog constructiv și semnificativ cu Rusia.”
„NATO nu caută confruntarea. Noi nu vrem un nou Război Rece. Războiul Rece este istorie. Și ar trebui să rămână istorie. Vom continua să cautăm să avem un dialog constructiv și semnificativ cu Rusia. Pentru a face clare intențiile noastre. Pentru a soluționa orice neînțelegeri. Și pentru a reduce riscul de incidente militare sau accidente care ar putea scăpa de sub control. Rusia este cel mai mare vecin și o parte integrantă a securității europene. Așa că un dialog continuu este esențial”, a mai precizat Stoltenberg.
Oficialul a mai precizat că NATO își va reconfirma „angajamentul față de partenerii noștri din est – Ucraina, Georgia și Republica Moldova – pentru a le ajuta să reziste presiunilor externe și pentru a le permite să ducă la bun sfârșit reformele.”
În cadrul discursului său, Stoltenberg a atins și subiectul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în urma referendumului din data de 23 iunie.
„Deși Brexitul va modifica relațiile Marii Britanii cu UE, totuși nu va afecta poziția importantă a Regatului Unit în cadrul NATO. Unitatea și cooperarea dintre NATO și UE rămân la fel de importante ca întodeauna”.
„În ultimii ani, lumea s-a schimbat dramatic. Și noi continuăm să ne schimbăm odată cu ea,” a concluzionat înaltul oficial NATO.
Klaus Iohannis: „Obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur”
La scurt timp după anunțul secretarului general al NATO privind transformarea unei brigăzi românești într-una multinațională, Iohannis a reacționat, pe pagina sa de Facebook, afirmând că decizia Alianței Nord-Atlantice este un prim semn că obiectivele României încep să prindă contur.
„Am ajuns la Varșovia unde, în câteva ore, va începe Summitul NATO, în cadrul căruia voi promova proiecte importante pentru securitatea României. Astăzi, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat ca Alianța va transforma o brigadă românească într-o brigadă multinațională pentru a întări prezența NATO în Sud-Estul Europei și pentru apărarea împotriva atacurilor venite din afara Alianței. Declarația confirmă astfel că inițiativele și obiectivele propuse de România la acest Summit prind contur și se vor regăsi în documentele finale ale reuniunii”, a afirmat Klaus Iohannis în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook.
Pe de altă parte, în ceea ce privește așteptările pe care NATO le are de la România, acestea sunt legate de continuitatea atitutudinii pro-active și de îndeplinire angajamentelor asumate, potrivit ambasadorului Ducaru, asistent al secretarului general NATO pentru riscuri de securitate emergente.
„Așteptările din partea NATO (…) sunt legate de continuitatea acestei atitutudini pro-active și orientată spre consolidarea și modernizarea Alianței, continuitatea contribuțiilor extrem de apreciate și bineînțeles indeplinirea angajamentelor asumate, inclusiv cele legate de investițiile în apărare. În orice caz, din partea NATO, sunt apreciate și creșterea graduala a bugetului apărării, dar și faptul că alocarea acestor resurse se fare prioritar pentru investiția în echipamente militare, în conformitate cu țintele de capabilitati stabilite la nivelul NATO”, a declarat, pentru Mediafax, ambsadorul Ducaru.