Summitul UE de la Sibiu. Macron contestă actualul sistem prin care este desemnat președintele CE/ Sebastian Kurz: Ar fi necesar un nou tratat/ Tusk: Nu există Europa fără stat de drept – FOTO, VIDEO
Ora 22:23 Arafat, despre probleme medicale înregistrate în Sibiu, în ziua Summit-ului: Cazuri ușoare
Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, joi seara, la închiderea evenimentelor organizate în cadrul Summit-ului de la Sibiu, că nu au fost înregistrate probleme medicale deosebite, ci cazuri ușoare.
Raed Arafat a declarat că din partea SMURD, la Sibiu, au fost medici care au venit din UPU din diferite județe din țară, dar nu s-au înregistrat probleme deosebite.
„Pe partea medicală nu au fost probleme deosebite. Am avut câteva cazuri ușoare, niciun caz grav. Am avut forțe destule ale IGSU, din partea SMURD-ului care a fost aici, medici care sunt veniți de la UPU-uri din diferite județe. (…) Din fericire a fost totul liniștit și totul fără probleme. (…) Cazurile ușoare au fost la nivel de câteva persoane”, a spus Raed Arafat.
Ora 20:52 Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat cu spectacole
Summit-ul UE de la Sibiu s-a încheiat, joi seara, cu un spectacol folcloric si unul pop. Circa 3.000 de oameni participă la spectacol, chiar dacă plouă.
Președintele Klaus Iohannis a urcat pe scena din Piața Mare pentru a se adresa sibienilor, turiștilor și delegațiilor străine aflate acolo.
Iohannis le-a spus celor prezenți că „Europa a venit în România”.
Peste 3.000 de oameni sunt prezenți la spectacolul de folclor al ansamblului Cindrelul – Junii Sibiului, iar după reprezentația de muzică populară tradițională pe scena din Piața Mare va urca Delia.
Summit-ul de la Sibiu s-a încheiat fără incidente majore, singurul înregistrat fiind cel în care protestatarul Cristian Dide a încercat să forțeze cordonul de jandarmi pentru a ajunge să protesteze în Piața Mare.
Ora 19:23 Emmanuel Macron: Summitul de la Sibiu, important pentru viitorul UE/ Există riscul naționalismului
Summitul Uniunii Europene de la Sibiu este foarte important pentru viitorul Europei, a declarat joi după-amiază Emmanuel Macron, președintele Franței, avertizând că scrutinul europarlamentar este esențial pentru stabilirea direcțiilor, în contextul riscului revenirii la naționalism.
„Am avut această reuniune în formatul de 27, de Ziua Europei, reuniune care a fost importantă pentru evocarea temelor viitoare; au fost abordate teme referitoare de strategiile în materie de politică externă, dar și teme interne, mai precis despre viitorul Europei”, a declarat Emmanuel Macron după reuniunea Consiliului European de la Sibiu.
„Aș rezuma totul la câteva subiecte majore; reuniunea este importantă, din punctul meu de vedere, pentru că s-a discutat despre gestionarea crizelor, lucru important în prezent în contextul Brexit, apoi pentru că reuniunea intervine cu 15 zile înaintea alegerilor din întreaga Europă, când oamenii vor exprima opțiuni. Sigur că sunt nuanțe în funcție de listele fiecărei țări; sunt proiecte pe care vrem să le construim în Europa, prin reformarea și îmbunătățirea Europei. Există și proiecte în sensul destructurării, în sensul revenirii la naționalism. Deci, alegerile reprezintă o etapă absolut esențială pentru a defini proiectele de viitor”, a argumentat Macron.
„Dacă vor câștiga cei care vor diminuarea integrării europene, dacă mâine în Parlamentul European nu va fi posibilă o majoritate fără formațiunile naționaliste sau extremiste, este clar că vom avea mai puțină Europa, iar reducerea integrării europene va fi o vulnerabilitate”, a subliniat liderul Franței.
„Așa cum am constatat în ultimii ani, avem nevoie de o Europă mai puternică și mai suverană, mai democratică și mai eficientă, iar, în contextul unilateralismului american, în fața crizei multilateralismului cu care ne confruntăm, în contextul ascensiunii chineze în multe domenii, avem nevoie de o Europă care să ofere protecție, care să ne ofere un viitor, care să fie la nivelul așteptărilor și să ne asigure suveranitatea. De aceea, cred că aceste alegeri sunt extrem de importante”, a insistat Macron.
„Această reuniune a permis fixarea jaloanelor agendei europene pentru următorii cinci ani. Am avut o dezbatere îndelungată pe aceste subiecte, dar vreau să evidențiez trei priorități. (…) Pot spune că există un consens ca măsurile în domeniul climei să facă parte din viitoarea strategie a Europei. (…) Avem nevoie de dublarea eforturilor pentru protejarea climei. (…) Ambițiile climatice trebuie să facă parte din prioritățile Comisiei Europene și Parlamentului UE. (…) Apoi, avem politicile de securitate, de apărare și de vecinătate; după cum am discutat astăzi, acestea trebuie să facă parte din viziunea noastră asupra viitorului. (…) A treia axă pentru următorii ani se referă la reconfigurarea modelului economic și social al dezvoltării europene”, a subliniat Macron.
Ora 19:02 Angela Merkel: Am discutat despre agenda strategică a Uniunii Europene
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat miercuri, la summitul Uniunii Europene de la Sibiu, că a discutat cu ceilalți lideri europeni prezenți despre agenda strategică a Uniunii Europene.
„Astăzi am discutat despre agenda strategică a Uniunii Europene, adică ceea ce este important pentru noi după alegerile europene. Am avut astăzi o primă discuție despre agenda strategică și vom discuta despre ea și în iunie, la Consiliul European. Vom colabora cu noua Comisie și cu Parlamentul European. Pentru noi este important să ne definim rolul în lume”, a spus cancelarul.
De asemenea, Merkel a mai spus că statele europene au dat dovadă de solidaritate în momentele de criză. „Am dovedit că și în situații de criză suntem solidari. Am depășit împreună situații precum criza financiară sau criza migrației”, a declarat ea.
Merkel a transmis și un mesaj pentru cetățenii din Sibiu în cadrul discursului de la finalul summitului. „Mulțumesc populației din Sibiu, este simbolic faptul că am fost aici la 15 ani după marea extindere a UE. Cred că acest oraș este un simbol pentru schimbările din Europa. Aici avem minoritatea germană (…) care este o punte între România și Germania. Mulțumesc și președintelui Klaus Iohannis”, a mai declarat aceasta.
Ora 18:48 Jean Claude Juncker: Să spunem că totul merge prost e o eroare
Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat joi, la finalul summitului informal UE de la Sibiu, că să spunem că totul merge prost în cadrul structurii europene ar fi o eroare, dar nici nu există perfecțiune.
De multe ori se spune că UE nu a știut să se ridice la înălțimea așteptărilor, dar avem peste 30 de directe care în proporție de 80% au fost adoptate. Sigur că s-ar fi putut face mai multe, dar instituțile europene ar fi reușit să prezinte și cele 7 propuneri din 2017 privind sistemul de azil. Atunci lanțul ar fi fost și mai impresionat. Dar aș putea spune că esențialul există. Tot ce nu s-a realizat sperăm să se realizeze în a doua jumătate a anului”, a declarat Jean Claude Juncker președintele Comsiei Europene.
„Am constat azi că sloganul meu To be big on big and to be small on small este un slogan care a fost adoptat de ceilalți actori de asemenea. E important să privim lucrurile europene îndeaproape și să constatăm că față de 2014 șomajul a scăzut și a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele au scăzut. Să spunem că totul merge prost e o eroare. Dar nici să spunem că totul merge bine și perfect. Ar fi incomplet”, a mai spus Juncker, la Sibiu.
Ora 18:43 Tusk: În 28 mai voi convoca o reuniune a celor 28 de lideri
Donald Tusk, președintele Consiliului European, a anunțat la finalul summitului informal de la Sibiu că va convoca pe 28 mai o reuniune a celor 28 de lideri pentru a stabili procedurile desemnării noilor lideri.
„Lumea în jurul nostru e tot mai schimbătoare și mai imprevizibilă, iar rezultatele se vor concretiza cănd Consiliul European va adopta această agendă strategică. Lilderii UE au demostrat categoric că doresc să își asume responsabilitatea nu doar pentru evenimente politice. Statele membre vor să formeze calea pe care merge UE, cum funcționează și se dezvoltă. Personal cred că e de dorit să gândim așa”, a declarat Donald Tusk, președintele Consiliului European.
„Doresc să mențin spiritul acestor discuții. În acest context aș dori să anunț că imediat după alegeri, pe 28 mai voi convoca o reuniune a celor 28 lideri pentru a demara procedura de alegeri pentru lideri. Procedura va trebui să efecte echilibrul geografic pentru ca țările mici să fie respectate în UE. Când e vorba de astfel denumire e vorba de echilibru de gen și politic. E de dorit să ajungem la un consens legat de aceste decizii. E bine să fim realiști. Dacă vor fi greu de realizat aceste înțelegeri, atunci vom supune la vot aceste decizii. Vrem să facem aceste numiri la Consiliul European în iunie”, a mai spus Donald Tusk.
Ora 18:34 Iohannis: Ne-am dorit și am reușit să avem un summit al unității
Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul Summitului informal UE de la Sibiu, că mesajul comun este unul de unitate și continuare a proiectului comun.
„Centrul dezbaterii privind viitorul UE. Europa a venit în România. Evenimentul ne-a demonstrat că putem scrie împreună viitorul UE. Ne-am dorit și am reușit să avem un summit al unității și determinării de a continua proiectul integrității europene, ca proiect de prosperitate și pace, atât spre interior, cât și spre exterior”, a declarat Klaus Iohannis.
„Mă bucur că dinspre Romînia pornește un mesaj pozitiv unitar al statele membre de a consolida UE pe baza unui set clar de principii și valori. Acest mesaj de unitate rezonează cu motto-ul președinției Coeziunea ca valoare comună eurpoeană”, a mai spus Iohannis.
Șeful statului a completat că cel mai impotant mesaj al declarației de la Sibiu, spiritul de la Sibiu e confirmarea de a continua împreună proiectul european.
„Trebuie să asigurăm instrumentele necesare pentru a modela viitorul unei Uniuni mai eficace bazate pe solidarea, coeziunea membrilor săi și pe consolidarea valorilor comune. Acest lucru ar trebuie să se afle în centrul activităților viitoare. Ne dorim o Agendă Strategică care să aducă beneficii tuturor cetățenilor. Ne dorim o comunicare mai bună, mai transparentă, mai intensă și mai interactivă cu cetățenii europeni”, a afirmat președintele.
Ora 18:28 Sebastian Kurz: Ar fi necesar un nou tratat
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat joi după-amiază, la Sibiu, că la reuniunea informală a Consiliului European au fost prezentat propuneri pentru viitorul Uniunii Europene, el reiterând necesitatea unui nou tratat european.
„Au fost prezentate o serie de idei și propuneri, am avut o discuție necesară despre viitorul Uniunii Europene”, a declarat Sebastian Kurz, precizând că a pledat pentru eficientizarea procesului decizional.
Cancelarul Austriei a reiterat necesitatea unui „nou tratat tratat european, adaptat realităților actualei generații”.
Sebastian Kurz a subliniat că „Uniunea Europeană trebuie să fie flexibilă și eficientă”.
Întrebat despre procedura pentru desemnarea viitorului președinte al Comisiei Europene, Sebastian Kurz a subliniat că procesul politic trebuie să fie unul „legitim”.
Întrebat dacă la summit a fost abordată tema Brexit, Sebastian Kurz a argumentat că s-a discutat despre „viitorul Uniunii Europene”, nu despre țări care vor să se retragă din Blocul comunitar.
Ora 16:39 Emmanuel Macron contestă actualul sistem prin care este desemnat președintele Comisiei Europene
Ora 14:21 Președintele Klaus Iohannis a postat pe rețeaua de socializare Twitter un videoclip filmat cu drona, în care se văd liderii europeni și Piața Mare din Sibiu.
Ora 14:05 Liderii UE au făcut baie de mulțime, după încheierea primei părți a Summitului de la Sibiu
Ora 14.00 Prima parte a Summitului de la Sibiu s-a încheiat după aproximativ 40 de minute. Liderii UE au ieșit în Piața Mare din Sibiu pentru a face o fotografie de familie. A doua sesiunea de lucru a reuniunii e programată să înceapă la ora 15.30. După fotografia de familie șefii de stat și de guverne ai statelor membre UE s-au dus spre mulțime. Oamenii strânși în Piața Mare a Sibiului au început să strige „Europa”, „Europa unita”, „Nu cedați rezistați” și să aplaude. De asemenea, mulțimea a strigat și numele președintelui Klaus Iohannis.
Ora 13.10 A început Summitul informal de la Sibiu. Liderii UE dezbat Agenda Strategică 2019 – 2024
Ora 12.40 Președintele Franței Emmanuel Macron a ajuns la Sibiu, la summitul UE
Ora 12.20 Angela Merkel a sosit, la summitul UE, în aplauzele oamenilor prezenți în Piața mare din Sibiu, după intrarea premierului Ungariei Viktor Orban.
Ora 12:10 Sosirea delegației ungare la summitul UE
Ora 12:00 Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns la Sibiu
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns, joi dimineață, la Sibiu, pentru a participa la summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE.
Ora 11:55 Iohannis: Acest summit nu este despre Brexit
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Sibiu, că Summit-ul informal UE nu este despre Brexit, deși inițial acest eveniment era organizat după ieșire Marii Britanii din UE, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
„Acest summit nu este despre Brexit. Inițiat Summitul trebuia să aibă loc după alegerile europarlamentare. Brexit încă nu s-a întâmplat, însă chestiunea Brexit nu va fi pe agenda discuțiilor de astăzi”, a declarat Klaus Iohannis, înainte de summit-ul informal UE de la Sibiu.
Ora 11:40 Iohannis, înaintea Summit-ului de la Sibiu: Vom decide cum va arăta viitorul Uniunii Europene
Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înaintea Summit-ului de la Sibiu, că în această zi, la Sibiu, se decide viitorul Uniunii Europene, precizând că este pregătită o declarație care va arăta hotărârea și unitatea statelor membre.
„E o zi frumoasă aici în Sibiu. O zi mare pentru România. Summitul de la Sibiu și azi, de Ziua Europei, Europa vine în România. Aici din centrul României, de la Sibiu, se va decide viitorul UE. Peste câteva minute vor începe liderii de state și guverne să sosească aici în Piața Mare. Ne vom întruni și vom decide cum va arăta viitorul UE. Avem o declarație care va arăta că suntem hotărâți, uniți, dorim să ne implicăm pentru un viitor foarte bun al UE. Azi, Europa vine la noi. România contează, românii contează”, a declarat Klaus Iohannis, la sosirea în Piața Mare din Sibiu.
Președintele a reiterat apelul ca românii să iasă la vot pe 26 mai.
„Sunt printre semnatarii acelui apel și nu întâmplător a fost lansat azi, de Ziua Europei. Toți președinții de state am semnat un apel prin care îi chemăm pe europeni la urne. La aceste alegeri se decide realmente viitorul UE. Vedeți că avem peste tot partide eurospcetice, politicieni populiști care nu vor să continuăm în acest fel. E clar că avem de ales între partide tradiționale, care vin cu soluții și partide extremiste care vin cu sloganuri, dar nu cu soluții. Iată pentru noi acest vot contează și la europarlamentare și la referendum. Referendumul pe care l-am convocat este pentru viitorul nostru în UE. Noi toți am muncit ani de zile ca să ajungem aici. România e o țară europeană, respectată. Se vede. Vor veni toți liderii UE azi aici la noi. Votul românilor contează în România și în Europa”, a completat Iohannis.
Ora 10:47 Cancelarul german Angela Merkel a ajuns joi la Sibiu pentru a participa la Summit
Cancelarul german Angela Merkel a ajuns, joi dimineață, la Sibiu, pentru a participa la summit-ul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană, eveniment la care sunt așteptate decizii importante pentru viitorul UE.
Știrea inițială:
Liderii PPE se vor reuni joi, de la ora 10:00, la Summitul Partidului Popular European, la Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA Sibiu, urmând ca ulterior președintele Klaus Iohannis să aibă declarații de presă comune cu președintele PPE, Joseph Daul, liderul Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, precum și cu președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban.
Începând cu ora 11.45 șefii statelor și guvernelor UE, printre care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, președintele Franței, Emmanuel Macron, precum și premierul Ungariei, Viktor Orban, vor sosi la Primăria Sibiu, unde se desfășoară Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană.
Reuniunea Consiliului European cu Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va începe la 12:30, în Sala Atrium, Primăria Sibiu
Liderii europeni vor face o fotografie de familie la ora 13:15 în Piața Mare, iar de la 13:30 vor participa la un dejun de lucru la Muzeul Brukenthal din Sibiu, urmând ca la 15.30 să înceapă a doua sesiune de lucru a summitului informal al Consiliului European.
Președintele Klaus Iohannis are programată, începând cu ora 18.00, o conferință de presă comună cu Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. De asemenea, în agenda lui Iohannis figurează o îÎntâlnire cu reprezentanții Forumului Democrat al Germanilor din România, cu participarea Cancelarului Republicii Federale Germania, Angela Merkel.
Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a anunțat că va propune la summitul Consiliului European de la Sibiu, reformarea Uniunii Europene prin modificarea Tratatului Lisabona, liderul de la Viena pledând pentru introducerea unor reglementări europene mai stricte, inclusiv pentru protejarea statului de drept.
Sebastian Kurz a exprimat preocupare în legătură cu nerespectarea regulilor privind deficitul bugetar în zona euro. „Atunci când Comisia Europeană reacționează ridicând din umeri, mai mult sau mai puțin, în legătură cu gradul de îndatorare al Franței sau Italiei, Europa are o problemă. Aceste lucruri trebuie să se schimbe”, afirmă Sebastian Kurz într-un interviu acordat publicației Handelsblatt.
Liderul de la Viena a pledat și pentru măsuri suplimentare pentru protejarea climei. „Lupta împotriva încălzirii climatice poate fi câștigată doar împreună. În acest sens, sunt necesare măsuri stricte la nivel mondial și european”, a adăugat Sebastian Kurz.
„În Europa, avem nevoie de ordine și de o înțelegere sănătoasă între oameni. Regulile pe care noi înșine le-am creat în Europa trebuie respectate. Oricând s-au încălcat regulile în trecut a fost haos. Exact în acest fel este afectată moneda euro de datoriile prea mari ale unor țări. Dubiile referitoare la normele statului de drept și democrației afectează fundamentul european”, a subliniat Sebastian Kurz, cerând și respectarea Reglementărilor Dublin în materie de imigrație.
Președintele Klaus Iohannis a declarat anterior că își dorește ca după Summit-ul din 9 mai liderii europeni să aibă „o declarație foarte optimistă în prag de alegeri europene”, care speră să se numească „Declarația de la Sibiu”.
Principalul subiect al discuțiilor al reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu va fi viitorul Uniunii Europene, cu accent pe Agenda Strategică a Uniunii pentru perioada 2019-2024. Cu această ocazie, liderii europeni vor avea un schimb de opinii cu privire la provocările actuale cu care se confruntă Uniunea și la prioritățile acțiunii la nivel european pentru următorii ani.
Totodată, liderii UE 27 urmează să adopte o Declarație cu privire la viitorul Uniunii Europene.
Foto: Mediafax Foto