Fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea, a fost sancționat cu avertisment contravențional de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmații făcute în 2018 la adresa protestatarilor.
„Afirmațiile domnului Liviu Nicolae Dragnea referitoare la protestatari antiguvernamentali (unelte jalnice ale acestor securiști, curățăm țara de mizeria împrăștiată de acești șobolani, erau patru șobolani care puneau tot felul de întrebări), reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
S-a aplicat sancțiunea avertismentului contravențional. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi)”, se arată în comunicatul CNCD.
Afirmațiile au fost făcute într-un discurs ținut în luna iunie 2018 la un miting organiat de PSD și imediat după, într-o emisiune TV. Întrebările protestatarilor #rezist l-au deranjat pe Liviu Dragnea care i-a calificat pe cei care i-au cerut socoteală după mitingul PSD drept „șobolani”.
Fostul președinte al PSD a folosit termenul de șobolan cu referire și la politicieni din România, în contextul în care în aprilie 2018 mai mulți membri au ieșit din partidul pe care îl conducea la acea vreme – „atitudinea de șobolan a doi foști premieri ai partidului”.
„Nu vor reuși (să ia oameni din PSD -n.r.), este vorba de o atitudine de șobolan a doi foști premieri ai partidului. Dar, ca orice șobolan, rod puțin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un șobolan sau doi șobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moțiunea de cenzură, dar eu vreau să punctez încă o dată. Miza finală nu este guvernarea, sunt dispuși să sacriice orice, inclusiv stabilitatea României, pentru ca acele legi să nu fie aprobate”, a declarat în aprilie 2018 Liviu Dragnea, la Antena 3.
Liviu Dragnea a fost condamnat definitv la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție este definitivă.