Prima pagină » Știri » SURPRIZA lui Oprescu pentru bucureșteni. „Când primesc lista de la ANAF, o trec prin Consiliu ca hotărâre și lumea să poată să plătească”

SURPRIZA lui Oprescu pentru bucureșteni. „Când primesc lista de la ANAF, o trec prin Consiliu ca hotărâre și lumea să poată să plătească”

SURPRIZA lui Oprescu pentru bucureșteni.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, că dorește să aplice din acest an hotărârea ca bucureștenii cu venituri pe membru de familie peste 2.500 de lei să nu mai fie subvenționați la plata gigacaloriei, el arătând că astfel ar fi subvenționați mai mult cei care au nevoie mai mare.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, că dorește să aplice din acest an hotărârea ca bucureștenii cu venituri pe membru de familie peste 2.500 de lei să nu mai fie subvenționați la plata gigacaloriei, el arătând că astfel ar fi subvenționați mai mult cei care au nevoie mai mare.

„Am spus de patru ani și spun în continuare: nu este elegant, nici echitabil ca oameni care au venituri de peste 20-25 de milioane (de lei vechi, n.r.) pe membru de familie să plătească subvenționat gigacaloria. În schimb, deblochez o sumă întreagă de bani din subvenție pentru mai mulți oameni care au nevoie”, a spus Oprescu.

Edilul șef al Capitalei a arătat că a apelat la ANAF pentru a i se înmâna o listă cu veniturile bucureștenilor și că instituția nu a dat până în acest moment lista veniturilor.

„Nu am primit de la ANAF, dar noi am aplelat”, a spus Oprescu.

Primarul a subliniat că ar dori să aplice această hotărâre privind subvenția începând chiar din acest an.

„Aș vrea să o aplic chiar de anul ăsta. Când primesc lista de la ANAF, o trec prin CGMB ca hotărâre și lumea să poată să plătească. Nu fac discriminare, cât e vorba de mai mulți oameni care beneficiază de sprijinul acesta”, a precizat Sorin Oprescu.

El a arătat că în prezent toți bucureștenii, indiferent de veniturile lor, plătesc 170 de lei pe gigacalorie, în timp ce restul sumei, până la 328 de lei, este achitat de către Primărie.

„Ca să pot obține mai mulți bani pentru mai mulți oameni și să îi fac să nu mai plătească 170 de lei, ci să plătească 150 sau 140, atunci mă adresez acestora (cu venituri de 2.000-2.500 de lei, n.r.) spunându-le că, având bani, ei pot să-și plătească căldura”, a explicat Oprescu rațiunea propunerii sale.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face cu subvenția și că a cerut o listă de la ANAF cu veniturile bucureștenilor, astfel încât cei cu venituri peste 2.500 de lei pe cap de familie să plătească 328 de lei gigacaloria.

Edilul declara, în 13 septembrie, că bucureștenii vor plăti același preț ca și anul trecut pentru gigacalorie, deși se estimează o creștere de aproximativ cinci la sută a prețului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Oprescu preciza că este de așteptat ca prețul gigacaloriei să se majoreze cu până la cinci la sută, din cauza scumpirii gazelor, dar sublinia că va avea grijă ca prețul plătit de populație să nu se modifice.

Oprescu mai spunea că municipalitatea va plăti diferența între valoarea prețului real, care în prezent este de 328 de lei, și 170 de lei cât plătește populația pentru gigacalorie.

În 2011, Guvernul a eliminat subvenția acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile au decis dacă și în ce condiții acordă subvențiile din bugetele locale.

La sfârșitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului București a aprobat creșterea prețului plătit de populație pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

În 13 septembrie 2012, Guvernul a decis anularea penalităților istorice acumulate de RADET față de ELCEN, urmând ca cele două unități să fie unificate, astfel încât activitățile de producție și distribuție să fie integrate.

Atât premierul, cât și primarul general au arătat atunci că este necesar ca regulamentul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și modul de calcul al penalităților să fie modificate, astfel încât să fie evitată acumularea unor noi penalități.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preț reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final. Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa un miliard de lei, la care se adaugă penalități de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu și-a achitat datoriile către toți furnizorii de materie primă.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcționează în subordinea Primăriei Capitalei.

Citește și