Prima pagină » Știri » Surpriza site-ului OFICIAL creat de parlamentari pentru dezbaterea problemei Roșia Montană

Surpriza site-ului OFICIAL creat de parlamentari pentru dezbaterea problemei Roșia Montană

Pagina de internet comisiarosiamontana.ro, lansată de Parlament pentru a reflecta activitățile Comisiei speciale pentru proiectul exploatării miniere de la Roșia Montană, folosește un domeniu de internet cumpărat de la firma Globe Hosting din Baia Mare, aflată în faliment și cu datorii la Fisc ce depășesc 200.000 de lei.

Pagina de internet comisiarosiamontana.ro, lansată de Parlament pentru a reflecta activitățile Comisiei speciale pentru proiectul exploatării miniere de la Roșia Montană, folosește un domeniu de internet cumpărat de la firma Globe Hosting din Baia Mare, aflată în faliment și cu datorii la Fisc de peste 200.000 de lei.

În timp ce executorul judecătoresc se chinuie în instanță să recupereze banii datorați de firmă statului, firma operează în continuare printr-un offshore înregistrat în paradisul fiscal din statul Delaware, SUA.

Firma Globe Hosting SRL este deținută de Consuela Tecar, iar offshore-ul prin care încă operează domeniile de internet deținute se numește Globe Hosting Ltd. și este deținută de Cristian Nicolae Tecar (95%) și de soția sa, Consuela Tecar (5%). Firma românească se află în procedura falimentului, în timp ce firma offshore se află în dizolvare judiciară, conform datelor de la Registrul Comerțului.

Surse judiciare au explicat pentru gândul că pe numele firmei înregistrate în România, Globe Hosting SRL, există depusă o plângere penală la Poliție, depusă de lichidatorul judiciar care încearcă în instanță să obțină un verdict de faliment pentru firma respectivă și să recupereze banii pe care îi datorează. Sursele respective au explicat că este vorba despre o datorie la Fisc de peste 200.000 de lei (aproximativ 50.000 de euro).

Pe rolul Tribunalului Maramureș este deschis un proces privind falimentul firmei Globe Hosting, încă din 2009, când firma a intrat în insolvență. În prezent, lichidatorul judiciar încearcă, prin plângerea penală depusă la Poliție, să recupereze controlul asupra celor 6.000 de domenii de internet pe care firma lui Tecar le administrează și le închiriază. Acestea nu pot fi preluate și valorificate de lichidator, pentru că parolele domeniilor de internet se află la offshore-ul lui Tecar din SUA, care poate suspenda site-urile respective după bunul plac.

Cine este Cristian Nicolae Tecar și cum a ajuns Parlamentul să lucreze cu firma lui

Tecar, 39 de ani, este un afacerist din Baia Mare care a deținut pe numele său, de-a lungul timpului, 10 firme. Niciuna dintre acestea nu mai funcționează în prezent, fie au fost închise, fie au intrat în faliment. Tecar a avut mai multe procese cu foști parteneri de afaceri din firmele respective, după cum arată portalul instanțelor judiciare.

Responsabilul cu pagina de internet a Comisiei Roșia Montană, din Parlament, Cristian Știrbescu, a explicat pentru gândul că site-ul a fost achiziționat de la Globe Hosting pentru o perioadă de 2 ani. Cum s-a ajuns tocmai la această firmă? Din experiențele anterioare, explică Știrbescu.

„Eu am mai lucrat cu ei și serviciul de hosting este corespunzător, nivelul de securitate este și el corespunzător și au și suport tehnic 24 de ore din 24. Nu mi-am pus problema că trebuia făcută o selecție de oferte”, a declarat Cristian Știrbescu pentru gândul.

Responsabilul de IT a mai spus că, în cazul în care sunt probleme cu firma de hosting a paginii de internet, aceasta poate fi schimbată.

Citește și